L'Ajuntament de Sagunt renova el segell Ciutat Amiga de la Infància d'UNICEF per al període 2021-2025

La decisió d'ampliar quatre anys més este reconeixement es va prendre en la reunió celebrada ahir, 15 de juny, en la Secretaria Permanent de la Iniciativa Ciutats Amigues de la Infància
Imagen 1
​L'Ajuntament de Sagunt ha renovat el segell Ciutat Amiga de la Infància en la nova convocatòria que ha llançat UNICEF per al període 2021-2015. Esta decisió, la d'ampliar este reconeixement durant quatre anys més, es va prendre en la reunió celebrada ahir, 15 de juny, en la Secretaria Permanent de la Iniciativa Ciutats Amigues de la Infància, conformada per representants del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), l'Institut Universitari de ‘Necessitats i Drets de la Infància i l'Adolescència’ (IUNDIA) i UNICEF Espanya.

Este reconeixement que ara renova la ciutat de Sagunt, posa en valor la labor dels Governs Locals, en aliança amb altres actors, i especialment amb els seus destinataris, els xiquets i xiquetes, per a protegir i garantir el compliment dels seus drets i liderar un procés continu d'implementació de polítiques, en qualsevol circumstància, que tenen un impacte tangible en el seu benestar. Ser part de la xarxa de Ciutats Amigues de la Infància implica compartir una mateixa visió: que tot xiquet, xiqueta i adolescent puga desenvolupar-se plenament a les seues ciutats i comunitats, perquè el progrés de la infància és el progrés de tots.

El segell CAI (Ciutat Amiga de la Infància) és una distinció que atorga UNICEF juntament amb el Ministeri de Drets Socials i la FEMP a aquells ajuntaments que es caracteritzen per la seua excel·lència a l'hora de posar en marxa polítiques que beneficien la infància. L'Ajuntament de Sagunt compta amb este reconeixement des de l'any 2016 i va ser la cinquena ciutat de la Comunitat Valenciana a obtindre este segell. Per a això, va haver de superar un procés d'avaluació durant més d'un any que consistia a posar en marxa processos participatius juntament amb la infància, a més de redactar i posar en marxa un Pla d'Infància, el primer que va tindre la ciutat. Després de quatre anys, UNICEF ha renovat esta distinció i, per tant, l'Ajuntament i la regidoria de Joventut i Infància han hagut de superar un nou procés d'avaluació, amb un altre Pla d'Infància (aprovat al novembre de l'any passat), així com el desenvolupament d'iniciatives i polítiques d'infància i la posada en marxa de grups de participació de xiquets i xiquetes, en este cas, Dinakids i el Consell Municipal d'Infància.

Per al regidor de Joventut i Infància, Guillermo Sampedro, «ha sigut un any dur, però l'Ajuntament i la regidoria ha estat en primera línia, responent a les necessitats dels seus ciutadans, sense deixar de costat els xiquets i xiquetes, que són una de les prioritats en les polítiques municipals, com hem vingut demostrant en els últims anys. La renovació d'este segell de Ciutat Amiga de la Infància suposa un reconeixement a la regidoria i a la labor que estem fent des del Casal Jove, i ens anima a continuar aprofundint en els drets de la infància, amb polítiques i accions per als menors, comptant amb ells a l'hora de posar en marxa qualsevol iniciativa».

La iniciativa Ciutats Amigues de la Infància pretén millorar el benestar de la infància impulsant polítiques locals que garantisquen el desenvolupament ple de xiquets, xiquetes i adolescents, amb un enfocament de drets de la infància, equitat, participació, procés orientat a resultats i de coordinació. Una Ciutat Amiga de la Infància és aquella que, sent conscient de les seues problemàtiques i àrees de millora, es compromet a treballar pels drets de la infància a través d'accions i mesures concretes, dotades amb recursos, en el curt, mitjà i llarg termini.

Ser Ciutat Amiga de la Infància és l'inici d'un procés d'aprenentatge i transformació cap a la implementació de polítiques que tenen un impacte real en la vida de xiquets i xiquetes. És emprendre un camí de millora contínua a llarg termini per a construir, en col·laboració amb aliats i amb els xiquets i xiquetes, una ciutat o localitat on la infància estiga en el centre de les decisions. Tot això, posant el focus en els més vulnerables, amb el compromís de no deixar a cap xiquet o xiqueta arrere, brindat a cadascun d'ells i elles les mateixes oportunitats per a desenvolupar tot el seu potencial.

En este últim procés, UNICEF ha renovat el segell a 72 ciutats espanyoles, entre elles Sagunt, i ha atorgat el reconeixement de Ciutat Amiga de la Infància a 73 nous municipis durant els pròxims quatre anys, amb el compromís de continuar amb les accions que han recollit en els seus Plans Locals d'Infància, de consolidar els espais de participació infantil i adolescent, i d'obtindre resultats tangibles i mesurables que milloren el benestar de la infància que viu en la seua localitat. Amb estes 73 noves ciutats, ja són 333 els municipis espanyols que compten amb este segell. Este és un treball continu i permanent, que requerix que les entitats locals destinen personal, recursos i que posen els xiquets i xiquetes en el lloc que es mereixen, com a ciutadans de ple dret.