L'àrea d'Igualtat desenvolupa un estudi de diagnòstic sobre l'organització social de les atencions

Este departament de l'Ajuntament de Sagunt sol·licita la col·laboració ciutadana a través d'un qüestionari que es pot emplenar per Internet

L'àrea d'Igualtat ha iniciat l'elaboració d'un estudi de diagnòstic sobre l'organització social de les atencions a Sagunt, una investigació que té com a principal objectiu conéixer com s'organitzen les cures en el municipi.

El regidor d'Igualtat, Darío Moreno, ha explicat que «lluitar contra la bretxa de gènere» també és analitzar aquells sectors en els quals la diferència entre hòmens i dones continua persistint: «El sector de les atencions té un gran impacte en la nostra societat i hem d'analitzar-lo des de diferents àmbits. D'una banda, el vessant informal, és a dir, dins de les nostres famílies i cercles privats conéixer qui assumix eixes tasques de cures. Però també en l'àmbit formal, és a dir, quan parlem de les empreses veiem una gran presència de dones i també una gran presència de precarietat laboral que arrossega totes estes dones ocupades en el sector». Darío Moreno ha manifestat que per a poder establir mesures que porten cap a una major igualtat de gènere és imprescindible tindre les dades específiques de com es troba el sector en el municipi: «Hem d'incrementar tant la conscienciació, com les accions des del sector públic per a lluitar contra esta desigualtat».

Des del departament d'Igualtat de l'Ajuntament de Sagunt expliquen que les atencions són aquells treballs que fan possible el manteniment de la vida i dels éssers humans, com a persones i com a espècie. Les atencions han estat històricament assignades a les dones, relegades a l'àmbit privat i domèstic, així com invisibilitzades i poc valorades. Tot això, a pesar que la realitat assenyala que totes les persones són éssers vulnerables, interdependents i necessiten atencions. De manera que l'atenció a les cures ha de rebre una consideració i una resposta social adequada a les diverses necessitats, afirmen des de l'àrea d'Igualtat.

La present proposta va dirigida tant a visibilitzar les persones que desenvolupen les labors de cures i com estan ocupant-se d'estos treballs, com a l'elaboració de propostes que és necessari articular o continuar millorant per a una necessària redistribució i atenció adequada de les necessitats de cura.

Per a poder realitzar l'estudi, és necessari recopilar dades que ajuden a comprendre com actua l'assignació social de rols de gènere en relació amb les cures. Per a la recollida d'informació, s'utilitzaran tant tècniques qualitatives com quantitatives.

S'ha elaborat un qüestionari dirigit a la ciutadania que, juntament amb entrevistes a informants clau i grups de discussió (previstos per al mes de setembre), ajudaran a fer una anàlisi el més exhaustiu possible de la situació.

Per a això, l'àrea d'Igualtat sol·licita la col·laboració ciutadana. Per a les persones que vulguen participar en este estudi, poden respondre al qüestionari en els següents enllaços: https://forms.gle/7waz4tRpekNiBWja8 (valencià) i https://forms.gle/bmSjP5Ga1SXBro1m8 (castellà).