Amb motiu del cas d'homofòbia viscut el dia 12 de setembre en un centre de salut de Port de Sagunt, l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha comparegut a l'Ajuntament davant els mitjans de comunicació (televisió, premsa escrita...) per a informar sobre el succeït i informar de les actuacions empreses per l'Ajuntament de Sagunt. Moreno, ha atés també les preguntes dels i les periodistes sobre el cas.
«Nosaltres tenim constància al voltant de les 12:30h del dia 12 a través de Policia Local. Automàticament assistim al centre de salut i la situació que ens trobem és una víctima que denuncia que està rebent un comportament extremadament homòfob per part de personal sanitari», explica Darío Moreno sobre com les autoritats es van adonar del succeït. A més, ha reconegut la labor de la direcció d'atenció primària de l'Àrea de Salut de Sagunt, que ràpidament va actuar i va fer que la metgessa deixara de formar part de la plantilla del centre.
Darío Moreno ha informat que la víctima va fer una anomenada al 112 i, posteriorment, a altres cossos de seguretat. «De fet, quan nosaltres acudim allí ja era present la Guàrdia Civil també, amb la qual cosa sabem que hi ha hagut diferents cossos que han participat».
Quan la Policia Local va dur a terme l'anàlisi sobre el succeït va rebre una resposta calcada al que la mateixa víctima havia denunciat, que era una situació en la qual s'estava plantejant el seu internament forçós per homosexualitat. Això va comportar que s'activaren tots els protocols, tal com assegura Darío Moreno.
Tal com informa Moreno, la metgessa en qüestió sostenia la postura que la víctima de l'agressió homòfoba havia de ser internada per malaltia, concretament, per homosexualitat i que, a més, era un perill per als xiquets. La Policia Local, automàticament va activar el protocol. «Nosaltres a més des de l'Ajuntament hem fet formació a Policia Local en estos sentits. No sols de suport a la víctima, sinó també en preparació de diligències perquè, per part de la Justícia, es tinga tota la informació i s'avisa també a la Conselleria de Sanitat», afig l'alcalde.
El primer edil assegura que des de l'Ajuntament de Sagunt se li han oferit els seus serveis a la víctima, i també quant a acompanyament per a acudir a altres administracions i en l'àmbit social i psicològic. L'Ajuntament també brindarà suport jurídic a la víctima en cas que precise d'això perquè sàpia quines són les seues possibilitats.
«Actituds LGTBIfòbiques radicals com esta no tenen cap mena de cabuda a la nostra ciutat. Nosaltres vam fer una regidoria LGTBI perquè enteníem que encara quedava molt per fer quant a conscienciació», assevera Darío Moreno. A més, ha assegurat que encara queda molta homofòbia i molta LGTBIfòbia en la societat i que continua sent necessari l'impuls de polítiques públiques «que ens facen millorar com a societat».
Sobre si l'Ajuntament actuaria com a acusació en cas de ser necessari, Darío Moreno ha explicat el mètode d'actuació dut a terme pel Consistori: «Nosaltres hem fet les diligències, precisament, per a donar trasllat als responsables de Fiscalia, als responsables del Jutjat i que puguen actuar. Veurem com evoluciona. Estem convençuts que a aqueix nivell sí que es donarà una resposta, però per descomptat si vérem que hi ha una deficiència nosaltres faríem el pas. El primer és protegir la ciutadania, independentment de la seua condició i l'Ajuntament no dubtarà a fer aqueixa defensa dels drets que considerem que és part inalienable de les persones».
Moreno ha confirmat que és la primera vegada que es rep per part de les institucions locals una denúncia en este sentit des de l'àmbit sanitari. Lamenta, també, que en altres àmbits sí que s'han rebut denúncies sobre situacions d'homofòbia o LGTBIfòbia.