L'obra de teatre Nora, el documental Nagore i una taula redona amb motiu del 25 de Novembre, Dia Internacional contra la Violència de Gènere

La programació en commemoració al 25N seguirà amb xarrades, tallers, pel·lícules, teatre, actes i una concentració i manifestació el 25 de Noviembre
La programació en commemoració del 25 de novembre, Dia Internacional contra la Violència de Gènere, organitzada per la regidoria d'Igualtat de l'Ajuntament de Sagunt, continua esta setmana amb una obra teatral, un documental i una taula redona.

El divendres 16 de novembre tindrà lloc una representació teatral en la sala d'actes del Centre Cultural Mario Monreal. L'obra Nora de Jesica Fortuny, produccions El Soterrani, es representarà al matí per als centres d'educació secundària i a les 19 h per al públic en general. 

L'obra de teatre es col·loca en el moment econòmic actual, on Nora decidix donar un gir a la seua situació personal i presentar-se a una entrevista de treball en el seu supermercat habitual. Mentre espera el seu torn per a passar el procés de selecció, ens parla de la seua vida i ens confessa les seues il·lusions i les seues pors, sempre a remolc del seu marit, la personalitat invasiva del qual l'ofega. Al llarg de la confessió, Nora pren consciència del seu anihilament personal i troba les forces per a iniciar una rebel·lió que li permetrà recuperar les regnes de la seua vida.

Jesica Fortuny explica la necessitat de fer visible els sentiments de les dones supervivents de relacions tòxiques. D'esta forma, l'autora ha vist en el teatre una forma de poder entendre-les i ajudar-les. L'obra compta amb l'assessorament de la tècnica especialista en violència de gènere Susana Tronchoni. “La sensació de sentir que dónes llum d'esperança a persones que viuen en la foscor, et dóna forces per a impulsar este projecte i apostar ben fort per açò”, declara Fortuny.

D'altra banda, el dilluns 19 de novembre, a les 19 hores, es projectarà el documental Nagore de la directora Hel·lena Taverna produïda per Lamia Produccions Audiovisuals. Este audiovisual ha sigut creat en homenatge a la primera víctima de La Manada en la festa dels Sant Fermí. El gest, una acció més de protesta contra La Manada, es realitza coincidint amb el 10º aniversari de l'assassinat de Nagore Laffage i compta amb el suport de l'Associació de Dones Cineastes i de Mitjans Audiovisuals (CIM), que ha expressat repetides vegades la seua preocupació per la decisió judicial i més recentment per la llibertat provisional dels membres de La Manada. Nagore és una pel·lícula documental en la qual la cineasta Helena Taberna indaga al voltant de l'assassinat de l'estudiant d'infermeria Nagora Laffage a les mans de José Diego Yllánez, un psiquiatre de la Clínica Universitària de Pamplona, durant les festes de Sant Fermí de 2008. En el film s'arrepleguen els testimoniatges de familiars i amics de la víctima, però s'inclouen també els punts de vista de les diverses parts implicades en el procés judicial: el fiscal, els advocats d'ambdós parts i representants d'associacions contra la violència domèstica.

També el dilluns, es realitzarà una taula redona amb la participació de Joan Sanfelix Albelda, sociòleg especialitzat en masculinitats, doctor per la UMH d'Elx en el programa d'estudis feministes i de gènere; María José Gimeno, periodista d'Onda Cero i Lola Sanhermelando Julián, psicòloga i Màster en Sexologia i tallerista en prevenció de violència de gènere. Este esdeveniment tindrà lloc en la sala d'actes del Centre Cívic del Port de Sagunt.

La programació, que va començar el passat 8 de novembre, seguirà amb xarrades, tallers, pel·lícules, teatre, actes i la concentració i la manifestació del 25 de novembre.


El Castell de Sagunt tindrà un nou pla director

23 de gener 2025

Darío Moreno ha mantingut una reunió amb la subdirectora de l'Instituto del Patrimonip Cultural de España per a coordinar futures actuacions en el patrimoni històric del municipi