L'Ajuntament de Sagunt instarà el Govern d'Espanya i a la Generalitat a aprovar mesures urgents d'ajuda a l'hostaleria i al comerç

La moció presentada pel Partit Popular i Ciudadanos va ser aprovada per unanimitat i sol·licita la suspensió o reducció d'impostos, despeses de seguretat social i quota d'autònom, entre altres mesures
Imagen 1Imagen 2

L'Ajuntament de Sagunt instarà el Govern d'Espanya i a la Generalitat Valenciana a aprovar mesures urgents d'ajuda al sector de l'hostaleria i el comerç. El Ple de la Corporació, en la seua sessió ordinària de gener celebrada ahir a la vesprada, ha aprovat per unanimitat la moció del Partit Popular i de Ciudadanos, presentades pels seus portaveus Sergio Muniesa i Salvador Montesinos, respectivament. 

El primer acord és instar el Govern Autonòmic que no es queden en “mera publicitat” els plans anunciats i aprovar abans que acabe febrer les bases d'ajudes directes d'emergència per al sector de l'hostaleria, que s'incloguen a altres sectors com el comerç i que augmenten la dotació d'aquestes ajudes com demanen els sectors afectats. Estes bases han de fixar els criteris mínims per a la recepció d'ajudes directes al sector, solucionant les traves burocràtiques que siguen pertinents per a l'agilitat en la recepció d'estes, així com la posada en marxa d'actuacions tendents a la bonificació, eliminació i ajornament d'impostos i taxes d'àmbit competencial del Consell de la Generalitat i que graven actuacions relatives a l'activitat econòmica de l'Hostaleria, Restauració i el comerç a la Comunitat Valenciana. 

En segon lloc, l'Ajuntament de Sagunt reclamarà al Govern de la Generalitat que, en col·laboració amb els sectors més representatius de l'hostaleria i la restauració a la Comunitat Valenciana, es cree un “Bonus Hostaleria” que reactive el consum en els establiments hostalers com a sector clau en l'economia valenciana i que s'aplique de manera immediata a partir de la reobertura. 

En tercer lloc, instar el Govern d'Espanya, i a la Generalitat Valenciana perquè se sume a esta petició, a que el Govern modifique la normativa actual que permeta suspendre, o reduir en el seu cas, la cotització de les despeses de personal a la seguretat social, la quota d'autònoms, l'IRPF a compte, l'impost d'activitats econòmiques i els pagaments a compte de l'IVA per tots aquells sectors econòmics afectats per les restriccions o tancament de l'activitat econòmica a causa de la situació produïda pel COVID-19. 

Pel quart acord, l'ajuntament instarà a la Generalitat Valenciana que aprove i pose en marxa amb celeritat el decret del fons de cooperació COVID-19 relatiu a dotar d'ajudes directes a sectors afectats per les restriccions davant la pandèmia i que estes ajudes puguen ser compatibles amb altres ajudes de diferents administracions. Igualment al Govern de la Nació i al Govern Autonòmic a aprovar un pla d'ajudes per al pagament de lloguers per a tots aquells negocis que s'hagen vist minvats per l'actual situació d'emergència provocada pel COVID-19. 

Respecte a l'Equip de Govern Municipal se li insta a assumir esta sol·licitud i procedisca a estudiar i adoptar les mesures pertinents per suspendre, o reduir en el seu cas, impostos i taxes per a tots aquells sectors econòmics afectats per les restriccions o tancament de l'activitat econòmica a causa de la situació produïda pel COVID-19. A més que accelere i agilite la posada en marxa d'ajudes i iniciatives que compensen els efectes del tancament i limitacions patits pels sectors econòmics de la ciutat, i especialment pel sector comercial i hostaler, a causa de la situació produïda pel COVID-19, i particularment agreujada per la tercera ona. 

Com a penúltim acord, promoure la creació d'una Taula de Treball on estiguen representats el sector comercial i hostaler de la Comunitat Valenciana, el Consell de la Generalitat, juntament amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, i acorden l'aplicació de manera efectiva de mesures de reducció i suspensió en matèria impositiva i tributària de les entitats locals cap als sectors comercials i hostalers, de manera que existisca una homogeneïtat en l'aplicació d'aquests tributs locals, amb la mínima afecció a l'activitat econòmica dels establiments d'hostaleria i restauració durant l'any 2021. 

I finalment, traslladar esta moció al Govern d'Espanya, a la Generalitat Valenciana, a la FVMP perquè la faça extensible, i als grups polítics en el Congrés dels Diputats i en les Corts Valencianes. 

Segons recull en la moció basant-se en les dades de l'Hostaleria d'Espanya (associació empresarial que representa als restaurants, bars, cafeteries i pubs del nostre país), «l'hostaleria està formada per més de 300 mil establiments que donen treball a 1,7 milions de persones i té un volum de vendes de 123.612 milions d'euros, amb una aportació del 6,2% al PIB de l'economia espanyola. Específicament, els restaurants, bars, cafeteries i pubs ocupen 1,3 milions de persones i té una facturació pròxima als 94.000 milions d'euros, aportant el 4,7% al PIB nacional». 

A la Comunitat Valenciana, segons dades de la Federació Empresarial d'Hostaleria Valenciana, existeixen 34.000 negocis d'hostaleria a la Comunitat Valenciana i esta aporta el 9.1% al PIB de la comunitat i una facturació anual de més de 11.961 milions d'euros. «Com es desprén de les dades, és innegable que este sector és un dels grans eixos que sustenten la nostra economia, donant treball de manera directa i indirecta a milers de persones i famílies que, d'una forma o una altra, depenen o estan relacionats amb este sector. A més, és singularitat de l'hostaleria la seua gran retroalimentació i dependència amb altres sectors: turisme, comerç, alimentació, etc.». 

Textualment, «malgrat la importància del sector, des d'el mes de març passat de 2020, moment en el qual es va deslligar aquesta crisi provocada per l'alta incidència del virus COVID-19, este sector ha sigut en major mesura el que més ha patit les conseqüències d'esta pandèmia: tancaments, reducció d'aforaments, limitacions, reducció d'horaris, prohibicions, etc. Tots estos minvaments han provocat que estos negocis es vegen greument perjudicats i que moltes empreses i autònoms hagen hagut de veure's abocats al tancament o es troben al límit d’este. Des del sector es reivindica la impotència que havent transcorregut més de deu mesos des de l'inici de la pandèmia, seguisquen sense tindre un pla d'ajudes en marxa i unes directrius clares d'actuació, establides pel Govern de la Nació o pel Govern Autonòmic els quals tenen delegades les competències per poder actuar, i havent d'estar encara amb la incertesa sobre què ocorrerà amb els seus negocis». 

«El sector de l'hostaleria i el comerç estan compromesos amb la lluita per a frenar la pandèmia i posar fi a este mal que tant de mal està fent a la salut de les persones i a l'economia de tantes famílies, i són coneixedors que s'han de prendre mesures estrictes per frenar el virus, però també som coneixedors que no es pot deixar de costat a les famílies i ni molts menys, permetre que s'acabe amb els negocis i les ocupacions dels treballadors ja que en cas de produir-se este fet el problema serà doble». 

Per tot l'exposat, «és urgent que el Govern de la Nació i el Govern Autonòmic prenguen les mesures necessàries i coherents per a revertir la situació i és necessari que les decisions i acords que s'adopten siguen consensuats amb representants dels diferents sectors afectats i que estes decisions no siguen publicades d'un dia per a un altre, donant, d'esta manera, temps a les empreses a preparar-se i a no patir més pèrdues econòmiques. Igual que és necessari que les ajudes no es facen esperar i no es queden en un mer anunci».​