L'exposició ‘Alts forns: un monstre d’acer i suor’ arriba este dimecres a la Casa Municipal de Cultura

Este dimecres 25 d'octubre, a les 19.00 hores, s'inaugurarà l'exposició que està emmarcada dins dels actes dels 100 Anys de Siderúrgia
Imagen 1Imagen 2
L'exposició ‘Alts forns: un monstre d’acer i suor’ arriba este dimecres a la Casa Municipal de Cultura. La delegació de Cultura de l'Ajuntament de Sagunt ha programat un nou acte per al dimecres 25 d'octubre, a les 19.00 hores, en el qual s'inaugurarà l'exposició que està emmarcada dins dels actes dels 100 Anys de Siderúrgia i que estarà oberta al públic fins a l’1 de desembre de 2017.
 
Esta mostra, comissariada per José Vila, i segons ell conta servix com a reconeixement a l’esforç dels molts treballadors que en aquella època, segons les plantilles, arribaren a la quantitat de 1.247 a la CMSM (405 a Sagunt) i 6.200 a AHVFS. Consta de fotografies preses des del principi de la construcció de l’embarcador i de les instal·lacions de briquetes i nòduls en 1905 per la Compañía Minera de Sierra Menera que en l'actualitat servixen com a testimoni històric. Quan va començar en 1919 la construcció de la Compañía Siderúrgica del Mediterráneo amb la instal·lació successiva dels forns de coc, forns alts, acereria i trens de laminació, el fotògraf saguntí Agustín Montoro comença a documentar amb fotografies estes instal·lacions i, posteriorment, ho van fer uns altres fotògrafs, com ara Barberà Masip, Luis Vidal, León San Bernardo, Andreu (este últim va morir a Gilet en un accident ferroviari en què van morir quinze persones en xocar en el pas a nivell l’autobús de la línia València-Sogorb amb el tren miner que baixava carregat de mineral).
 

Entre 1932 i 1940 les mines d’Ojos Negros i Setiles estigueren parades i a la siderúrgica només funcionava l’acereria i els trens de laminació, per la qual cosa en estos anys hi ha escasses fotografies. A partir de 1941 quan AHV es fa càrrec d’esta siderúrgica, realitzen algunes fotografies Finezas, Luis Vidal, León i Cairo. Des de 1946, AHVFS disposà en la seua plantilla de forma exclusiva el fotògraf Manuel Rodríguez Velo, qui va fer gran quantitat de fotografies d’alta qualitat sobre plaques de vidre de 13x17 cm, cel·luloide en blanc i negre i en color, així com diapositives i pel·lícules de 16 mm, sobre temes industrials i locals, com ara: falles, esports, col·legis, actes religiosos, festes, etc. Pot considerar-se com una documentació social del Port de Sagunt.
 
Esta exposició està centrada en fotografies de la fase industrial de la construcció i muntatge de grans instal·lacions siderúrgiques, entre els anys 1947 i 1963: nova bateria de coc, granulador d’escòria, ampliació del parc de carbons, ampliació del moll comercial i grues, noves màquines de sinteritzar, nou forn alt número 3, nous tallers generals i tres forns Siemens.