Des de l'àrea d'Igualtat amb la col·laboració de l'Associació Cultural Nautilus, el Col·lectiu Dones de Sagunt 8 de Març i l'Associació Sapiència, han organitzat la representació teatral Proyecto Meitner – Recordando a Lise Meitner de la companyia de teatre Crit. La funció tindrà lloc divendres que ve, 20 de maig, a les 20.30 hores a la Casa de Cultura del Port de Sagunt.
L'obra, que tindrà una duració d'una hora, és apta per a majors de 14 anys. Les entrades, que tenen un preu de 6 euros, es poden adquirir a través de la web de servientradas. Després de l'espectacle es realitzarà un col·loqui amb la participació de Mariam Tórtora, professora de Facultat de Física de la Universitat de València i investigadora de l'Institut de Física Corpuscular (IFIC).
Tal com assegura la Companyia Crit, «amb este projecte es recuperarà i revaloritzarà la contribució de les grans pioneres de la Física Nuclear i de Partícules a través de la figura de Lise Meitner. La història del seu gran descobriment: la fissió nuclear». En esta obra es rescata la història de Lise Meitner, una de les moltes científiques que han patit l'anomenat efecte ‘Matilda’.
Lise Meitner va ser una dona que va aconseguir escapar dels nazis, física responsable de la fissió nuclear, mare jueva de la bomba atòmica i, al mateix temps, l'única científica que no va voler col·laborar en el ‘projecte Manhattan’. Lise Meitner va ser tota una celebritat després de la Segona Guerra Mundial, una heroïna a l'altura d'Eleanor Roosevelt. I, així i tot, hui dia costa reconéixer-la. En la literatura general, el seu treball pioner en la fissió nuclear és rarament nomenat, i quan el seu nom apareix, únicament es parla de la seua contribució a la física nuclear i només de manera marginal. Esta és la història d'una dona extraordinària.
Este projecte està promogut per l'Institut de Física Corpuscular del Consell Superior d'Investigacions Científiques i la Universitat de València amb la col·laboració de la Fundació per a la Ciència i la Tecnologia del Ministeri d'Innovació i Ciència i l’Institut Valencià de Cultura de la Generalitat Valenciana.
