L'Ajuntament sol·licitarà el condicionament de la Séquia Major de Sagunt en el tram afectat per la presa de Algar

Amb l'objectiu de preservar una infraestructura vital per al manteniment del reg provinent d'esta séquia
Imagen 1

El Ple de la Corporació Municipal ha aprovat per unanimitat en la sessió celebrada esta vesprada la moció presentada pel PSOE en referència al condicionament de la Séquia Major de Sagunt en el tram afectat per la presa de Algar i que ha sigut exposada per Ana María Quesada, presidenta del Consell Agrari.

 

En la moció s'ha acordat mostrar el suport unànime del Ple de la Corporació de Sagunt a la petició que realitza la Junta de Govern de la Séquia Major de Sagunt, en pro de preservar una infraestructura vital per al manteniment del reg provinent d'esta séquia; traslladar a la Conferència Hidrogràfica del Xúquer l'exigència que execute el compromís adquirit en 2010; i donar trasllat dels presents acords al Consell Agrari de Sagunt, al Consell Sectorial Agrari de l'Ajuntament de Sagunt, a la Generalitat Valenciana, i a la Conselleria d'Agricultura, als grups parlamentaris de les Corts Valencianes, al Ministeri d'Agricultura i al Ministeri per a la Transició Ecològica, així com que es publicite per les vies habituals i es comunique al teixit associatiu de reg de la població.

 

Tal com recull la moció, «la Séquia Major de Sagunt, que és anterior en el temps, s'està veient molt afectada per la Presa d'Algar de Palancia construïda l'any 2000, en haver quedat inundada la séquia dins del got de la presa. El motiu de la construcció de la Presa de Algar va ser per a laminar avingudes i recarregar aqüífers, per la qual cosa el seu ompliment i buidatge és quasi constant i això produix una acceleració en la deterioració de la nostra Séquia que ja s'està convertint en greu en el tram afectat. A això s'ha d'afegir que, de produir-se qualsevol incidència que ocasionara el tall d'esta séquia de manera imprevista, ocasionaria que quedaren sense reg totes les Hectàrees al principi esmentades».

 

La longitud d'esta séquia mare, per la Comarca del Camp de Morvedre, ascendix a més de 25 km. I, el regadiu tradicional associat a la Séquia Major de Sagunt, es concentra en els termes de Algar del Palància (21Ha.), Alfara de la Baronia (42Ha.), Algímia d'Alfara (95 Ha.), Torres Torres (74 Ha.), Estivella (107 Ha.), Albalat dels Tarongers (101 Ha.), Gilet (53 Ha.), Petrés (68 Ha.), Canet d´en Berenguer (318 Ha.) i Sagunt (4.780Ha.).

 

Així mateix, tal com s'indica en el text presentat pel PSOE, la Comunitat General de Regants Séquia Major de Sagunt té dret a la utilització de les aigües del riu Palància, amb un cabal de 952 l/s., segons resolució de la Direcció General d'Obres Hidràuliques, de data 10 de setembre de 1965.

 

 Per tot això, la Séquia Major de Sagunt ha sol·licitat de l'Ajuntament de Sagunt que prenga els acords necessaris per a aconseguir que es duga a terme el Projecte de Condicionament de la infraestructura en el tram afectat per l'Embassament de Algar, signat per Sr. Juan Fullana Montoro, Cap de Servei d'Explotació de la CHJ en data 18 de maig de 2010, que compta amb informe de viabilitat de la Secretaria d'Estat de Canvi Climàtic segons resolució del 15 d'octubre de 2009, publicat en el BOE de 30 d'octubre de 2009.​