L'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, ha rebut membres de congregacions jueves d'Israel, els Estats Units i València este matí al Saló de Plens de l'Ajuntament de Sagunt. Entre elles està Shir Ami, una congregació que estudia la Tora, els valors i la cultura jueva procedent de Newtown, Pennsilvània dels Estats Units. El motiu de la visita d'esta congregació és la recuperació de la Tora, que va eixir de València, amb els jueus obligats a emigrar fa molt de temps. També components d'una expedició que ha arribat en un vaixell noliejat per la Unió Mundial del Judaisme que arriba des d'Israel per a buscar les arrels musicals de Sefarad per les costes mediterrànies. Les congregacions han realitzat una visita a la jueria de Sagunt i assistiran a un concert oferit per Mara Aranda en la Casa Capellà Pallarés de Sagunt.
Quico Fernández ha realitzat un discurs de benvinguda a la congregació jueva destacant els vincles de la ciutat amb la cultura i patrimoni jueu. L'alcalde ha afirmat que “els jueus porten vivint a la nostra ciutat des de fa 2000 anys i ho dic perquè hi ha encara molta sang hebrea en els habitants actuals de la nostra ciutat” i ha posat en valor l'estreta relació històrica que té Sagunt amb la cultura jueva. Quico Fernández ha destacat que “la població jueva era un terç del total de la ciutat de Sagunt” i que Sagunt “és la ciutat valenciana amb el patrimoni jueu més important”. En este sentit ha volgut ressaltar que “ens hem adherit a la Xarxa de Jueries d'Espanya i tenim un projecte per a xiquets i xiquetes per a fer unes experiències didàctiques de la memòria jueva”. L'alcalde ha manifestat la seua gratitud per la visita i els ha recordat que “teniu les portes d'esta ciutat sempre obertes no solament per a compartir la història i la memoria, sinó els valors de la tolerància, de la democràcia i de la llibertat”.
Sagunto tiene una estrecha relación con la cultura judía y la reciente inclusión en la Red de Juderías de España es un paso más en este sentido. La judería de Sagunto, que conserva intacta la estructura urbana original, así como el arco de medio punto que marca la entrada de la judería, son parte del patrimonio histórico de la ciudad y un gran atractivo a nivel turístico y cultural. Además, en el Museo Histórico de Sagunto se conservan unas inscripciones en hebreo de muchos siglos de antigüedad, que reflejan que la población judía formó parte de la ciudad hace casi 2000 años. Además del patrimonio histórico, el municipio se ha involucrado con la cultura y memoria judía con iniciativas de asociaciones, del centro arqueológico y profesionales expertos en la materia, como el ciclo de conferencias ‘La Ciutat Jueva’.