El Ple Municipal de l'Ajuntament de Sagunt va aprovar, en la sessió telemàtica celebrada ahir, instar el Govern d'Espanya a reduir l'IVA de masqueretes, guants, gels desinfectants i resta de productes de protecció personal al 4%. La moció, presentada pel grup Vox i defensada pel seu portaveu, Alejandro Vila, va ser aprovada amb els vots a favor del PSOE, Compromís, Iniciativa Porteña, PP, Ciudadanos i el propi partit que la va presentar. EU va votar en contra.
Diversos són els arguments que motiven l'aprovació d'aquesta moció. D'una banda es troba la situació de crisi sanitària i la inadequació en temps i/o forma de la reacció governamental que ha provocat ja obertament una violenta crisi econòmica i social els efectes de la qual, intensitat i duració no es poden preveure. En este sentit les dades macroeconòmiques del segon i tercer trimestre situen la contracció del PIB d'Espanya com la més important de la seua història en temps de pau. Esta violenta crisi econòmica, segons la moció, ha colpejat amb força els tres sectors, però és sens dubte el sector servicis el més castigat. Amb un 75,63% del total d'empleats existents a Espanya, el Consell General de Col·legis de Gestors Administratius preveu 300 000 nous aturats entre l'1 de novembre i el 31 de gener pròxim, data en la qual finalitza el compromís de manteniment de contractes laborals dels empresaris que es van acollir als ERTE i les seues pròrrogues.
Però això, com cita la moció, només seria el primer tram d'acomiadaments que estan per vindre, doncs, hi haurà un segon tram d'acomiadaments cap a febrer-març després de produir-se l'obertura judicial dels concursos de creditors que el Govern ha anat traslladant en el temps i un tercer tram quan les empreses que es van acollir a crèdits ICO hagen de retornar el principal. Sembla doncs objectiu afirmar que les famílies espanyoles es veuran de nou assotades pel cercle viciós de la desocupació, reducció de rendes i disminució de consum intern, la qual cosa generarà sobrecapacitat en les plantilles i de nou, més desocupació.
El repte de l'administració pública davant el desafiament sanitari, econòmic i social passa sens dubte per reduir l'impacte en les famílies i trencar el cercle viciós o tractar de trencar-lo com més prompte millor. Entre les múltiples mesures i instruments a l'abast del Govern es troba sens dubte la possibilitat de reduir la càrrega fiscal en aquells productes no sols de primera necessitat sinó fins i tot obligatoris.
Un altre dels motius és, precisament, que les màscares s'han convertit en un element bàsic de lluita contra la transmissió comunitària del coronavirus i el seu ús és a més obligatori. Malgrat ser un objecte de primera necessitat i d'ús obligatori, el Govern d'Espanya grava les màscares amb el tipus impositiu d'IVA del 21%, el més elevat de tot el territori europeu a excepció d'Eslovènia. Tots els països del nostre entorn apliquen un IVA 4 o 5 vegades inferior al que apliquen les autoritats espanyoles.
Després del debat generat en els últims dies i la resposta per part de la Comissió Europea, segons la moció, queda clar que el Govern d'Espanya pot procedir a la modificació legislativa pertinent per a reduir la càrrega impositiva indirecta en productes bàsics de protecció davant de la pandèmia, sense por de cap sanció, tal com fan els nostres veïns des de fa mesos.