L'Ajuntament de Sagunt treballa en l'adaptació de la taxa de residus a les directrius estatals i europees

El Consistori planteja sistemes de descompte per accions de reciclatge i bonificacions en funció de la renda i per determinades circumstàncies familiars

L'Ajuntament de Sagunt ja treballa en l'adaptació de les taxes de recollida de residus urbans a les condicions que marca la Llei de Residus i Sòls Contaminats estatal. La normativa, que va entrar en vigor l'any 2022, exigix a totes les entitats locals establir una taxa que reflectisca els costos reals de la gestió dels residus, de manera que requerix actualitzar els gravàmens vigents sobre el fem.

"La normativa estatal actual, en coherència amb les directrius europees, ens obliga, com a molt tard en 2025 a plantejar una taxa que servisca per a sufragar el procés de gestió de residus. Al temps, determina que qui més residus genere, haurà de pagar més", ha explicat el regidor d'Hisenda, Toni Iborra.

Així, abans d'abril de 2025, per exigència europea, l'Ajuntament haurà de tindre llest un tribut específic sobre els residus. "Habitualment, depositem el fem en el contenidor i no pensem en tot el que hi ha darrere. No obstant això, la gestió dels residus és un procés complex i amb un important cost econòmic", ha explicat l'edil d'Hisenda. Així, Iborra s'ha referit a la "recollida per fraccions per part del camió i les diferents tasques que es duen a terme en les plantes de tractament: separació automàtica, cribratge manual, triturat o als processos químics per a poder reutilitzar els residus".

L'objectiu de la normativa estatal és desincentivar la generació de residus dels municipis, en pro de la reutilització, i, alhora, garantir que es disposen de fons suficients per a donar-los un tractament adequat, que evite el seu abocament, acumulació i incineració. No obstant això, des de l'Ajuntament de Sagunt "s'està treballant amb la màxima sensibilitat perquè esta modificació de les taxes no recaiga sobre les persones amb més dificultats en l'àmbit econòmic". "Estem estudiant donar lloc a diferents quotes aplicables i sistemes de descompte per accions de reciclatge, així com altres bonificacions en funció del nivell de renda i altres circumstàncies personals o familiars", ha expressat Iborra.

Entrarà en vigor en 2025

Les noves taxes, d'acord amb els terminis que marca la llei, entraran en vigor l'any vinent. D'esta manera, el Consistori haurà de modificar unes taxes que porten congelades des de 2017. De no fer-ho "l'Ajuntament s'enfrontaria a una sanció per incomplir el mandat legal". "El camí que ens marquen des d'Europa és que hem d'anar cap a una menor generació de residus i, quan siga inevitable, fer una bona gestió que evite que queden acumulats en macroabocadors amb efectes altament contaminants i perjudicials tant per a les persones com per a l'entorn", ha conclòs Iborra.