El Centre Cultural Mario Monreal acull des de hui l'exposició ‘El Patrimoni Cultural Valencià’, la qual ha sigut inaugurada este mateix matí. A l'acte han assistit l'Alcalde de Sagunt, Quico Fernández, el Vicerector de Participació i Projecció Territorial, Jorge Hermosilla, el regidor de Cultura, José Manuel Tarazona, la comissària de l'exposició i Doctora en història de l’art, Ángela Montesinos.
L'exposició té l'objectiu d'apropar als ciutadans una mostra d'amplitud i riquesa del patrimoni cultural, artístic, sociològic, paisatgístic i històric del qual gaudeix la societat valenciana. En l’exposició s'aborda des del paleolític fins a les festes catalogades d'interès, passant per l'arquitectura militar, l'art o els paisatges, entre moltes altres manifestacions patrimonials.
L’alcalde de Sagunt, Quico fernández, ha volgut agrair a “la universitat, en este cas a Jorge Hermosilla, d'una manera especialíssima, perquè des d'un principi ha estat al nostre costat en este projecte de Patrimoni de la Humanitat, demostrant que la universitat és la gran assistenta de saviesa, de garantia de rigorositat en tot allò que suposa el desenvolupament intel·lectual del patrimoni i de la cultura, i que sap estar al costat dels ajuntaments. Esta es una iniciativa, però hem tingut fa molt poc la Universitat d'Estiu i moltes altres mostres de suport que són absolutament imprescindibles i inestimables per a nosaltres, perquè tindre el suport de la Universitat de València d'una manera tan especial, i d'altres universitats, ens dóna molta més força a l'hora de llançar eixe projecte de Patrimoni de la Humanitat. Sempre hem dit que això és un camí, que es va caminant pas a pas, i que pas a pas estem portant esta exposició. És important el treball que fan els voluntaris, el treball que fa el Col·lectiu pel Patrimoni i tot allò que fem perquè, no només es tracta de mirar al passat, sinó de construir el present, i açò ens cohesiona com a ciutat”.
Esta exposició és una mostra de la Universitat de València que està composta per 36 plafons, que prenen com a punt de partida la publicació Atles del patrimoni cultural valencià (Universitat de València, 2011).
En este sentit, el Vicerector de Participació i Projecció Territorial, Jorge Hermosilla, ha declarat que “volia parlar del que és el patrimoni cultural per al conjunt del País Valencià. En l'exposició veuran que hi ha cartografies molt detallades de diferents elements del patrimoni perquè entenem que el patrimoni no s'entén sense conéixer el territori. Saben vostés que el patrimoni cultural obeïx a tres dimensions: la història, la funció social i la funcionalitat. De fet, el patrimoni que s'arreplega en els diferents panells obeïx a estes tres condicions, hi ha un component històric, tot el patrimoni que tenim ací és històric i en un territori determinat. En segon lloc, obeïx a una funció social perquè els valencians són conscients del valor patrimonial que tenen els elements de la tipologia que s'arrepleguen en estos panells i, finalment, la funcionalitat. Cadascun dels elements que apareixen van tenir en el seu moment una funció determinada. Eixes tres dimensions lògicament representen el patrimoni cultural valencià”.
Esta iniciativa naix del Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial de la Universitat de València, i està patrocinada i recolzada per Caixa Popular i la Consellería d'Educació, Recerca, Cultura i Esports de la Generalitat Valenciana, a través de la Direcció general de Cultura i Patrimoni. Per la seua banda, esta exposició forma part, també, de la programació d’hivern de Cultura de l'Ajuntament de Sagunt.