![](/media/vcuhvocv/24c_ayuntamiento.jpg)
El Ple de la Corporació Municipal de Sagunt ha aprovat, en la sessió celebrada ahir de manera telemàtica, una sèrie de mesures en favor del col·lectiu de persones sordes per a assegurar l'enfortiment dels principis d'igualtat i inclusió real d'este col·lectiu. La moció presentada conjuntament pel PSOE i el PP, i defensada pels regidors Javier Timón i Sergio Muniesa, ha sigut aprovada per unanimitat.
Concretament, s'ha aprovat instar el Ministeri de Sanitat i la Conselleria de Sanitat Universal que agiliten i inicien els tràmits pertinents per a la legalització i homologació de mascaretes transparents, del tipus auto filtrant tipus FFP2 i FFP3.
A més, se sol·licita que una vegada acabats tots els tràmits es promocione i implante la utilització d'estes mascaretes en les diferents activitats comercials, assistencials, etc. de cara al públic del municipi i, en concret, entre el personal de l'Ajuntament de Sagunt i les seues entitats dependents que realitzen atenció a persones sordes.
També s'insta a les dos administracions a iniciar els processos necessaris per a permetre l'ús d'estos models de mascaretes transparents entre el professorat i alumnat per al fàcil enteniment de les persones sordes, així com la incorporació immediata de la figura de l'intèrpret de signes a les aules. En este sentit, i a proposta d'IP, quan hagen sigut autoritzades i homologades, se sol·licitarà al mateix Ajuntament de Sagunt i a la Conselleria d'Educació perquè repartisquen mascaretes transparents a les escoles.
Així mateix, i a proposta de Compromís es demana al Congrés dels Diputats i al Govern d'Espanya que realitze els tràmits administratius i legislatius pertinents per a reduir l'IVA dels productes d'higiene i protecció bàsica al 4% per a fer front a la COVID-19. Això afectarà les màscares, guants, gels hidroalcohòlics, entre d’altres.
Amb esta aprovació també se sol·licita a la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC) que subtitule els continguts emesos per la televisió valenciana À Punt perquè la comunitat sorda puga seguir qualsevol informació d'interés general i de caràcter informatiu, així com a Ferrocarrils de la Generalitat a introduir nous models comunicatius com la instal·lació de panells electrònics o visuals per a emetre avisos i informacions de manera que estos no siguen difosos únicament en senyal acústic.
Igualment, se sol·licitarà a la Generalitat i al Govern d'Espanya que instal·le els mitjans adequats, com ara altaveus o panells electrònics, en aquells espais públics que a causa de la pandèmia compten amb elements com a mampares de metacrilat o cristalls que dificulten la comunicació amb les persones que patixen hipoacúsia, així com assegurar que els espais públics siguen plenament accessibles per a les persones que patixen pèrdues d'audició i prioritzar l'atenció presencial, sempre que l'emergència sanitària ho permeta, en qualsevol servici públic als quals acudisquen persones que patixen sordesa.
El regidor del PSOE, Javier Timón, a l'esquerra, i el regidor del PP, Sergio Muniesa, a la dreta
Totes estes mesures vénen motivades perquè el col·lectiu de persones sordes té la capacitat i l'oportunitat de portar una vida normal en aspectes com l'educació, el treball o l'àmbit social amb la possibilitat d'una vida independent. En este sentit, el Ple Municipal, com en altres ocasions, reivindica i defensa els drets de les persones sordes per a arribar a aconseguir la igualtat d'oportunitats, pel que fa a les condicions i obtenció dels millors resultats en totes les esferes de la vida, per a assegurar l'accessibilitat a la comunicació i el respecte a la seua condició bilingüe.
Però, la situació sanitària causada per la pandèmia de la COVID-19 ha originat un nou context que ha obligat a adoptar mesures excepcionals per a contindre la transmissió del virus. Entre els acords en matèria de Salut Pública destaca l'ús obligatori de màscares, per a persones majors de sis anys, com a mesura de prevenció per a minimitzar els contagis entre la població. A Espanya, més d'1 milió de persones majors de sis anys patixen discapacitat auditiva, la qual cosa suposa el 8% de la població. Un 10% es comunica a través de la llengua de signes i lectura labial, col·lectiu que ha trobat grans dificultats comunicatives per culpa de l'ús obligatori de la mascareta que entorpix el desenvolupament de les seues activitats i el seu desenvolupament personal, la qual cosa suposa una nova barrera per a la seua integració.
És per això, que diverses organitzacions i moviments associatius demanden mascaretes transparents que faciliten la lectura labial i la percepció de l'expressió facial en el seu conjunt, ja que, encara que existisquen mesures alternatives com les mampares de separació i/o les distàncies de seguretat, el rebuig a retirar-se la mascareta suposa un vertader inconvenient. Actualment, les mascaretes transparents s'han convertit en una solució real i efectiva com a element de seguretat i inclusiu que empara tots dos objectius com són d'una banda la prevenció, com qualsevol altra mascareta, i per una altra, facilitar la lectura de llavis.
La comercialització d'estos models de protecció ha de complir amb la deguda homologació, actualment en procés, per a assegurar característiques tècniques i biosanitàries, com ara la respirabilitat, seguretat, i sostenibilitat. Així mateix, estos elements de protecció personal han de tindre un preu assequible per a la majoria de població i donar prioritat al seu ús en els llocs d'atenció pública, així com en aules i centres en els quals hi haja persones sordes.
D'altra banda, cal tindre en compte que, després de la declaració de l'Estat d'Alarma, s'han multiplicat els servicis d'atenció telefònica, un mitjà que suposa nombrosos obstacles per a les persones que patixen pèrdua auditiva. Per esta raó, segons la moció, és fonamental la implantació i promoció de servicis i entorns plenament accessibles i inclusius que asseguren el principi d'igualtat en la nostra societat i no suposen una barrera, per al que seria necessari l'establiment de nous mecanismes d'interpretació en els missatges, més encara si cap en estos temps en els quals la informació dels organismes públics és constant i rellevant per a la salut de la ciutadania. Per a aconseguir eixe objectiu, és important incorporar el llenguatge de signes i subtítols en els missatges llançats a la població a través dels mitjans de comunicació, com la televisió o les xarxes socials.
Altra mesura per a eliminar estes barreres seria promocionar el disseny i desenvolupar noves aplicacions per a poder unificar el sistema de comunicació entre les persones sordes i l'administració. La moció posa com a exemple que a Extremadura ja existix una aplicació mòbil que permet consultar informació sanitària i és accessible per a persones sordes i cegues. Esta aplicació permet la comunicació amb el sistema sanitari de qualsevol pacient en temps real i facilita a col·lectius de discapacitats visuals i auditius l'accés a informació sanitària mitjançant l'ús de vídeos subtitulats, narrats i en llengua de signes.