L'exposició ‘Prehistòria i Còmic’ de l'Ajuntament de Sagunt i el Museu de Prehistòria de València queda oberta al públic

Els interessats a visitar esta exposició per a tots els públics podran fer-ho fins al 17 de març en el Centre Cívic del Port de Sagunt


Este matí ha quedat inaugurada l'exposició ‘Prehistòria i Còmic’ en la sala d'exposicions del Centre Cívic del Port de Sagunt. L'exposició suposa el primer acte de la nova edició del Splash, el festival del còmic de la Comunitat Valenciana, i destaca per unir el còmic i la prehistòria en un treball laboriós entre els organitzadors del Splash i el Museu de Prehistòria de València, en col·laboració amb l'Ajuntament de Sagunt i la Diputació de València.

 

A la inauguració han assistit el delegat de Joventut de l'Ajuntament de Sagunt, Guillermo Sampedro; el diputat provincial de Cultura, Xavier Rius; la cocomisaria de l'exposició i directora del Museu de Prehistòria de València; l'altre cocomisari de l'exposició, Álvaro Pons; i el coordinador del Splash, Fran García.

 

Per a Sampedro, esta exposició “avança el Festival del Còmic de la Comunitat Valenciana, el Splash. És una exposició que, a més de suposar l'obertura del Splash, jo crec que ens fa pujar un graó en qualitat quant a les exposicions del festival. Portem temps darrere d'ella i ara que és itinerant l'hem pogut portar”.

 

El regidor ha explicat que “és una exposició que sobretot va dirigida a tots els públics, d'una banda al públic adult, que trobarà referències a herois o a ídols de la seua infantesa, i també als xiquets i xiquetes, perquè s'utilitza el còmic com a eina educativa per conèixer la història, o en este cas la prehistòria”.

 

Per la seua banda, el diputat Xavier Rius ha incidit en l'enfocament familiar de l'exposició, ja que “tots poden gaudir, des de l'avi fins al nét”. I ha destacat que l'objectiu ha sigut juntar la investigació amb una part més lúdica per fer-la atractiva per a la ciutadania”.

 

La mostra ofereix una mirada sobre el món del còmic des de la pròpia prehistòria de la mà de les grans icones universals, presents en el nostre imaginari, i que ens remeten directament als temps més remots. Recull una gran diversitat de còmics, més de 100 exemplars, que abasten des de principis del segle XX fins a l'actualitat.

 

El recorregut comença amb una reflexió científica sobre la representació gràfica prehistòrica, que pivota sobre tres aspectes relacionats estretament amb el món de la narració gràfica: un recorregut des de les primeres il·lustracions de l'origen de la humanitat des de mitjans del segle XIX a l'actualitat; un gest de complicitat a l'art rupestre llevantí com la primera narració gràfica a les nostres terres; i la novel·la de ficció com a font d'inspiració de molts autors de còmics.

 

En un segon àmbit es mostren els diferents personatges que apareixen en els còmics, des de la visió infantil i caricaturesca fins a la més realista, passant pels herois selvàtics i els primitius monstruosos. A través d'ells vam descobrir un món fantàstic poblat de protagonistes inoblidables del còmic espanyol, com Purk el Hombre de piedra, el Pequeño Pantera Negra, Altamiro de la cueva, Hug el troglodita que comparteixen escenari amb icones del còmic americà, com Alley oop, Tor , Els Picapedra o Turok, a més d'altres herois prehistòrics del còmic francòfon no menys coneguts, com Tounga, Rahan, o les noves heroïnes Lucy o Vo 'hounâ.

 

El tercer àmbit s'estructura en cinc blocs corresponents als conceptes clau que el nostre imaginari col·lectiu identifica amb la prehistòria: l'útil, el foc, el món de feres, l'art paleolític i el megalitisme. Tot aquest desplegament de paper toca amb materials arqueològics del Museu de Prehistòria, com restes humanes, fòssils de grans mamífers, plaquetes gravades, adorns, armes etc.

 

Acompanyen el recorregut de l'exposició nombroses planxes i il·lustracions originals, quatre entrevistes a reconeguts il·lustradors espanyols i francesos i dues animacions en 3D.

 

Finalitza l'exposició amb una biblioteca infantil de còmics ambientats en la prehistòria i un espai didàctic i lúdic on es reflexiona sobre els grans tòpics i anacronismes de la prehistòria. Tot això amb la finalitat de submergir-nos en aquest món de ficció per a gaudi de grans i menuts.