La Setmana Europea de la Mobilitat 2024 es celebrarà entre els dies 16 i 22 de setembre, tots dos inclosos, i per este motiu, la regidoria de Mobilitat Urbana de l'Ajuntament de Sagunt ha programat una sèrie d'activitats i iniciatives relacionades amb la mobilitat sostenible sota el lema "Espai públic compartit". Hi ha activitats obertes a la ciutadania i activitats per als instituts de la ciutat.
Quant a les activitats obertes a la ciutadania, el divendres 20 es realitzarà el tradicional passeig de Jane, en col·laboració amb el departament d'Igualtat, a càrrec de l'arquitecta Mariola Fortuño, experta en urbanisme feminista. El passeig començarà a les 18.30 hores a la porta del CEIP Tierno Galván i passarà pel barri de Wichita, revisarà l'actuació realitzada en l'avinguda Hispanitat i acabarà a l'entorn de l'avinguda 9 d'Octubre amb l'avinguda Joan d'Àustria i la ronda Buenos Aires. Durant el passeig s'analitzarà l'espai públic des de la perspectiva de gènere posant en relleu aspectes habitualment invisibles que generen desigualtat en l'ús i gaudi de l'espai públic, segons informen des de la regidoria.
El diumenge 22, coincidint amb el Dia Europeu sense Cotxes, es durà a terme un passeig amb bici amb eixida a les 10 hores des del Triangle Umbral, amb la col·laboració de la regidoria d'Activitat Física, Salut i Esports. Enguany, segons ha informat el regidor de Mobilitat Urbana, Javier Raro, s'aposta per un recorregut més urbà i de menor longitud amb l'objectiu d'augmentar la participació i implicar un públic més divers respecte a edat i condicions físiques. Al final de recorregut hi haurà un fotoreclam i se sortejarà una bicicleta. A més, en col·laboració amb l'empresa de transport públic AVSA, el bus el dia 22 serà gratuït.
Pel que respecta a les accions en instituts, el divendres 20 se celebrarà el Pàrquing Day, una activitat en la qual els instituts transformen dues places d'estacionament a l'entorn del seu accés en un espai per a ús i gaudi de l'alumnat durant l'horari lectiu. D'esta manera es posa en relleu el desequilibri en el repartiment d'espai existent als carrers i el potencial de transformació. Enguany se sumen a la iniciativa l'IES Clot del Moro i l'IES Jaume I.
Durant eixe mateix dia, es realitzaran dos tallers de participació sobre mobilitat sostenible en l'IES María Moliner i l'IES Nº5. Els tallers els impartirà l'enginyeria COVEN, adjudicatària de l'adequació de la xarxa ciclopedestre existent, finançada amb fons Next Generation.
En la presentació de la programació han participat l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, i el regidor de Mobilitat Urbana, Javier Raro.
L'alcalde de Sagunt ha explicat que quan es parla de mobilitat hi ha tres grans àrees: "Les pròpies infraestructures, els servicis que es presten i les decisions individuals que cada persona tria per a moure's. Són tres peces en les quals l'Ajuntament de Sagunt vol continuar avançant". Darío Moreno també ha matisat que reclamen, tant al Ministeri com a la Conselleria, que en el seu àmbit competencial "asseguren un servei públic de qualitat". El primer edil ha conclòs: "Des d'esta perspectiva àmplia, la Setmana Europea de la Mobilitat ve a ajudar a fer eixe canvi de mentalitat i a generar una reflexió social que és imprescindible".
Per la seua part, Javier Raro ha afirmat: "La Setmana Europea de la Mobilitat ens servix com una fita anual per a fer repàs de les diferents iniciatives en matèria de foment de la mobilitat sostenible que fem des de l'Ajuntament i des del departament de Mobilitat Urbana".
D'altra banda, ha assegurat que s'està fent "una bona faena a millorar el nostre transport públic, a reivindicar que el transport públic interurbà siga millor, en eixe foment dels carrils ciclistes que ja veiem àmpliament als nostres carrers". Sobre este tema, ha demanat "paciència per a assentar estos canvis".