L'acció ‘Rutes Saludables’ busca reduir l'aïllament de les persones majors a través de passejos col·lectius
Esta iniciativa impulsada per l'àrea de Serveis Socials començarà el 29 d'abril a Sagunt i el 30 d'abril al Port de Sagunt
El projecte Castor és el dipòsit estratègic artificial de gas natural situat enfront de les costes de Castelló i Tarragona, en aigües territorials espanyoles del Mar Mediterrani, propietat de l'empresa Escal UGS. Este projecte va començar les operacions en maig de 2012, i va ser creat per suplir la demanda energètica espanyola de gas natural en cas d'escassetat o cessament de les importacions. Les instal.lacions compten d'una planta marítima i una altra terrestre situada en plena zona de cultius de regadiu pròxims a la costa, a escassos dos quilòmetres de distància de zones urbanitzades en la costa nord de Vinaròs i en el municipi d'Alcanar (Tarragona).
Des de mitjan setembre de 2013 s'han produït centenars de terratrèmols en la zona on el projecte Castor estava injectant gas. L'1 d'octubre es va produir un sisme de 4,2 en l'escala de magnitud causant l'alarma en les poblacions pròximes al dipòsit. Segons l'empresa, els treballs d'injecció de gas es van paralitzar al setembre després dels primers tremolors. Va ser llavors quan UGS va reconèixer que els terratrèmols podien estar vinculats al projecte Castor, tal com apunta la moció.
Després de la investigació oberta per la Fiscalia de Castelló per aclarir si el projecte Castor estava relacionat amb els sismes registrats en la zona, nombrosos informes han demostrat la relació directa amb els sismes que es van produir en el nord de Castelló i el sud de Tarragona.
Un nou informe del Massachusetts Institute of Technology alerta que la plataforma representa un perill i recomana el tancament. En canvi, el Govern segueix pensant a mantindre'l en estat d'hibernació, tal com està des de 2013, en lloc de tancar-lo definitivament, segons senyala la moció presentada per EU.
En este sentit, la proposta alerta del perill i els riscos que poden suposar les activitats que, en un futur, podrien arribar a reprendre's. És per açò que, en primer lloc, l'Ajuntament de Sagunt instarà el Govern perquè prenga mesures legals contra l'empresa responsable i que s'anul·le la indemnització que se li va pagar, a més de sol·licitar que el Govern continue i emprenga les accions legals per a establir les responsabilitats ambientals, administratives i econòmiques de l'empresa Escal UGS, pels més de 1.000 moviments sísmics conseqüència de la posada en servei del magatzem de gas natural CASTOR.
Així mateix, la proposta demana sol·licitar al Govern realitzar un peritatge per a quantificar els danys materials, i si cap morals, que ha patit la ciutadania de Terres de l’Ebre, Tarragona i el Baix Maestrat de Castelló com a conseqüència dels terratrèmols patits perquè realitze les reclamacions que corresponguen.
D'altra banda, s'instarà el Ministeri d'Energia perquè tanque i desmantelle d’este projecte, sense costos per a les arques públiques (després de consultar amb l'Institut Geològic i Miner d'Espanya).
Esta iniciativa impulsada per l'àrea de Serveis Socials començarà el 29 d'abril a Sagunt i el 30 d'abril al Port de Sagunt
La ciutadania i les entitats esportives poden enviar les seues opinions o propostes a l'Ajuntament de Sagunt fins al 22 de maig
L'import total de les inversions que podran incloure's en este sistema ascendix a 4 milions d'euros