L'Ajuntament de Sagunt posa a la disposició de la ciutadania el fons gràfic digitalitzat de l'Arxiu Industrial

Fa uns mesos el departament va publicar en la web els inventaris del material digitalitzat, però s'ha volgut fer un pas més mostrant directament les imatges

El departament d'Arxiu Municipal ha presentat este matí, 22 de juliol, l'accés al fons gràfic digitalitzat de l'Arxiu Industrial, que es realitza a través de l'apartat de l'Arxiu de la web municipal, i que està format per un fons documental, gràfic i fílmic. El material en qüestió es pot visualitzar en la web de l'Ajuntament: https://aytosagunto.es/es/ayuntamiento/areas-y-servicios/archivo-municipal/archivo-industrial/fondo-grafico/.

La regidora d'Arxiu Municipal, Ana María Quesada, ha expressat: “Tenim a disposició en la web de l'Ajuntament a partir de ja les fotos digitalitzades, les plaques digitalitzades que fins a este moment tenim en el departament d'Arxiu, al marge que aniran eixint altres conforme anem treballant en l'Arxiu Industrial, que ja saben que ho acabem de traslladar per a poder treballar millor”.

Així mateix, la regidora fa saber a la ciutadania que si té documentació fotogràfica o d'un altre tipus a casa i volen aportar-la a l'Ajuntament, estan oberts a rebre-la.

Cal destacar que l'Arxiu Industrial està a punt d'acceptar la donació de la família San Bernardo, que també és un material que es posarà a la disposició de la ciutadania.

La roda de premsa ha comptat amb la presència de la regidora d'Arxiu, Ana María Quesada; la presidenta de l'Associació Cultural de recreació històrica Aequor Nostrum, Isabel Ferrer; la vicepresidenta del Centre Arqueològic, Adela Graullera; la membre de Ludere et discere, María Pilar Ferriol; i l'assessor de Cultura Clàssica del CEFIRE, Xavi Villaplana; y els tècnics del departament d'Arxiu. Els presents també formen part del Consell de Patrimoni de la Humanitat.

Les fotografies depositades a la Biblioteca Valenciana des de 2005 són al voltant de 40.000, de diferents mesures, tant positius com negatius, en blanc i negre i en color, preses entre els anys 40 i 80 del segle passat. Del total, es troben digitalitzades una xicoteta proporció, al voltant de 4.000, que són les que apareixen en la web de l'Arxiu Municipal al costat del seu inventari i permetran als ciutadans conéixer aspectes de la fàbrica, els edificis construïts i la vida social, així com persones tant relacionades amb la fàbrica com amb la població emergent.

Fa uns mesos el departament va publicar en la web els inventaris del material digitalitzat, però s'ha volgut fer un pas més mostrant directament les imatges. D'esta manera, es pretén que la ciutadania conega l'existència d'este material i que el tinga a la seua disposició.

Al març de 2021, l'Ajuntament de Sagunt va acceptar la cessió de l'Arxiu de la Fundació de la Comunitat Valenciana de Patrimoni Industrial i Memòria Obrera del Port de Sagunt.