La solució a la finalització de la concessió de Lafarge és un dels punts sobre els quals l'equip de govern està centrant més esforços per trobar la fòrmula que respecte l'espai natural protegit, els interessos del veïns i veïnes de Romeu, Tres Barranc i Bonilles i la continuïtat de l'empresa a la ciutat.
L'alcalde de Sagunt, Francesc Fernàndez, assegura que: "En primer lloc, cal deixar clar que no estem davant d'un conflicte polític, sinó d'un problema de legalitat, tal i com va deixar patent la sentència que declarava vàlida la derogació municipal i autonòmica al projecte d'ampliació. És la legislació actual la que no permet l'activitat extractiva en el mont d'utilitat pública. A més, suposaria la destrucció del bosc més important i pròxim del municipi. Sense oblidar la greu afectació als veïns i veïnes de la zona col·lindant".
Perímetre actual
De moment, l'assumpte ha quedat paralitzat després de la reunió mantinguda entre representants i tècnics de l'empresa i municipals, durant la qual va quedar manifestat, per ambdues parts, que l'actual perímetre d'explotació seria suficient per poder continuar les extraccions 30 anys més. "És a dir, que sense necessitat de tocar un sol arbre, l'empresa podria funcionar fins el límit legal de la concessió d'un espai públic", assenyala l'alcalde de Sagunt.
Els representants municipals, han informat a l'empresa de la impossibilitat d'ampliar a la zona de les margues, perquè aquesta ampliació suposaria, a banda de no respectar l'actual marc legal de protecció forestal, un greu perjudici als veïns de la zona i la ciutat en el seu conjunt.
Alternatives
Tal i com assegura "hi ha dues alternatives clares: la primera és buscar una pedrera en un lloc compatible amb la llei, fora o dins del terme municipal; la segona, aprofundir l'explotació dins del perímetre actual, ja que, com han reconegut representants tècnis i legals de Lafarge, hi ha una reserva suficient fins al punt que no es podria esgotar en el moment de finalitzar els 75 anys màxims de concessió que preveu la llei."
La pressió dels treballadors i treballadores de Lafarge és "legítima però està molt mal enfocada, perquè com ja els he repetit en moltes ocasions, la continuïtat de l'empresa i la garantia dels seus llocs de treball passa per buscar alternatives que respecten la llei i no per forçar solucions al marge d'esta. Són els interessos, no confessats, de la multinacional francesa els que estan impedint una solució consensuada i ajustada a la legislació".
"En el pla polític i personal entenc i respecte la seua actitud i els demane exactament el mateix. La meua obligació és complir la llei i defensar l'interés general, és a dir, que afecta a tots els ciutadans i ciutadanes, i prendre decissions responsables", conclou Francesc Fernàndez.