La tradició del Dijous de berenar torna a Sagunt amb les populars pataquetes
Des del 23 de gener, Sagunt reviu una tradició centenària amb l'oferta de pataquetes en bars i forns
En concret, el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) subvencionarà amb 145.566 euros el projecte d'ampliació de la Domus Baebia, mentre que destinarà 410.981 euros al projecte del Grau Vell. Estes ajudes sumen un total de 556.547 euros.
Quico Fernández ha declarat que gràcies a estes ajudes “estos projectes seran una realitat” i permetran a l'Ajuntament “complir amb dos objectius: recuperar el patrimoni, que és la nostra obligació, i d'altra banda augmentar la nostra oferta turística, perquè evidentment el patrimoni juga molts papers, entre d’altres fomentar el turisme cultural, perquè cada vegada és més la gent que visita ciutats per a conéixer el seu patrimoni”.
El primer edil ha destacat que el Grau Vell és “un patrimoni immoble molt important i singular, perquè es tracta de les antigues instal·lacions portuàries de la nostra ciutat”, mentre que el projecte de la Domus Baebia “té clarament una funció educativa, cultural i turística, perquè es tracta d'obrir la domus al públic en general”.
Fernández ha explicat que el consistori vol que la Domus Baebia forme part d'un itinerari turístic de la romanització. “Estem pensant en un taller per a conéixer què és una ciutat romana, perquè quan la gent vinga a la nostra ciutat entenguen què és una ciutat romana, com és la ciutat romana de Sagunt”. Segons Fernández, esta oferta respon cada vegada més a la demanda dels turistes, que busquen experiències en els seus viatges més enllà de veure el patrimoni dels llocs.
El projecte de recuperació i restauració del Grau Vell inclou diferents fases. En la primera, que es pretén que comence enguany, es rehabilitarà la torre medieval i la zona del magatzem. Els plans de rehabilitació inclouen el fortí defensiu (torre, pati d'armes, magatzems i espais annexos), que actualment es troba en deficient estat de conservació. La subvenció FEDER de 410.981 euros correspon al 50% del cost (IVA exclòs) de recuperació del conjunt defensiu del Grau Vell.
La recuperació d'este BIC (Bé d'Interés Cultural) es preveu com el revulsiu per a continuar la tasca de millora del conjunt i de cadascun dels seus espais de valor patrimonial històric i natural, iniciativa que s'està promovent des de l'Ajuntament de Sagunt a causa del benefici potencial que això suposa per a la ciutat.
Quant al projecte d'ampliació de la Domus Baebia, que compta amb un pressupost inicial de 360.000 euros, permetrà ampliar l'actual edifici de l'aula didàctica de cultura clàssica i condicionar les restes arqueològiques trobades en el solar confrontant amb un possible Mikvé domèstic.
Amb estes obres d'ampliació, l'aula didàctica Domus Baebia acostarà la cultura clàssica a un públic més ampli, com turistes i visitants de Sagunt, així com continuar amb el seu objectiu divulgatiu. A més, es preveu que esta intervenció genere un nou espai vinculat a la Domus Baebia i done a conéixer l'associació Ludere et Discere i les activitats que desenvolupen des del punt de vista de la divulgació al gran públic.
L'espai proposat també permetrà la contemplació de l'estratigrafia present en la jueria de Morvedre, el nucli important de població d'hebreus valencians en el seu segle d'or. De les restes arqueològiques presents destaca una possible Mikvé, que podria considerar-se com les úniques restes d'estes característiques a la Comunitat Valenciana.
Des del 23 de gener, Sagunt reviu una tradició centenària amb l'oferta de pataquetes en bars i forns
Este equip de voluntaris i voluntàries manté una mitjana aproximada de 16 intervencions setmanals en la zona
La ciutat mostrarà la seua oferta turística en la fira amb presentacions sobre la reconversió del seu patrimoni industrial, el Camí de Santiago i la seua variada gastronomia