L'alcalde de Sagunt respecta la protesta veïnal però la considera injustificada per respondre a informacions falses

Afirma que la zona blava quasi no augmenta el número de places, l'IBI és dels més baixos en ciutats similars, el canvi de nom de carrers respon a la llei de Memòria Històrica i el consistori ha invertit en el Teatre Romà
Imagen 1
L'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, ha eixit al pas de la convocatòria d'una protesta en forma de cacerolada que es produirà previsiblement dissabte que ve enfront de les portes del consistori, i ha manifestat que malgrat respectar-la, la considera injustificada ja que “s’està desinformant i manipulant la població” en assumptes com la zona blava, l'IBI, el canvi de carrers i les inversions en el Teatre Romà i en el Castell.

 
 

Pel que fa a la zona blava, l'alcalde ha explicat que s'han redistribuït les places actuals en funció de les necessitats que este servici requerix, ja que “cal recordar que totes les ciutats de les dimensions de Sagunt tenen este servei perquè existeixen determinades àrees comercials i de serveis que necessiten llocs d'aparcament perquè els usuaris puguen accedir amb major facilitat”. Amb esta redistribució les places han augmentat en sol cinc més quedant en 455, la qual cosa suposa aproximadament un 1% més i ha recordat que este servei “no és una singularitat de Sagunt, sinó tot el contrari” i a més ha declarat que la de Sagunt “és una zona blava més que discreta”.

 

Per la seua banda, el regidor de Contractació, Pepe Gil, ha recordat que s'ha produït un canvi d'empresa gestora però que açò no suposa ni l'augment de les tarifes ni el canvi d'horaris regulats ni el canvi d'empleats. “L'Ajuntament ha adjudicat este servei a l'empresa que deixava un major benefici per al municipi sense que este exercira pressió per als usuaris”, ha recalcat el delegat.

 

A més, el delegat ha declarat que en funció de com avance en els primers mesos esta nova redistribució, l'Ajuntament proposarà a l'empresa el canvi d'algunes de les zones que puguen ser problemàtiques, “particularment a Sants de la Pedra on s'han incorporat places per donar millor servei a la ciutadania i que la seua estada en els comerços limítrofs siga més còmoda”. També ha aprofitat per recordar que malgrat l'augment en cinc places, l'actual Equip de Govern ha reduït en un 28% les places d'aparcament de la zona blava pel que fa a l'anterior legislatura.

 

La redistribució s'ha produït per recomanació del departament de Policia Local per afavorir la rotació de vehicles en zones problemàtiques i reduir el trànsit en algunes parts de la ciutat. A més, amb la nova empresa gestora, el servei d'ORA incorporarà millores com noves maneres de pagament com per exemple a través d'una aplicació mòbil o amb targeta de crèdit o la implantació de màquines expenedores que funcionaran amb energia solar.

 
 

Pel que fa a l'IBI, Fernández ha declarat sorprendre's que es plantege este tema ja que no només este impost ha baixat a Sagunt, “sinó perquè és el més baix comparat amb ciutats de característiques similars a la nostra”. A més ha explicat que el valor d'este impost és el resultat de multiplicar el valor cadastral de l'habitatge pel coeficient que aplica l'Ajuntament. Éste últim ha d'estar comprés, segons la llei, entre el 0,4 i l'1,1, “i a Sagunt estem pràcticament en el límit del mínim, ja que cada any hem anat reduint este coeficient”, ha manifestat Fernández. Per tant, el valor de l'IBI “està determinat pel catastrazo que va aprovar el Govern de l'Estat i que nosaltres estem intentant combatre i canviar” i ha avançat que “probablement l'any que ve ho pugam fer”.

 


Quant al canvi de noms d'alguns carrers del municipi, l'alcalde ha dit que estan “absolutament justificats en compliment de la Llei de Memòria Històrica, llei que s'ha de complir i que implica la desaparició de símbols i de noms als carrers de persones que estiguen vinculades amb la dictadura, cosa que d'altra banda és normal en altres països i que ací no hauria de ser cap excepció” i ha manifestat que és una mostra “de solidaritat i de respecte amb les persones que van ser víctimes de la dictadura”.

 
 

Respecte a les demandes que es fan sobre diferents inversions en el municipi, Fernández ha assenyalat que algunes de les plantejades no són competència d'este Ajuntament, com per exemple en el Castell o en el Teatre Romà. En qualsevol cas, Fernández ha recordat que s'estan realitzant millores en el Castell per una quantia superior al milió d'euros i que s'han invertit també prop d'un milió d'euros “en l'anterior campanya, s'ha canviat la porta, s'ha millorat l'accés i estan a punt de començar les obres del centre de visitants”, i en el cas del Teatre Romà ha sigut l'Ajuntament el que “ha canviat tot l'accés des de la plaça Facundo Roca, a més de canviar la il·luminació”.

 

Fernández ha subratllat que l'Ajuntament respecta el dret de la ciutadania “a criticar, protestar i manifestar-se”, però que “el que hem de deixar molt clar a l'opinió pública és que totes les causes d'esta convocatòria són absolutament falses”. Fernández ha declarat que, al seu entendre, “este fet és greu, perquè mostra o bé un desconeixement impropi d'un veí de la nostra ciutat o bé molta mala fe”.

 

El primer edil ha volgut alertar a tota la ciutadania sobre la falsedat de les afirmacions que s'estan publicant en premsa. “Evidentment en esta ciutat hi ha moltíssimes coses per millorar, moltíssimes inversions per fer i els veïns tenen tot el dret a criticar allò que creuen que hem de fer, però en absolut poden justificar una cacerolada en falsedats”, ha conclòs Fernández.