L'Ajuntament de Sagunt ha presentat unes jornades de debat anomenades 'Moviments Socials per l'Animació Sociocultural en commemoració dels 20 anys de la revista quadernsanimacio.net i els 75 anys de la Declaració Universal dels Drets Humans', coorganitzades entre les regidories de Cooperació Internacional, d'Educació i de Joventut i Infància. Tindran lloc al Jove del Port de Sagunt durant els dies 1 i 2 de desembre amb activitats enfocades a la docència de secundària del municipi i d'altres pròxims, amb la realització de diversos tallers. A més, es duran a terme taules de debat amb ponents nacionals i internacionals.
La revista Quaderns d'Animació és un mitjà digital de caràcter internacional que es publica des del Port de Sagunt, i que té públic a Espanya, Portugal i Amèrica Llatina, principalment. D'altra banda, per a participar en les jornades existix l'opció d'inscriure's a través del següent enllaç: https://form.jotform.com/232927186055057. No obstant això, no és un requisit indispensable per a participar en les activitats.
En l'acte de presentació de les jornades, que s'ha dut a terme en la Via del Pòrtic, han participat la regidora de Cooperació Internacional, María Rubio; el regidor d'Educació, Raúl Palmero; així com dos dels organitzadors de les jornades, Mario Viche i Luciano Mercado.
María Rubio ha aprofitat per a animar a la ciutadania a acostar-se a les jornades «a interessar-se per què és l'animació sociocultural i el paper dels moviments socials com a agents transformadors de la nostra societat». Així mateix, ha remarcat que este esdeveniment se celebra «amb motiu de la commemoració dels 20 anys de la revista quadernsanimacio.net així com l'aniversari dels 75 anys de la Declaració Universal dels Drets Humans».
Per la seua part, Raúl Palmero ha definit estes jornades com a «essencials perquè es reflexione cap on anirem, quin és el nostre futur i els moviments socials han d’estar ahi per a avançar». Palmero ha citat també algunes xacres socials com el racisme o la LGTBI-fòbia i ha afirmat que estos fòrums estan «per a adonar-nos realment del necessari i l'important que és que treballem sobre això i que valorem de veritat cap a on volem anar».
Respecte a la programació, el divendres dia 1 de desembre, al matí, i després de la presentació de la jornada, es duran a terme una taula sobre projectes d'aprenentatge de servici dels centres de formació en animació sociocultural, servicis a la comunitat i educació secundària. Després, al migdia, hi haurà tallers sobre recreació educativa, pedagogia antiracista, reptes ambientals locals, teatre de l'oprimit i doblatge plurilingüe.
A la vesprada, hi haurà una altra taula, en este cas sobre cultura de pau, educació 'marginal' i animació sociocultural. Finalment, es desenvoluparà un taller de rap contra la intolerància. Les activitats del matí van dirigides, principalment, als centres educatius de formació professional, mentre que la taula de debat de la vesprada està més enfocada a agents socioculturals i comunitaris, tal com ha indicat un dels organitzadors, Mario Viche.
Per al dissabte al matí quedaran dos taules més de debat. D'una banda, una dedicada a moviment socials transformadors, que consistirà en una trobada entre militants de diverses organitzacions convidades i els participants per a reflexionar sobre l'impacte dels moviments socials com a agents socioculturals de transformació i canvi. Finalment, tancarà les jornades de taula de clausura, a les 13 hores del dissabte 2 de desembre.