L'Equip de Govern de l'Ajuntament de Sagunt, format per Compromís, Esquerra Unida, ADN Morvedre i PSPV-PSOE, ha presentat aquest matí la proposta dels que seran els pressupostos per a 2018, mancant la seua aprovació plenària, després de negociar amb la resta de grups polítics de la Corporació. Després de l'aprovació dels pressupostos de 2017, després d'estar prorrogant-se des de 2009, este és un moment important en el calendari anual de qualsevol administració en el qual, malgrat no ser encara definitius, aquests pressupostos parteixen d'un procés participatiu que està obert a la negociació i en el qual hi ha hagut cessions per totes les parts, segons explica l'alcalde de Sagunt, Quico Fernández.
La proposta de pressupost ascendeix a 79.166.474 euros, tant en ingressos com en despeses, dels quals es destinen 28’6 milions a despeses corrents en béns i serveis, 25’9 milions a despeses de personal, 12’52 milions a inversions, 5’5 milions a transferències corrents i prop de 6 milions a amortització de deute i pagament d'interessos.
Per a poder realitzar eixes despeses, l'Ajuntament de Sagunt comptarà amb un pressupost d'ingressos d'igual quantia, que principalment provenen d'impostos directes (33’8 milions), transferències de corrents d'altres administracions (16’8 milions), taxes, preus públics i altres ingressos (12’6 milions), operació de préstec (7’5 milions), impostos indirectes (5’7 milions) i venda de sòl públic (2’3 milions), a més d'altres quantitats menors com, per exemple, els ingressos patrimonials, que es preveuen en 321.437 euros.
Fernández afig que amb aquests pressupostos “nosaltres el que pretenem fer és que els ajustos que hi haja no els paguen aquells sectors que tenen majors dificultats. Esta és una de les línies bàsiques del nostre govern. Destinem importants recursos als serveis socials, no solament amb la idea d'assistència, sinó de justícia social, però també amb la creació de treball i de cursos de formació i programes perquè la gent puga guanyar-se la vida dignament”.
L'alcalde destaca les “partides importants destinades a la cohesió territorial” i ha manifestat que “estem modificant i acabant la ciutat”. Ací fa referència a les actuacions en algunes zones del municipi, especialment les situades en els perímetres de la ciutat com el barri dels Metalls o les zones d'entrada al nucli de Sagunt, que moltes d'elles “estaven programades des del període 2003-2007 i estaven adjudicades, però sense desenvolupar. Nosaltres estem fent un esforç per a portar-les cap a davant, perquè hi ha molta gent que viu en estos sectors i que està sent perjudicada per la falta d'iniciativa privada, i nosaltres hem de millorar-ho”.
Fernández apunta també que aquesta proposta de pressupostos es fa “sense incrementar els impostos” dels quals afirma que “tenim pràcticament tots congelats”. I matisa que “només s'han incrementat, des d'una perspectiva de la progressivitat fiscal, en aquelles activitats econòmiques que eren assumibles en estos moments”. Per tant, assenyala que “en este pressupost, que alguns podrien considerar d'expansiu, no hi ha una càrrega impositiva”.
Si que hi ha en aquesta proposta de pressupostos, no obstant, un augment de l'endeutament. Açò es deu “al marge amplíssim que té este ajuntament per a açò, que és mèrit de totes les corporacions, que sempre hem sigut molt responsables a l’hora d'endeutar-nos”, explica l'alcalde de Sagunt, que continua assenyalant que, si ara s'assumeix un deute major és perquè “podem fer-ho legalment i tenim la capacitat demostrada i suficient per a fer front al deute”. La raó d'augmentar l'endeutament, conta Fernández, és que “volem ser ambiciosos en les polítiques d'inversió, per totes aquelles mancances i dèficits que encara té la nostra ciutat”, però sent “responsables i prudents”. Fernández parla d'ambició també en el sentit de “projecció, perquè som una gran ciutat. Hem de superar eixa visió retrospectiva que moltes vegades frena la falta de projecció de la nostra ciutat, i volem fer-ho amb tots els ciutadans i ciutadanes, visquen on visquen”.
Respecte del procés participatiu, Fernández assenyala que els pressupostos “els anem a presentar als diferents òrgans de participació, començant per un Consell Econòmic i Social (CES) que tenim convocat hui perquè els agents socials, empresaris, sindicats i veïns siguen coneixedors de primera mà de les principals línies i també per a poder escoltar les seues propostes”. A més del CES també estan previstes dues audiències públiques, una en el Centre Cívic del Port de Sagunt el dijous 30 de novembre a les 19.00 hores i una altra en el Consell Agrari el divendres 1 de desembre a les 19.00 hores. La idea és tenir el pressupost llest per a poder ser dictaminat a principis de desembre i ser aprovat en un ple extraordinari.
L'alcalde destaca que estos pressupostos són “el fruit de la negociació dels quatre grups que conformem l'Equip de Govern. Les negociacions no sempre són fàcils perquè no tots compartim les mateixes prioritats o compromisos. Malgrat tot, la nostra intenció és tirar cap a davant i consolidar este projecte de govern que retorna a este municipi a l'estabilitat i al progrés. Esta és una de les claus de l'èxit de la nostra gestió, l'estabilitat política, l'estabilitat en el pressupost i la projecció enormement positiva que s'està fent de la nostra ciutat que s'està convertint en referent d'inversions i projectes molt importants”.
Per part del regidor d'Hisenda, Enric Ariño, aquest destaca que “els recursos públics són limitats i hi ha prioritats, hem de conjugar sensibilitats amb ser prudents. Partim d'un creixement moderat, entorn d'un 7 % i respecte dels pressupostos, este 2018 hi ha 79 milions d'euros”. De l'endeutament, Ariño ha explicat que la situació de Sagunt és bona, ja que en l'actualitat se situa entorn del 62% d'endeutament (37.600.000 €), sent 110% el màxim permès pel Ministeri.
En les despeses, les partides més significatives són les de personal amb 26 milions d'euros, dels quals quasi 2 milions d'euros vénen finançats a través de programes, 6.300.000 euros per al pagament del deute; en transferències a altres administracions, 5.500.000 euros, i la partida d'inversions, amb 12.500.000 euros destinats. Ariño afirma que “som molt ambiciosos a l'hora de voler fer coses, tenim un gran repte que és ser capaços de gestionar estos diners”.
Natalia Antonino, com a representant del PSOE, ha destacat que “no ha sigut fàcil el consens”. Respecte de les delegacions de Promoció Econòmica i d’Esports hi ha un increment en els diners que es destinen. En Promoció Econòmica s'ha donat cabuda a més programes de la Generalitat Valenciana i de foment de l'ocupació; en Esports preval la millora d'instal·lacions esportives per a millorar el rendiment de l'esport en la ciutat i s'augmenten les subvencions als clubs esportius. Per a les delegacions que representa Antonino, Turisme disposarà d'una major partida amb nous programes per a promocionar la ciutat i la seua activitat econòmica. En Agermanament i Majors tot seguirà previsiblement com en els pressupostos de 2017, ja que l'any passat van poder comptar amb un augment en la partida. Ara Agermanament disposarà d'activitats pròpies, a més de les educatives.
Pepe Gil, portaveu de Compromís i regidor de Manteniment, ha destacat les accions que es duran a terme per a la repavimentació de carrers i l'adequació de voreres per a dotar-les d'una major accessibilitat, tot açò amb una major partida per al 2018. També es procedirà a la millora de la il·luminació i a “acabar les obres començades, com el cas del parc arqueològic del carrer Horts, i fer totes les obres necessàries”. Altres exemples que ha citat són les obres que es van a realitzar per a la finalització del nou pavelló esportiu al costat del cementeri del Port de Sagunt, o les que es van a realitzar en la gerència, l'edifici del casino recreatiu i cultural Port Sagunt de propietat municipal, museu industrial, ampliació de nínxols en els cementeris, i l'actuació en el mercat municipal del Port de Sagunt.
El portaveu d'EU, Guillermo Sampedro, afirma que aquest “és un pressupost molt ambiciós que ens permet fer una ciutat més humana”. Sampedro destaca l'augment considerable a Serveis Socials, amb un 15% més respecte de l'any anterior, que també veurà incrementada la quantia destinada al pla d'ocupació específica de Serveis Socials. Igualment ha ressaltat la partida de Serveis Socials que es destina a ajudar a les persones més necessitades i que arribarà al milió dos-cents mil euros, una xifra mai aconseguida fins al moment. Es va a procedir a la millora de molts barris del municipi, una pavimentació general, l'engegada d'un servei de bicicletes com s'utilitza en altres ciutats i una sèrie d'importants inversions com les del Casal Jove de Sagunt, les dels vials no motoritzats i carrils bici, la partida destinada al Grau Vell o les destinades al conjunt d'edificis que conformen el patrimoni històric industrial del Port de Sagunt.
Per la seua banda, el portaveu d'ADN Morvedre, Pablo Abelleira, ha coincidit en afirmar que el pressupost de 2018 és “un projecte ambiciós” per la gran quantitat d'actuacions que contempla i ha destacat l'increment que es va a aplicar en Urbanisme amb la reactivació dels Programes d'Actuació Integrada (PAI) que estaven pendents d'execució o finalització. Ha ressaltat l'important esforç que s'està realitzant per a facilitar la ubicació de noves empreses, així com per a solucionar problemes com el PAI del macrosector V (superfície que va des de Baladre fins a la zona comercial), que està paralitzat des de fa anys i se’n va a promoure la subrogació des de l'Entitat d'Infraestructures de la Generalitat (EIGE) als propietaris del sòl perquè el puguen desenvolupar. Igualment ha destacat que l'Ajuntament va a ocupar directament 4.000 metres quadrats en el SGES30, zona propera al barri dels Metalls, per a fer un parc públic i donar resposta a la reivindicació dels habitants de la zona. Una altra de les actuacions importants és l'engegada de l'actuació urbanística coneguda com PNN8 i que significa la reurbanització de la zona d'entrada al nucli històric de Sagunt des de València. També ha fet referència a l'aposta per dotar de recursos humans per a millorar els serveis d'algunes àrees municipals amb la creació de 17 nous llocs.