L'Ajuntament i la Conselleria presenten el programa d'ajudes dels fons FEAG a treballadors

El pressupost del programa és d’aproximadament 1’4 milions d'euros, destinats a la reinserció laboral de treballadors del sector de vehicles de motor del Camp de Morvedre


L'Ajuntament de Sagunt i la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball han presentat hui el programa d'ajudes finançat amb els fons FEAG de la Unió Europea i de la Generalitat Valenciana. Es tracta d'una iniciativa per a la reinserció laboral en el sector de vehicles de motor, remolcs i semirremolcs, que beneficia sobretot els extreballadors de Bosal.

 

El pressupost del programa ascendix a qüasi 1’4 milions d'euros, dels quals el 60% prové dels fons FEAG de la UE i el 40% restant de la Generalitat a través del SERVEF. Este programa inclou dos tipus d'ajudes. D'una banda, ajudes per a la realització de serveis personalitzats, i per un altre, incentius al col·lectiu de persones acomiadades, destinatàries de les ajudes.

 

En la presentació del programa han estat presents l'alcalde de Sagunt, Quico Fernández; el conseller d'Economia Sostenible, Rafael Climent, i el regidor de Promoció Econòmica, Miguel Chover. També han assistit representants del món empresarial i sindical.


L'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, en la presentació del programa

Este projecte s'ha plantejat per afrontar un dels problemes que hem tingut en els últims anys en la nostra ciutat, una ciutat que en aquests moments està sent un objectiu prioritari en les inversions en els sectors logístics, industrials i comercials, i que ha suposat una recuperació important de l'ocupació, però que ha patit per un tancament tan injustificat com el de Bosal”, ha dit Fernández.

 

El primer edil ha apuntat que la prioritat de l'Ajuntament és “la recuperació ja no solament econòmica, sinó de l'ocupació”. A més, considera que amb la implantació de noves empreses “la realitat ens parla, tant en el sector industrial i logístic com en el sector comercial, de la creació de molts llocs de treball al llarg de 2018”.

 

Fernández ha destacat que este és un fons europeu que s'ha gestionat des de la Generalitat, però que ha comptat amb una participació molt destacada per part de l'Ajuntament. Estos plans estan previstos per a sectors amb més de 500 persones afectades, però s'ha aconseguit que la Unió Europea valore la incidència concreta a Sagunt d'un tancament en el sector de l'automòbil que requeria este tipus d'ajudes, per l'efecte de la deslocalització a nivell local.


El conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafael Climent, ha presentat el programa d'ajudes en el Saló de Plens de l'ajuntament

El conseller Climent ha destacat que “aquest és l'únic FEAG que tenim en marxa en aquests moments” i ha coincidit amb l'alcalde en què va ser una iniciativa molt dificultosa en tractar-se de menys de 500 treballadors afectats. “Hui podem dir que ha costat molt, però és l'únic FEAG que tenim en marxa en aquests moments. I per tant ho hem de posar en valor per l'esforç, l'intens treball i la voluntat perquè açò siga una realitat”.

 

“Anem a intentar formar laboralment i inserir les persones que encara estan en l'atur, que en definitiva és per al que estem treballant totes les administracions”, ha dit el conseller. El FEAG donarà oportunitats a 246 persones (218 de Bosal i 28 d'altres empreses) i els empresaris disposaran d'incentius per a la contractació. El conseller ha detallat estos incentius i ha destacat el treball de la Generalitat per millorar el benestar de la ciutadania i generar cohesió social.

 

El regidor Miguel Chover ha destacat la coordinació entre l'Ajuntament, ASECAM i els sindicats UGT i CC.OO. i el paper que han jugat en este assumpte: “Era lògic que davant este repte tinguérem la valentia d'assumir-ho i ajudar-los des del principi perquè açò es poguera dur a terme”.


El regidor de Promoció Econòmica, Miguel Chover, ha explicat de qué tracta el programa

 

El regidor ha destacat el treball realitzat anteriorment pel departament de Promoció Econòmica i que amb este programa d'ajudes es reprén este treball previ. Chover ha assenyalat que el programa es va iniciar el passat 15 de novembre i ha fet un balanç amb les primeres xifres: 174 usuaris han rebut informació, 129 s'han adherit al programa, 26 han rebut orientació laboral, 77 (+25 previstos) han realitzat un taller d’emprenedoria i s'han realitzat 7 tallers (+2 previstos), 36 usuaris han sigut preseleccionats per a ofertes laborals en el sector industrial, 25 usuaris han sigut enviats a les ofertes laborals i s'ha contactat a 8 empreses per a captar ofertes de treball.

 

“Nosaltres no garantim l'ocupació a ningú, però posem a les persones en les millors situacions per a enfrontar-se al mercat de treball”. El delegat ha afegit que el departament de Promoció Econòmica “porta de la mà” a l'emprenedor per a facilitar-li superar qualsevol trava o requisit administratiu que puga tenir.

 

L'Ajuntament de Sagunt, en la seua condició d'entitat beneficiària de l'ajuda, gestiona 500.000 euros del programa per realitzar accions fins al 31 de juliol de 2018 consistents en l'acolliment, orientació, serveis de promoció de l’emprenedoria, d'inserció, formació i reciclatge professional dirigits a les persones acomiadades entre el 30 de juny de 2015 i el 30 de març de 2016 en empreses del sector de fabricació de vehicles de motor, remolcs i semirremolques de la Comunitat Valenciana.

 

Quant als incentius al col·lectiu de persones acomiadades, es tracta d'ajudes dineràries directes per a la participació, inserció o foment de l’autoocupació, sempre que, prèviament, s'haja realitzat un itinerari d'inserció laboral en el marc d'este programa i complisquen amb els requisits previstos en les bases reguladores i en la convocatòria de la subvenció.

 

Les ajudes que gestiona la Generalitat inclouen conceptes com incentius per a l'establiment de negoci (fins a 13.400 euros), incentius per al canvi de residència per motius de treball (3.000 euros), incentius a ocupadores que contracten (2.400 euros per contracte indefinit i 1.000 per contracte temporal), o incentius per a disposar d'accés a internet en el domicili (404 euros per a tot el període), entre d’altres.

 

El Fons Europeu d'Adaptació a la Globalització (FEAG) dóna suport als treballadors que perden la seua ocupació com a conseqüència de grans canvis estructurals en les pautes del comerç mundial, provocats per la globalització (per exemple, tancament de grans empreses o deslocalització de la producció fora de la UE) o per la crisi econòmica i financera mundial.