La Red de Juderías de España, a través de l'exposició "Sabors i Aromes de Sefarad" que s'ha inaugurat hui en el Centre Cultural Mario Monreal de Sagunt, crea una proposta per a viatjar en el temps i conéixer la història de la gastronomia jueuespanyola. La mostra forma part de la programació del Setembre Sefardita de la delegació de Turisme de l'Ajuntament de Sagunt i consta de 27 làmines.
A la inauguració de l'exposició han assistit l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno; la regidora de Turisme, Natalia Antonino; i la gerent de la Red de Juderías de España, Marta Puig. La mostra es podrà visitar en l'horari habitual del Centre Cultural Mario Monreal durant el mes de setembre i es basa en el llibre Sabors de Sefarad, escrit per a la Red de Juderías per Javier Zafra.
La Red de Juderías de España en la seua labor d'investigació, recuperació, divulgació i promoció de la cultura sefardita, ha desenvolupat esta exposició dedicada a la cuina històrica de Sefarad, entre els objectius de la qual està no sols disposar d'una font contrastada i documentada sobre tots els aspectes de la cuina: els ingredients, receptes, usos i normes i característiques d'esta cuina, sinó especialment en com divulgar-la perquè la ciutadania conega les connexions i torne a entrar en les cuines, reconeixent les peculiaritats d'esta cuina i esta cultura.
La regidora de Turisme, Natalia Antonino, afirma: "La programació que oferim amb motiu del Setembre Sefardita és molt àmplia. Però, no és només una manifestació cultural, sinó que ho és també gastronòmica. I esta exposició és una mostra excepcional de lo divers i interessant que és l'alimentació sefardita".
La cuina sefardita ha anat assimilant la manera de guisar i els aliments de les civilitzacions peninsulars amb les quals va conviure: els fenicis, una cuina marinera, la Tétrada Ibera, la Tríada Mediterrània i la Revolució Verda Andalusina, on la cuina va evolucionar fins a convertir-se en gastronomia. Després de l'expulsió en 1492, la influència vindria de la cuina arabitzada de l'Imperi Otomà i d'altres comunitats jueves del Mediterrani.