La tradició del Dijous de berenar torna a Sagunt amb les populars pataquetes
Des del 23 de gener, Sagunt reviu una tradició centenària amb l'oferta de pataquetes en bars i forns
La Ciutat Factoria és una coproducció de l'Ajuntament de Sagunt i Passió per Sagunt, l'autor del qual és Albert Forment, i està dirigida per Amparo Vayá. En ella es narra la història de Port de Sagunt, pràcticament des dels seus inicis, amb la construcció i el funcionament de la companyia siderúrgica del Mediterrani.
Aquest matí s'ha celebrat una roda de premsa en Alts Forns per a presentar l'obra a la qual han assistit l'alcalde de Sagunt, Quico Fernández; el regidor de Cultura, José Manuel Tarazona, el director de Sagunt a Escena, Juan Vicente Martínez Luciano; la directora de l'obra, Amparo Vayá; l'autor, Albert Forment; i el president de Passió per Sagunt, José Antonio Pablos.
L'alcalde de Sagunt ha declarat que “esperem que l'obra, com en la seua estrena, siga un èxit; jo crec que va tindre un impacte molt important en la població perquè és una obra perfectament estructurada, escrita, dirigida i interpretada. Són tres dies i és tot un repte, però esperem que s'òmpliga i, en qualsevol cas, que es torne a repetir l'emoció que va sentir molta gent quan va veure les històries que es conten, i que molta gent desconeix, i veure reflectits a aqueixos personatges que van forjar el Port de Sagunt, una història molt recent, però amb tots els ingredients que pot tindre una història de fa 2.500 anys, ja que ací també s'ha produït una èpica del que és forjar una societat amb herois, antiherois, i tots els elements dels éssers humans. Serà un èxit i esperem que o es repetisca o es faça una segona part en la Nau de Tallers”.
Fernández també ha destacat el paper de Passió per Sagunt “per presentar, des de fa molts anys, un gran servei a la ciutat; nosaltres som una ciutat que tenim la sort i el privilegi de comptar amb moltíssima gent que es dedica, de manera generosa i desinteressada, a fer teatre, a netejar el castell, les dunes, a recuperar el patrimoni... gent que ho fa per amor a la seua ciutat, per amor a l'art, i per tot allò que val la pena, i nosaltres com a administració el que fem és ajudar, col·laborar i estar al costat d'ells, igual que les entitats empresarials que són un factor molt important”.
Sobre la Nau de Tallers Quico Fernández ha destacat el seu gran compromís perquè es represente l'obra en aquest espai. En aquest sentit ha explicat que “com ja sabeu, el procés d'adquisició de la nau ha sigut complex i ja és una realitat, però és necessari que s'habilite per a poder utilitzar-la com a contenidor cultural. He de demanar disculpes d'una banda, encara que la meua faena, d'altra banda, està feta, però és necessari que la Conselleria i la Generalitat adeqüen la Nau, no solament per a la Ciutat Factoria, sinó per a moltes altres activitats culturals que estan previstes que es desenvolupen, ja que la Nau de Tallers és un dels elements més representatius al costat de l'Alt Forn i tot el que és el patrimoni industrial, i més ara que estem dins de la ruta del Patrimoni Industrial”.
Així mateix, ha continuat dient que “no sé si serà La Ciutat Factoria o una segona part, que molts dels quals estem ací l'hem viscuda, com és la reconversió industrial o tota la lluita del poble contra el tancament de la fàbrica, i per tant hi ha molt d'argument, tragèdia i drama per a continuar l'obra. En qualsevol cas, més prompte que tard, la Nau de Tallers serà un espai on es podrà desenvolupar tota l'activitat cultural, teatral i musical que aquesta ciutat pot desenvolupar, i més ara que tenim una velocitat de creuer important, som Capital Cultural Valenciana i abans que acabe aquest període la Nau ja hauria d'estar oberta, i amb això també emplace als dirigents i responsables de Conselleria, perquè, ara que ja tenim una fundació actualitzada, amb tot el que ha suposat, també es puga presentar aquesta obra en aquest espai”.
D'altra banda, el regidor de Cultura també ha recalcat l'entorn dels Alts Forns i la Nau, un espai “tan simbòlic i important per ser un lloc que s'ha recuperat per a la nostra societat i que, d'alguna manera, molta de la història que es conta en aquesta obra de teatre sobre el conflicte social, la lluita de classes, evidentment té molt a veure amb tot aquest escenari. Hem fet la presentació en aquest espai, i de fet esperem que d'ací a poc puga estar tot obert al públic i que s'incloga dins de tot el conjunt”.
Aquesta obra teatral, que ha sigut qualificada de coral pel fet que el protagonisme és compartit per tots, compta amb la col·laboració de, a més de Passió per Sagunt, l'Escola Municipal de Teatre, les falles Luis Cendoya i El Palleter, la productora Peix en l'Aigua, la Unión Musical Porteña, i l'equip tècnic, entre els quals està Presto Music.
Sinopsi de l'obra
Segons el programa, aquesta obra teatral compte la història d'un dur empresari nacionalista basc, ajudat per un exèrcit d'hàbils enginyers, arquitectes i tècnics, que alça a la vora del Mediterrani una gegantesca siderúrgia. Prompte els seus obrers, vinguts de tot arreu, s'organitzen en sindicats de classe, entre els quals destaquen els revolucionaris anarquistes.
Entre el fum i el ferro sorgeix el somni de la utopia llibertària. I llavors esclata una sagnant Revolució que arrasarà amb tots. Teatre coral hiperrealista, teatre de masses protagonitzat per personatges històrics, La Ciudad Factoria és una amarga epopeia real, una tragèdia verídica sobre les il·lusions humanes i els límits de les utopies.
Des del 23 de gener, Sagunt reviu una tradició centenària amb l'oferta de pataquetes en bars i forns
Este equip de voluntaris i voluntàries manté una mitjana aproximada de 16 intervencions setmanals en la zona
La ciutat mostrarà la seua oferta turística en la fira amb presentacions sobre la reconversió del seu patrimoni industrial, el Camí de Santiago i la seua variada gastronomia