L'Ajuntament de Sagunt posa en marxa tallers formatius per a dones gitanes de la localitat

Els tallers, destinats a dones d’entre 16 i 55 anys, tracten sobre Dramatització i sobre l'Art d'Aprendre i duraran fins a finals de desembre de 2019


L'Ajuntament de Sagunt, a través de la regidoria de Serveis Socials, ha posat en marxa dos tallers per a dones gitanes de la localitat que donen resposta a les manques de formació que des del departament s'han detectat en este sector de la població. Un dels tallers tracta sobre Dramatització, per a formar part de representacions o obres teatrals, i està destinat a dones de 16 i 30 anys; l'altre sobre l'Art d'Aprendre, que abasta diferents matèries com aprendre a llegir, escriure, cosir, confeccionar i customitzar peces de roba, i està dirigit a dones de 30 i 55 anys, franja d'edat on es detecta major índex d'analfabetisme. L'objectiu d'estes accions és millorar les seues possibilitats de treballar.

El regidor de Serveis Socials, Alejandro Sotoca, explica que “la idea partix quan realitzarem un estudi sobre la població gitana de Sagunt i una de les conclusions a les quals arribem és que hi havia prou falta de formació. Això els ocasiona un problema a l'hora de poder treballar i d'integrar-se en l'àmbit social, per la qual cosa optem per organitzar diversos cursos formatius. L'objectiu d'estes accions és que després els permeta fer algun treball. Els cursos han tingut molt bon acolliment, en tots dos s'ha hagut de fer un segon grup de 15 persones, o fins i tot més, és a dir que s'han omplit i han tingut bastant èxit”.

Aquests mòduls es van iniciar el 16 de setembre i inicialment finalitzaran el 27 de desembre, si bé està previst en funció dels resultats d'este període, continuar amb una segona fase que incorporarà un projecte laboral. En el taller de Dramatització aprendran a emprendre una companyia de teatre i en el d'Art d'Aprendre crearan una empresa de confecció. D'esta manera, s'aposta per la formació per a l'ocupació en sectors més heterogenis, diferents als que històricament es dediquen les dones gitanes.



Aquest projecte està finançat per l'Ajuntament de Sagunt i subvencionat per la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives.

L'estudi que sobre la situació de la població gitana s'ha realitzat a Sagunt ha posat de manifest una falta de formació, així com que existeixen barreres culturals que compliquen la seua inserció laboral. A més, s'ha constatat un menor nivell formatiu tradicional de les dones gitanes del municipi que fita les seues possibilitats laborals, amb el que es dediquen laboralment a l'agricultura o a la venda ambulant.

D'altra banda, són bastants les unitats familiars de convivència d'aquest sector de la població que són potencials beneficiàries de la Renda Valenciana d'Inclusió Social, sent la formació una de les contraprestacions fonamentals dels programes d'inserció que comporta la percepció d'aquesta prestació.​