El departament de Policia Local ha creat la nova unitat d'Agent Tutor a fi de promocionar el respecte als drets de la infància, per la qual cosa la seua intervenció està especialitzada en la protecció del menor i la prevenció en l'entorn escolar. Este programa, que es presenta com un recurs més per a fer costat a la comunitat educativa, ja que es pretén realitzar una actuació coordinada i integral al costat de la resta de departaments municipals com ara Educació, Serveis Socials, Joventut, Àrea d'Igualtat i Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat.
L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, explica que «des del principi de la legislatura s'ha insistit que tenim una Policia Local que és capdavantera i molt professional però que necessitava tindre els recursos i els mitjans per a dur a terme les seues diferents funcions. Des de l'inici d'esta legislatura hem fet una aposta per dotar d'eixos recursos a la Policia Local i conforme hem pogut tindre eixos recursos anem donant eixos serveis que considerem importants per a la ciutadania. I esta és una d'eixes iniciatives que la Policia Local portava bastant temps preparant però que necessitàvem d'eixos mitjans per a dur-la a terme. És una mostra d'una Policia Local que és pròxima, que el que vol és estar a la disposició de la ciutadania i que a més s'adapta als nous temps.»
El present programa, encara que té caràcter definitiu, és i continuarà sent un text viu que podrà variar per a adaptar-se a les necessitats de cada centre i moment. Remarcar que els agents tutors de la Policia Local tenen, com a missió primordial, la promoció del respecte als drets de la infància, per la qual cosa la seua intervenció està especialitzada en l'àmbit de la protecció del xiquet, xiqueta i adolescent i la prevenció en l'entorn escolar. Per a sol·licitar este servici, serà el centre educatiu qui faça la petició, ja que és totalment voluntari.
En la presentació oficial de hui, la delegada de Policia Local, Natalia Antonino, ha destacat la importància d'esta iniciativa: «La unitat d'Agent Tutor, juntament amb altres servicis com a Mediació i Educació Viària formen un tàndem per a donar servici dins d'eixes franges d'edat. Esta unitat es presenta per a abastar problemes que afecten menors, com la ludopatia, consum de drogues, absentisme escolar o abús de menors, entre d’altres. Ve determinada per una coordinació entre els diferents departaments municipals com puguen ser Igualtat, Serveis Socials, Joventut i Educació per a abordar de manera més completa qualsevol problema que puga afectar els nostres menors i també amb la coordinació de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, com són Policia Nacional i Guàrdia Civil, que ja fan una tasca important des de fa temps.»
Esta unitat passarà a dir-se ‘GAME’, Grup d'Atenció al Menor i està formada per tres agents coordinats per un inspector. Cal destacar que tots els agents estan especialitzats en la formació d'agent tutor i de mediació, és a dir, la formació adequada que han de tindre per a dur a terme esta labor.
El Protocol Marc del Programa Agent Tutor recull el grau d'ajust i definició necessari per a mantindre al mateix temps dos funcions: ser una guia útil per a la implantació i posada en marxa del Programa Agent Tutor, i dotar-lo d'una capacitat essencial d'adaptació a les diverses realitats locals que puguen ser objecte de demanda.
El protocol d'este programa recull els diferents aspectes que conformen l'activitat de l'agent tutor, com els principis d'intervenció, la metodologia, l'àmbit d'aplicació, la uniformitat de l'agent, les seues funcions i els protocols d'actuació, entre d’altres.
Darío Moreno, l'alcalde de Sagunt, comenta que esta «unitat GAME estarà ahí precisament per a delictes més tradicionals en centres educatius, com el consum d'estupefaents per exemple, però també per a alguna cosa que sempre ha estat ací però que no se li ha dedicat l'atenció corresponent com és el bullying o com són els nous ciberdelictes, els quals estan molt en voga en els centres educatius. Hi haurà labors de divulgació, de mediació i d'educació. Tot això forma part del que és l'ADN d'esta unitat i mostra eixe component de servei públic que té la Policia Local i que sempre està buscant la manera de poder millorar la ciutat en la qual vivim».
Va ser el passat 25 de febrer quan es va aprovar per unanimitat l'adhesió de l'Ajuntament de Sagunt al "Protocol Marc del Programa Agent Tutor” elaborat en el marc del conveni de col·laboració entre la Delegació del Govern per al Pla Nacional sobre Drogues i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies.
El Comissari Principal cap, Rafael de Manuel, ha afegit que «un punt fort d'esta unitat és la impartició de xarrades i accions educatives per a previndre les situacions d'assetjament escolar, la violència cap a les dones o per qüestions de racisme, xenofòbia, intolerància per raó de sexe o orientació sexual, les conductes addictives i la ludopatia i sobretot l'acompanyament i el servici de mediació al costat dels responsables dels centres en atenció i en reunions que tinguen amb famílies conflictives que puguen ser problemàtiques o violentes.» Al que ha afegit que «la novetat més important és l'habilitació d'un número de whatsapp, així com xarxes socials perquè els propis menors o els pares es puguen posar en contacte directe amb estos companys per a poder traslladar i denunciar estes situacions conflictives».