Ahir es va presentar la sèrie documental 'La Guerra Civil a Sagunt'
Es tracta d'una coproducció de l'Ajuntament de Sagunt, mitjançant la regidoria de Memòria Històrica i Democràtica i el Gabinet de Comunicació, i l'associació Esfera Morvedre
Esta iniciativa compta amb la campanya ‘Residus Zero’, 42 excursions, el nou projecte Alternatura Instituts, el programa d'inclusió i cursos per al professorat del CEFIRE
El departament d'Activitat Física, Salut i Esports ha presentat este matí el nou programa d’Alternatura a l'Escola, un projecte inclusiu dirigit a tots els centres escolars del municipi de Sagunt, que pretén fomentar la pràctica de l'activitat física a través del coneixement de la muntanya, així com la cura i el respecte a la mateixa i també, les formes que hi ha per a manejar-s’hi.
El curs 2022/23 presenta la campanya ‘Residus Zero’ dirigida als i les escolars, i compta amb una sèrie de consells per a poder reduir els residus dels esmorzars i substituir els plàstics i paper alumini, per uns altres menys contaminants. També té com a objectiu fomentar el consum de la fruita de temporada i evitar el consum de productes poc saludables de brioixeria.
Igual que en el curs anterior, el lloc triat per a dur a terme este projecte ha sigut el Parc Natural de la Serra de Espadà, a la província de Castelló. Concretament les poblacions d'Eslida, on està situat el Centre d'Interpretació del Parc, Aín on se situa el barranc de la Caritat i el Castell i la població veïna d'Almedíjar amb el barranc d’Almanzor. Estos són llocs triats per les seues característiques orogràfiques i la seua peculiar flora i fauna, que permet que siga fàcilment accessible per a l'alumnat de 5é i 6é de primària i tots aquells que tenen mobilitat reduïda.
A més, Alternatura és un projecte inclusiu en el qual participa l'alumnat del CEE Sant Cristòfol i en el qual col·laboren el Centre de Formació Professional Jorge Juan, on l'alumnat del grau de conducció per la naturalesa realitza les pràctiques tutelades i el CEFIRE, on s'impartixen dos cursos de formació per al professorat, «la qual cosa el convertix en un programa transversal que vincula tots els estrats educatius i formatius», ha assenyalat el regidor d'Activitat Física, Salut i Esports, Javier Timón.
La temporada ha començat a l'octubre i finalitzarà a la fi de maig, i en este curs a més de consolidar-se les activitats nomenades que ja estaven establides en cursos anteriors, s'incorpora l'excursió al CEACV (Centre d'Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana), situat en la Marjal dels Moros, on es compaginaran les activitats que oferix el CEACV amb un recorregut amb bicicleta per les senderes de la marjal. D'altra banda, en les excursions amb BTT (bicicleta de muntanya) col·labora el departament de Mobilitat Urbana i el departament de Medi Ambient.
També este curs naix el projecte Alternatura Instituts, dirigit a tots els alumnes de 4t de l'ESO i 1er i 2n de batxiller, i en este projecte col·labora el departament de Joventut i Infància, on se situa el programa Alternatura Bio, que consistix en excursions per la serra d’Espadà, Almedíjar i Eslida Aín, i es realitzarà amb els professors titulars de l'alumnat per a aprofitar la flora, fauna i geologia de la zona, per a desenvolupar una classe de biologia in situ. El programa també compta amb Alternatura EF, que consistix en un recorregut de senderisme per la serra d’Espadà en la població de Xóvar i barranc d’Ajuez amb ascensió a la Nevera de Castro, en el qual l'alumnat estarà acompanyat pel professorat d'Educació Física. Durant este curs també es torna a realitzar el Curs de Formació ‘Context Natural com a Recurs Educatiu’ per al professorat junt al CEFIRE Sagunt.
L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha explicat que és un programa pel qual el departament d'Activitat Física, Salut i Esports continua apostant i ampliant. «I ho fa d'una manera molt intel·ligent, que és des d'una perspectiva que nosaltres hem volgut incorporar a l'acció política que consistix a generar totes eixes aliances i sinergies possibles amb altres departaments i altres organismes. Ací veiem com dins del propi ajuntament també es treballa conjuntament amb el departament d'Educació, de Mobilitat, de Joventut, de Medi Ambient… També, amb altres institucions com el CEFIRE, el Jorge Juan, centres educatius, des de perspectiva d'inclusió amb el Sant Cristòfol i, a part, tot això va fent que el programa vaja mutant, que evolucione i que cada vegada l’anem millorant».
Durant la temporada 2022/23 participen en el projecte Alternatura a l'Escola 15 centres amb un total de 42 excursions (16 excursions a Almedíjar, 12 excursions a Eslida Aín i 14 excursions CEACV + BTT). A més, el total d'alumnat que participarà en esta campanya serà de 2.105 persones, on 800 alumnes i alumnes participaran en Almedíjar, 695 a Eslida i Aín i 610 en el CEACV + BTT)
Així mateix, als 2.105 alumnes cal sumar-los l'alumnat pertanyent del programa d'inclusió, on participen 55 persones del CEE Sant Cristòfol, 8 de l'Aula Cyl de Maestro Tarrazona, 8 de l'Aula Oberta María Moliner i 40 del Centre Ocupacional Socoltie. Tots ells poden participar en una o dos eixides tots els mesos, juntament amb els col·legis participants en el projecte. Respecte als projectes Alternatura Bio i EF, participen els set instituts del municipi.
Timón ha destacat que «amb tot això augmentem la transversalitat d'este magnífic projecte on se sumen a col·laborar diferents departaments municipals i a més incidim en la promoció de l'activitat física i esportiva entre els nostres jóvens per a col·laborar a reduir els índexs d'abandó de la pràctica esportiva en este sector de la població».
Moreno ha indicat que este programa «és una de les millors mostres que tenim com Sagunt, Ciutat Educadora des d'eixa perspectiva global, d'un programa que no sols es tracta d'activitat física sinó també d'educació en valors i en el qual l'ajuntament també va aprenent i va millorant sobre les seues pròpies activitats. I així és una grandíssima mostra d'activitat per part de l'ajuntament i el que fem és animar que tothom ho visca. El propi èxit del programa portarà al fet que el 100% dels centres participen en este Alternatura a l'Escola i que, per tant, és un projecte de futur i que mostra la millor cara de tot allò que fem des de l'Ajuntament».
Així mateix, el passat 27 d'octubre es va celebrar a Sagunt la Trobada Europea Erasmus Healthy Europeans On The Move, participant Alternatura en l'excursió a la serra d’Espadà Eslida Aín. Alternatura també ha participat en el Programa de televisió ‘Terra Viva’ d’ÀPunt juntament amb el CEE Sant Cristòfol i la trobada europea Healthy.
Balanç temporada 2021/2022
Javier Timón ha aprofitat la presentació del nou curs per a realitzar un balanç del curs anterior, que «ha sigut molt positiu», on entre els mesos de març a maig van participar 10 centres educatius en 16 excursions amb un total de 616 alumnes, als quals cal afegir els 40 alumnes del CEE Sant Cristòfol, que van participar en 10 d'estes excursions, els 45 alumnes de conducció per la naturalesa i el professorat de la Comunitat Valenciana que va realitzar cursos del CEFIRE.
Es tracta d'una coproducció de l'Ajuntament de Sagunt, mitjançant la regidoria de Memòria Històrica i Democràtica i el Gabinet de Comunicació, i l'associació Esfera Morvedre
La música de l'universal compositor nascut a Sagunt és la protagonista d'una sèrie d'esdeveniments que es prolongaran fins a maig de 2025
Les tres pròximes cites seran el dimarts 3 de desembre, a la plaça del Pi, el dimarts 10 de desembre a la plaça La Marina, i el dimarts 17 de desembre al Terraet de Baladre