Imatge del Museu Valencià d' Etnología
L'exposició itinerant El país que va fascinar Jean Dieuzai iniciarà el seu recorregut a Sagunt, on estarà exposada durant un mes en el Centre Cívic, antic sanatori de Port de Sagunt. Esta obra fotogràfica de l'autor francés, que continuarà per altres ciutats de la Comunitat Valenciana, acosta al visitant a la societat valenciana de 1951 i 1971 i li permet reflexionar i entendre el seu passat.
La mostra està organitzada pel Museu Valencià d’ Etnologia, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Sagunt, i en ella es podrà observar l'extensa obra de Dieuzai que reunix les imatges que va captar a València el juliol de 1951 durant el viatge que ho va portar a recórrer diversos llocs d'Espanya i Portugal. En les fotografies advertix una forma de vida, costums i unes tradicions contraposades a l'Europa Occidental que estava travessant una època daurada gràcies al creixement econòmic que experimentava.
Imatge del Museu Valencià d' Etnología
El autor francés, nacido en 1921 y fallecido en 2003, recorrió la península ibérica para ilustrar la España del sur y Portugal. Sin embargo, una vez aquí se desprendió de las indicaciones de su editor y en vez de fotografiar monumentos y paisajes, Dieuzaide decidió captar a las gentes y a las realidades cotidianas de la calle y el trabajo, centrando su mirada en la ciudadanía. Por su trabajo en España y Portugal, y luego por Turquía, es considerado un fotógrafo humanista.
El mismo fotógrafo declaró para el catálogo de la exposición celebrada en Valencia en 1990, en la sala Parpalló, que “con la fascinación del descubrimiento inicial, y no teniendo otro fin que mostrar lo que no existía en mi país, me sumergí amorosamente en el seno del país, amorosamente aprehendido desde mi uso de razón”. Y aseguró que prefirió retener y preservar “las realidades cotidianas de la calle o del mundo del trabajo, esencialmente artesanal y rural, los gestos ancestrales de los pescadores, la mística religiosa, la sensualidad de la mujer, la dulzura o el orgullo de su cara, la arrogancia de su cuerpo, la emoción de su carne, de la misma manera que las complicidades del rostro de un niño pequeño; y también el universo de las personas pequeñas, portadoras de su honor y su alegría”.
Imatge del Museu Valencià d' Etnología