L'Ajuntament reafirma el seu compromís amb els drets de les dones

El Ple ha aprovat una moció, amb motiu del 8 de Març, que reivindica un futur sense discriminacions



Amb motiu del 8 de Març i com tots els anys, el ple municipal ha aprovat una moció que en esta ocasió reitera el compromís i reivindicació de l'Ajuntament de Sagunt amb els drets laborals i socials de les dones. El text presentat ahir en el Ple Ordinari, va ser aprovat pel PSOE, Compromís, IP, PP, EU i Ciutadans. Vox va votar en contra.

L'acord a què han arribat sis dels set partits del Ple convida la ciutadania a reivindicar un futur sense discriminació «per raó de gènere i/o sexe on homes i dones formen part de la nostra societat en igualtat de drets i responsabilitats». El text recull diversos apartats referents a l'àmbit municipal per a dotar a les entitats locals dels mitjans necessaris per a dur a terme les competències en matèria d'igualtat i intensificar les polítiques actives d'igualtat.

En relació a l'actual crisi sanitària, els grups reclamen la ratificació del Conveni 189 de l'Organització Internacional del Treball per a la dignificació del treball en la llar i les cures. També sol·liciten la igualtat retributiva entre hòmens i dones i mostren el seu suport a la dona en l'àmbit rural. A més, reconeixen les iniciatives i accions del feminisme i «assumim com a pròpies, les esferes d'especial preocupació que afecten les dones: pobresa, educació i capacitació, salut, violència, conflictes armats, economia, poder i presa de decisions, mecanismes institucionals, drets humans, mitjans de comunicació i medi ambient». Per a finalitzar, reafirmen el compromís amb la igualtat de tracte i d'oportunitats i amb el ple establiment d'una igualtat real i efectiva.

La part argumental de la moció posa en relleu l'impacte que la pandèmia està tenint sobre les dones, perquè esta «com qualsevol crisi, afecta més a les persones amb més vulnerabilitats associades. En aquest cas, a la situació laboral precària, a la manca de xarxa de suport o al mercat laboral feminitzat en el qual es troben». A més, destaca que en les dones és major el nombre total de casos a pesar que la prevalença és més alta en els hòmens. Els factors que provoquen esta situació són, entre d’altres, que les dones suporten una major càrrega de treballs precaris i d'economia submergida, estan majoritàriament en primera línia de treball de cures i atenció sociosanitària i, a més, s'ha intensificat la violència de gènere durant el confinament.
Per tots estos motius, conclou la moció, «els ajuntaments hem de fer un esforç per a contribuir a la igualtat real entre dones i homes, donant suport a les propostes d'igualtat per a millorar la vida de les persones, de totes les persones».