L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, juntament amb el regidor delegat del Departament de Platges, Roberto Rovira i el tinent d'alcalde d’Almardà, Pepe Gil, s'han reunit hui amb la Demarcació de Costes de València, amb la Demarcació de Costes de Castelló i amb la directora general, que s'encarrega particularment del projecte de Sagunt sobre el pla de regeneració de les platges d’Almardà, Corinto i Malva-rosa. L'alcalde ha informat sobre la reunió a tots els portaveus municipals.
Segons explica l'alcalde, «la sensació ha sigut agredolça» però, malgrat tot, també es poden destacar alguns aspectes positius. Un dels principals és que per part de la Delegació de Costes ja es parla definitivament d'una coordinació dels dos projectes, del d'Almenara amb el de Sagunt, encara que s'insistix que el projecte d'Almenara té prioritat i començarà al més prompte possible. S'ha notificat que la idea és començar les obres en la zona d'Almenara al setembre, les quals es duran a terme durant dos exercicis: començaran al setembre de 2021 després del qual hi haurà una aturada al març de 2022, les tornaran a reprendre al setembre de 2022 i finalitzarien en el primer semestre de 2023, eixa és la perspectiva que es té respecte al projecte d'Almenara. Tal com indica l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, «dins de les obres d'Almenara s'ha inclòs una aportació extra de 250.000 metres cúbics per a ‘Les Cases de Queralt’ perquè són conscients que ací hi ha una mica de regressió. També s'ha esmentat com a preocupació municipal que la demarcació vol extraure graves de les platges d’Almardà per a Almenara, però dels 250.000 metres cúbics de grava que ells necessiten creuen que de Sagunt només s'extrauran aproximadament uns 100.000 metres cúbics».
En eixe sentit, la Demarcació de Costes és conscient que no pot retirar tota la grava que pretenien sense afectar la platja, per la qual cosa únicament limitarien eixa extracció a 100.000 metres cúbics, els quals pertanyen al primer cordó, el qual afecta més el bany i que, per tant, té un efecte més positiu la retirada d'eixes graves a la nostra ciutat sense desprotegir la platja.
També, com un altre punt positiu, es comprometen a tindre reunions periòdiques sempre que l’Ajuntament ho sol·licite per a parlar de quin és l'estat de les obres en el cas que les obres d'Almenara s'inicien, independentment del procediment judicial. D'eixa manera, es comprometen al fet que existisquen reunions sempre que l'Ajuntament ho sol·licite, cada dos o tres mesos, perquè actualitzen la informació sobre l'estat de l'assumpte i poder veure en cartografia quina està sent l'evolució de les platges de Sagunt.
Respecte al calendari i com a aspecte positiu, no hi ha res més de la Declaració d'Impacte Ambiental (DIA) que li falte a l'ajuntament. Actualment, la Demarcació de Costes «està gestionant el procediment d'incloure i contestar a les al·legacions, per la qual cosa finalment hi haurà un informe donant resposta a les al·legacions i a partir d'ací es donarà per acabat el projecte i es manarà», segons ha especificat l'alcalde, «a la Direcció General de Qualitat Ambiental perquè puga emetre la Declaració d'Impacte Ambiental (DIA). Encara que han insistit diverses vegades que no es poden comprometre a dates concretes, el cap de la Demarcació de Costas de València, Antonio Cejalvo, ha arribat a dir que, en principi, la idea seria veure si abans que s'inicie la segona fase d'Almenara, és a dir durant el primer any, s'arriba a tindre la declaració d'impacte ambiental de Sagunt».
No obstant això, existixen alguns aspectes que no s'han tancat del tot en esta reunió i que queden pendents en un termini de temps no gaire ampli. La Demarcació de Costes de València ha comentat que la part d'extracció d'arenes de Cullera comporta el seu propi projecte i ha de passar per la seua pròpia declaració d'impacte ambiental. Darío Moreno comenta que «la pròpia directora general ha dit que eixa DIA és més senzilla que la nostra, ja que eixa DIA ja té antecedents en els quals s'ha dit que sí i no s'està plantejant res nou, simplement el que ha ocorregut és que ha caducat. Llavors, en principi, este projecte és molt més senzill en eixa línia. I ella creu que no suposarà un retard per al nostre projecte».
Així mateix, l'alcalde assegura que un altre tema que també ha quedat obert és l'actuació d'este estiu a les nostres platges: «Han tingut un problema amb el Ministeri d'Hisenda, el qual no els ha permés portar avant la contractació que tenien prevista de manteniment de platges, ja que ells tenen habitualment una partida de tres-cents mil euros de manteniment per a poder dur a terme actuacions a les platges i, amb això, volien fer un contracte que el Ministeri d'Hisenda ha paralitzat. Ens han dit que és imminent que els donen el vistiplau, però encara que siga imminent, ara mateix al que se li dona el vistiplau és a la licitació, llavors s'hauria de dur a terme el procés de licitació, el procés d'adjudicació i després ja començaria el contracte. Nosaltres considerem que, en cap cas, eixe contracte de manteniment ens ajudarà perquè este estiu no hi haja eixe problema de fossat».
Per eixa raó, l'alcalde li ha sol·licitat a la directora general que habilite algun tipus de via: «Nosaltres hem parlat d'algun contracte d'emergència o d'un contracte d'obra menor però arribant al màxim, és a dir, estem parlant de 40 o 45.000 euros. Ella s'ha compromés a estudiar-ho i a donar-nos una resposta la setmana que ve».
D'altra banda, dins dels informes de l'Ajuntament s'assenyalava com especialment problemàtic l'espigó projectat que estarà pegat al nostre terme municipal, l'Espigó de les Cases del Queralt, per la qual cosa es plantejava que si Almenara tindrà dos anys d'execució en les obres, si existeix la possibilitat de retardar l'espigó al segon any, la qual cosa donaria un any de marge en el qual no hi ha cap construcció que afecte directament les platges de Sagunt. Segons ha explicat Darío Moreno: «El cap de la Demarcació de Costes de Castelló ha dit que, en principi, encara que ho ha de consultar amb els tècnics, no hi havia cap mena de problema i que és molt possible que a eixa reivindicació de l'Ajuntament de Sagunt diguen que sí».
Com a resum, l'alcalde ha destacat com a bones notícies l'aportació d'arena que es farà a Cases de Queralt, que la retirada de graves que es durà a terme per part del projecte d'Almenara és limitada, per la qual cosa se cenyiran sempre a eixos 100.000 metres cúbics aproximadament per a evitar un impacte negatiu per a la platja i que, també, realitzaran reunions periòdiques sobre la cartografia i sobre l'evolució de la platja conforme vaguen evolucionant les obres.