El departament de Serveis Socials va presentar oficialment ahir el taller 'Costuras de Sal', una dinàmica la finalitat de la qual és millorar la inclusió de les dones de diferents cultures i afavorir el seu coneixement i respecte mutu. Esta iniciativa forma part del Programa Itineraris d'Inclusió Social i está finançada per la Unió Europea a través del Programa Comunitat Valenciana Fons Social Europeu Plus (FSE+) 2021 – 2027.
L'Ajuntament de Sagunt és conscient que encara existix un col·lectiu de dones amb especials dificultats que viuen situacions de vulnerabilitat i es veuen excloses dels beneficis que genera la participació social i econòmica. Davant esta situació, la Regidoria de Serveis Socials vol atendre estes necessitats per a facilitar la integració i la igualtat d'oportunitats socials, intentant reduir qualsevol classe de discriminació.
El taller 'Costuras de Sal' es va iniciar el passat 3 d'octubre i s'impartix dos dies a la setmana en horari de matí per a afavorir la conciliació familiar. Hi participen un total de 15 dones (10 de les quals residixen en el nucli del Port de Sagunt i 5 en el nucli de Sagunt) amb edats compreses entre els 20 i 51 anys, la majoria amb fills menors a càrrec seu. La finalització del present taller està prevista per a finals del mes d'abril de 2024.
La regidora de Serveis Socials, Nuria Carbó ha ressaltat la importància de 'Costuras de Sal': «Amb estos tallers per a dones en risc d'exclusió social apostem per crear ferramentes que fomenten la inclusió i creen un vincle a través de l'apoderament des del qual puguen transcendir la seua situació actual i accedir a un major benestar personal i social».
La creació i direcció de 'Costuras de Sal' és de Mariola Ponce en col·laboració amb Teatres de la Llum. Segons la seua pròpia directora, el taller consistix en un projecte d'intervenció que pretén ser una aposta per la inclusió social de dones «en situació d'exclusió social des de l'apoderament». Mariola Ponce explica que amb el taller pretenen crear un espai per a contar històries amb dones de diferents procedències culturals: «I juntes tindre la valentia de mesclar diferents maneres de fer i de sentir a través de les arts vives i diferents disciplines com el collage, la fotografia, l'escriptura creativa, l'expressió corporal, la narració oral, la performance... tot això connectat amb el teatre i altres arts escèniques».
Les dones participants en este taller són titulars o beneficiàries de les prestacions de la Llei 19/2017, de 20 de desembre, de la Generalitat, de renda valenciana d'inclusió i amb esta acció es pretén donar compliment a l'art.2 de la Llei, que versa sobre el dret a la inclusió social per a garantir un nivell de vida i benestar adequats.