L'Ajuntament de Sagunt realitzarà este dimarts el primer ple municipal dedicat a la infància. Tindrà lloc a partir de les 17.30h i tindrà caràcter extraordinari. En ell, es commemorarà el 30 aniversari de la Declaració dels Drets Universals de la Infància i, a més, es portarà una declaració institucional que ha sigut redactada per les dues comissions de treball (la d'Infància i la d'Adolescència) del Consell Municipal de la Infància de Sagunt.
Amb este ple, es complix el mandat de la sessió plenària de març en la qual es va aprovar per unanimitat una moció presentada pel grup municipal de Ciutadans per a realitzar un ple municipal infantil amb la finalitat de fomentar la democràcia en els centres escolars i en els mateixos menors. El mateix Consell d'Infància, a més de redactar el contingut de la declaració, que ha sigut consensuada també pels grups polítics, ha valorat molt positivament la celebració d'este ple, que coincidix a més amb la celebració del Dia Mundial de la Infància, que es va celebrar el passat 20 de novembre.
El contingut de la declaració institucional recorda les diferents accions que s'estan duent a terme des de la regidoria de Joventut, com la creació del mateix consell d'Infància o la dels grups de dinamització, com Dinakids i HRove, grups motors de participació infantil que es creen per a escoltar la veu de la nostra infància en aspectes municipals, per a conéixer les seues demandes i necessitats i per a sensibilitzar, difondre, protegir i aplicar els drets reconeguts en la Convenció dels Drets del Xiquet.
Estos grups motors són els que nodrixen les comissions de Primària i Secundària del Consell Municipal de la Infància de la Ciutat de Sagunt, que s'engega el maig de 2016, després de triar democràticament als seus representants en les primeres eleccions realitzades en els centres escolars del municipi.
També recorda la declaració institucional que Sagunt compta amb el segell Ciutat Amiga de la Infància des d'octubre de 2016, un reconeixement que atorga UNICEF a aquells municipis que es destaquen per les seues bones pràctiques en favor dels xiquets i xiquetes.
En la declaració, a més, la mateixa infància demana que els partits polítics tinguen en compte una sèrie de qüestions en els programes electorals de cara a les pròximes cites amb les urnes. Demanen, per tant, que en els programes electorals de cada partit es tinga en compte a la infància, amb un major protagonisme dels menors, amb un llenguatge fàcil i en el qual tinguen un epígraf propi en els programes electorals com a “Infància”, donant cabudes a les seues necessitats culturals, d'oci, formatives, esportives i sanitàries.
També sol·liciten que la regidoria de Joventut afija la paraula “Infància”, així com que se seguisca impulsant el programa Ciutat Amiga de la Infància per part del nou govern o que se seguisca realitzant un ple d'infància cada any. En la declaració, els xiquets i xiquetes reclamen que es fomente el treball amb Unicef i amb altres municipis CAI, així com que els partits polítics es comprometen a respectar les accions que contempla el Pla de Joventut o el Pla d'Infància, i que el compromís no acabe en 2020, perquè es puguen seguir elaborant plans d'infància, dotant-los de recursos i pressupostos.