L’alcalde afirmà en el Debat de Política General Municipal que en 2018 i 2019 Sagunt creixerà de manera notable en activitat econòmica i en ocupació

La creació de l'Oficina Comarcal de Captació d'Inversions Industrials i l'aposta política pels plans d'ocupació i l’Àrea de Promoció Econòmica també van ser destacats com molt importants


L’alcalde de Sagunt, Quico Fernández, del Grup Municipal de Compromís, va fer un resum de les principals gestions de l’Equip de Govern de Compromís, Esquerra Unida, ADN Morvedre i PSPV-PSOE i de la situació del municipi en el ple extraordinari de Debat de Política General Municipal que tingué lloc ahir, 24 d’octubre de 2017.

 

Quant a l'economia i l'ocupació, l’alcalde va destacar que, respecte dels afiliats a la seguretat social, hi ha 17.701 persones, amb data del 30 de setembre, 683 més que fa un any, assenyalava Fernández, que continuava: “no és una xifra per a llançar les campanes al vol, però sí que és una xifra que ens indica que l'evolució és positiva”. A més destacà l'augment de l'1,34% (més de 200 persones) del mes d'agost a setembre i afirmà que “les dades són encara més reveladores perquè indiquen que l'evolució no és solament positiva sinó també sostinguda en un mes, com és setembre, que la dada sol ser mala”.

 

Pel que fa a la xifra de la desocupació, “s'ha donat una evolució positiva perquè hi ha hagut una disminució de l'atur que demostra que la nostra activitat econòmica està donant oportunitats”. La xifra, presa a la fi del mes passat, és de 5.104 persones, és a dir, 583 menys que en les mateixes dates de 2016, explicava l'alcalde, que també afirmava que en 2017 s'han signat 2.568 contractes i la taxa d'activitat se situa actualment en el 62% de la població.

 

No obstant això, Fernández va assenyalar que “no es tracta de ser triomfalistes perquè encara queda molt per fer i les taxes de desocupació encara són massa elevades, però estem prenent mesures que tenen i tindran encara més una incidència positiva tant en l'activitat econòmica com en l'ocupació, com l’atracció d'inversió, d'empreses i de formació dels nostres aturats”. En esta línia, es va mostrar molt contundent en afirmar que “durant 2018 i 2019 Sagunt creixerà en activitat de manera molt notable i també ho farà en ocupació”.

 

Quico Fernández també va voler destacar la forta aposta de l'Equip de Govern per l'àrea de gestió de Promoció Econòmica i les mesures adoptades des d’ella: formació de desocupats, assessorament a emprenedors, captació d'inversions i empreses i de subvencions de les diferents administracions públiques. Més específicament, va assenyalar cursos per a persones en risc d'exclusió, per a persones amb discapacitat perquè “no volem que cap persona quede fóra de la integració laboral”.

 

Així mateix, l'alcalde es va mostrar orgullós de la creació de l'Oficina Comarcal de Captació d'Inversions Industrials i de continuar amb l'aposta política pels plans d'ocupació.

 

“Una de les prioritats i eixos de creixement de la gestió del govern local ha sigut la indústria i la instal·lació d’empreses”

 

Una de les prioritats i eixos de creixement de la gestió del govern local ha sigut la indústria i la instal·lació d’empreses, és a dir, la reindustrialització. Fernandez va afirmar que “som una ciutat industrial i de tradició industrial i, per tant, la indústria ha d’estar en la base del nostre creixement i progrés. I des de l’últim debat de política general han passat coses molt importants, una de les més importants és que hem pogut acabar i recepcionar definitivament Parc Sagunt I, que no és poca cosa i que té una gran rellevància”. En este sentit, s’ha de destacar que el govern ha aconseguit mantenir els preus a través de taxacions absolutament objectives que des de molt de temps enrere no s’aconseguia, i el municipi s’ha assegurat projectes d’infraestructures de connexió que doten de la major competitivitat a la nostra ciutat i als nostres polígons industrials. “Eixa és la clau de l’èxit, el treball i buscar aquelles mesures que puguen ser una realitat. Tot això ha permés  que la comercialització de Parc Sagunt I siga un èxit rotund i que, pràcticament, la totalitat del sòl estiga ja escripturat o compromés. I no sols és Mercadona, sinó moltes altres empreses que, com vostés saben, ja estan en procés d’instal·lació, i no parle de projectes a futur sinó que ja s’estan produint moviments de terres i obres en Parc Sagunt I que ens asseguren que estes empreses començaran a funcionar en els pròxims mesos o en els pròxims anys”, va puntualitzar l’alcalde.

 

Pel que fa a Parc Sagunt II, el govern local ja està treballant en ell perquè ja hi ha una demanda d’empreses que no caben al nostre sòl industrial, segons va dir. En estos moments, hi ha més demanda, sobretot de gran sòl, que oferta. En este sentit, l’alcalde de Sagunt, va destacar que “el pla especial que necessitem, després d’haver perdut l’oportunitat de desenvolupar Parc Sagunt II, ja és un repte immediat que s’està portant a terme des de les Conselleries. I pel que respecta a Camí La Mar, també ha augmentat l’oferta i hem ultimat els treballs, sobretot allò que respecta a una qüestió tan important com és el subministrament elèctric. Hem hagut de buscar fórmules per a cada empresa, perquè el polígon no estava acabat ni en condicions de garantir el subministrament total d’electricitat”.

 

 Per la seua banda, en esta recuperació, el govern va voler destacar també l’importantíssim paper desenvolupat per l’Autoritat Portuària de València. “Ja fa molts anys, abans que fora alcalde, em vaig comprometre a tindre una direcció pròpia per al nostre port com ja és una realitat. El nostre és un port integrat en l’Autoritat Portuària de València, però és un port que té una entitat pròpia, és un port molt competitiu i és la base del nostre futur econòmic”, va afegir Fernandez.

 

“Aspirem a una oferta turística diversa i integral. Som una de les poques ciutats que podem fer-ho”

 

Fernández també va assenyalar “el turisme com a sector econòmic bàsic per al conjunt del País Valencià en la conjuntura internacional però també cal pensar en un sector que es consolide estructuralment perquè tenim totes les condicions. Estem transformant els recursos en productes per al mercat turístic més exigent”. A més, el primer edil continuava dient que “aspirem a una oferta diversa i integral, som una de les poques ciutats que pot fer-ho”.

 

En este punt, l'alcalde va citar mesures com la conversió de la Casa dels Berenguer en un nou centre de visitants i de gestió o un pla de dinamització i governança turística per a tot el Camp de Morvedre a tres anys, el programa “Sagunt, escenari de la teua història”, la potenciació del SICTED o la millora de l'accessibilitat en les platges.

 

Dins de la potenciació del turisme i la cultura, Fernández ha destacat també el “projecte estrela Sagunt, Patrimoni de la Humanitat”, que suposa “una gestió estratègica de recuperació de patrimoni que estem implementant, un projecte de ciutat i d'atracció, de dinamització turística”. Dins d'açò, l'alcalde ha citat accions dutes a terme com ara l'adhesió a la ruta dels Fenicis i a la dels Ibers, el cicle Descobreix el teu Patrimoni, el I Festival de Recreacions Històriques, així com la transformació de la Fundación del Patrimonio Industrial, que tenia un caràcter privat i que no disposava de recursos i havia generat un deute que bloquejava la seua funció, en una fundació pràcticament municipal que “es dotarà dels recursos necessaris per a portar avant tots els reptes que tenim en matèria de patrimoni industrial”.

 

Un dels principals fets que va voler destacar l’alcalde de Sagunt va ser que s’ha aconseguit constituir, un govern estable i majoritari de quatre grups, en principi de 15 regidors i regidores, ara mateix de 14. “Un govern que és plural i divers però que es cohesiona a través d’un programa que és públic i també per la voluntat de servei a la ciutat i a les persones per damunt de qualsevol altra consideració”.

 

L’Equip de Govern no sempre coincidix en la visió dels problemes ni en les solucions però cada dia s’esforça per consensuar acords i el nivell d’entesa és molt acceptable, va dir. “Som un govern obert i de diàleg que cada dia intentem millorar i fer política de manera transparent amb la participació del conjunt de la societat i pensant en la millora del benestar de les persones”, va assenyalar Fernandez, qui també corroborà que “totes les accions de govern, la nostra gestió, des dels grans projectes fins als detalls mínims, estan dissenyats per millorar la vida dels ciutadans. Evidentment es tracta d’un govern d’esquerres que defensa la identitat dels valencians i el patrimoni natural i que representa en els seus valors el sentiment majoritari de la nostra ciutat, una ciutat majoritàriament progressista”.

 

Pel que fa a l’estabilitat, l’Alcalde de Sagunt va indicar que “tenint en compte la trajectòria de les últimes legislatures (o pràcticament de totes) i tenint en compte també la diversitat i la complexitat de la nostra ciutat, és un valor molt rellevant i sobretot necessari per a superar conflictes del passat i per afrontar els grans reptes d’una ciutat que ha de ser un dels principals referents del nostre país i ja està començant a ser-ho”.

 

El primer reflex d’esta estabilitat política és l’estabilitat pressupostària, de fet s’ha aconseguit aprovar el primer pressupost des de 2009 en temps i en forma. “Prorrogar uns pressupostos durant tant de temps era una anomalia excepcional que finalment hem superat. De fet, estem ja amb uns pressupostos per a 2018 molt avançats que esperem aprovar també en els temps que marca la normativa municipal. Així mateix, hem elaborat un Pla Econòmic Financer que acomplim i ens permet rebre les subvencions d’altres administracions de manera normal. Hem refinançat els préstecs que havia adquirit l’ajuntament amb un estalvi aproximat de 200.000 euros anuals i també hem regularitzat les subvencions d’exercicis anteriors per valor d’un milió d’euros”.

 

En l’àmbit tecnològic, des del govern, s’han afrontat diverses millores en la gestió pressupostària, tant pel que fa als processos telemàtics com a la tramitació de subvencions, s’ha millorat la plataforma de tramitació electrònica d’autoliquidacions, i també s’ha implantat un sistema de pagament en targeta que es pot efectuar des de qualsevol terminal, en definitiva, “estem cometent millores importants en el que és la tramitació de tota l’àrea d’Hisenda”.​