L'Ajuntament de Sagunt presenta tres Jornades Tècniques Agràries

Les ponències se celebraran els pròxims dies 4 d'abril, 5 de maig i 2 de juny en la sala d'actes del Consell Agrari de 16.00 a 19.00 hores

L'Ajuntament de Sagunt i el Consell Agrari organitzen juntament amb el Col·legi Oficial d'Enginyers Agrònoms de Llevant tres Jornades Tècniques Agràries que se celebraran els pròxims dies 4 d'abril, 5 de maig i 2 de juny en la sala d'actes del Consell Agrari de 16.00 a 19.00 hores per a tractar, oferir diferents perspectives i formació sobre els nous cultius, el cotonet i les diferents figures de qualitat dels productes. Les jornades es desenvoluparan de manera presencial i en streaming.

La primera jornada és Nous cultius? Trencar esquemes per guanyar mercats i assistirà com a ponent el responsable d’agrosostenibilitat en el Centre d'experiències Cajamar, Carlos Baixauli Soria. Respecte a esta qüestió, l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha indicat que «hem d'estar oberts a altres cultius que no substituïsquen, però complementen l'oferta citrícola que ja existix i que possiblement amb això podem tindre una economia agrícola més resilient, robusta i que també ens afavorisca en el concepte de la sobirania alimentària».

La regidora d'Agricultura i presidenta del Consell Agari, Ana María Quesada, ha explicat que els tres temes que s'aborden en les xarrades estan consensuats i s'han sol·licitat per part de les i els agricultors del municipi. D'altra banda, les jornades es publicitaran mitjançant diferents mitjans de comunicació i el cost total de les jornades oscil·la entre 7.000 i 8.000 euros, tal com ha apuntat Quesada.

La segona jornada és Alerta! Què puc fer per lluitar contra el ‘cotonet’? i com a ponents assistiran el cap de servici de Sanitat Vegetal, Vicente Dalmau Sorlí; l'investigador del IAM-UPV, Vicente Navarro Llopis i, finalment, l'investigador de l'IVIA, Alejandro Tena Barreda. Moreno ha destacat que «el cotonet és un perill real i és imprescindible que els nostres agricultors estiguen informats i coneguen les diferents eines per a poder lluitar contra ell».

La tercera i última jornada és Figures de qualitat, Quines alternatives tinc? i com a ponents assistiran la cap de servici de Qualitat Agroalimentària, Mª Carmen Montoro Cavero i el director creatiu de Filmac, Kike Correcher. En este sentit, l'alcalde de Sagunt ha indicat que l'objectiu és «aconseguir una marca que ens distingisca i que alhora assegure qualitat d'eixa producció, podem trobar vies alternatives que ens porten a eixe objectiu sense haver de ser necessàriament la de denominació d'origen».

Ana María Quesada ha destacat que «tenim diversos reptes que intentem abordar en estes jornades com són l'equilibri entre la producció d'aliments i el creixement socioeconòmic i la protecció del medi ambient». A més, ha apuntat que «es busca sostenibilitat i sustentabilitat. També buscarem nous models productius i també seguirem amb el tema de les figures de qualitat, encara que moltes vegades s'ha parlat de marques registrades o de la nostra denominació d'origen, hi ha altres alternatives».

Així mateix, Darío Moreno ha explicat que estes jornades tenen com a objectiu donar resposta «a diferents reivindicacions que s'havien fet des del món agrícola i són essencials per a la sostenibilitat del món agrari» perquè «a llarg termini es puga tindre un sector viable que permeta a la gent viure del mateix i que va lligat a tindre un rendiment econòmic». A més, ha assenyalat que les xarrades «canvien el paradigma perquè pretenen donar formació i canviar el punt de vista respecte al món agrícola en el nostre municipi per a estar més oberts a la innovació».

A l'acte de presentació també han assistit el degà del Col·legi Oficial d'Enginyers Agrònoms de Llevant, Baldomero Segura i el secretari tècnic, José Carbonell. Segura ha explicat el treball que es realitza des del col·legi i, d'altra banda, Carbonell ha destacat la imatge i el disseny de la campanya i ha indicat la importància i les característiques de les ponències.

 

 

Les persones interessades a assistir a la primera jornada de manera presencial han d'enviar les seues dades al correu consell.agrari@aytosagunto.es o bé telefonar al 96 265 58 85. No obstant això, en cas de voler seguir les jornades per streaming, les i els interessats a assistir hauran d'emplenar el formulari d'inscripció.