L'Ajuntament de Sagunt instarà la Conselleria de Medi Ambient perquè revise l'Autorització Ambiental Integrada de Lafarge

Ecologistas en Acción denuncia que Lafarge sobrepassa els límits d'emissions d'òxid de nitrogen des de 2017
L'Ajuntament de Sagunt instarà la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural perquè revise l'Autorització Ambiental Integrada (AAI) de Lafarge. 
El regidor de Medi Ambient, Enric Ariño, ha assegurat que, a partir d'una proposta d’este departament “demanarem a Conselleria que faça una revisió de l'Autorització Ambiental Integrada, on es regulen les emissions que es poden fer en esta empresa per a veure si complix o no amb la normativa legal i tindre una garantia i una certificació que l'aire que respirem és mínimament sa i saludable”. 




Esta sol·licitud, que s'aprovarà divendres que ve en Junta de Govern, es deu a un informe redactat per Ecologistas en Acción, en el qual asseguren que la cementera LafargeHolcim “supera els límits d'emissió d'òxids de nitrogen, els més contaminants per a l'atmosfera”. L'organització, a més assenyala que l’AAI ha de revisar-se, ja que “es va obtenir amb un procediment alegal”. D'esta manera, se sotmetrien a una avaluació ambiental sobre la incineració de residus perillosos i no perillosos i a reduir les emissions.

Segons ha assegurat Ecologistas en Acción als mitjans de comunicació, per a poder realitzar eixes activitats l'empresa compta amb una Autorització Ambiental Integrada des de 2004 que va ser modificada en 2015 sense Avaluació Ambiental, que va “en contra” del que arreplega la normativa. 

Tal com arreplega l'informe, en el moment de fixar les Millores Tècniques Disponibles i els Valores Límit d'Emissió, la Reducció Selectiva No Catalítica, que hauria d'haver-se instal·lat en els dos forns, només es va instal·lar en el forn III (Clínker gris) i no es va estendre al forn II (Clínker blanc). Per este motiu, l'organització va sol·licitar un expedient amb informació ambiental per a accedir als valors de les emissions d'òxids de nitrogen durant 2017 i van observar que, des d'abril, s'havien superat els límits d'emissions dos vegades per damunt del fixat.

Des de Ecologistas en Acción sol·liciten que s’òbriga un expedient sancionador a l'empresa Lafarge i asseguren que eixa superació podria evitar-se si el forn de Clínker blanc tinguera instal·lada una Reducció Selectiva No Catalítica. Com a conseqüència, afirmen que estes emissions suposen “un dany o deterioració greu de la qualitat de l'aire en la comarca del Camp de Morvedre i fins i tot en l'àrea metropolitana de València, per la qual cosa la falta hauria de ser qualificada de greu”.​
​​