La 3a edició de la Universitat d’Estiu de Sagunt s’ha inaugurat esta vesprada

La iniciativa de la Universitat de València en col·laboració amb l’Ajuntament de Sagunt i amb la participació de la Diputació de València es celebra hui i demà


El Centre Cultural Mario Monreal ha acollit esta vesprada la inauguració de la 3a edició de la Universitat d'Estiu sota el lema Sagunt, Patrimoni de la Humanitat. Les jornades, que han començat hui i continuaran demà, reunixen docents, especialistes en patrimoni cultural de la Universitat de València, professionals, estudiants i ciutadans de la localitat i el seu entorn pròxim.

Esta iniciativa de la Universitat de València en col·laboració amb l'Ajuntament de Sagunt i amb la participació de la Diputació de València, s'emmarca en el procés iniciat per l'Ajuntament per a la presentació de la candidatura de la ciutat a Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO. La Universitat de València, en el seu compromís amb el territori i la societat local valenciana, ha volgut impulsar esta acció acadèmica lligada a la formació, la investigació i la transferència del coneixement, que se centra en el capital simbòlic de Sagunt com a patrimoni cultural viu, del qual és protagonista la seua pròpia població.

L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno; el vicerector de Projecció Territorial i Societat de la UV, Jorge Hermosilla; el president del Consell de Sagunt Patrimoni de la Humanitat i regidor de l'Ajuntament de Sagunt, Quico Fernández, i la coordinadora de la Universitat d’Estiu de Sagunt i professora d'Història de l'Art de la Universitat de València, Ester Alba Pagán, han sigut els encarregats d'inaugurar esta edició que començava esta vesprada. També ha estat present el regidor de Patrimoni Municipal, Javier Timón. 



L'alcalde de Sagunt ha inaugurat les jornades i ha destacat la labor de la Universitat de València i la Diputació pel seu compromís per dur a terme esta iniciativa que se celebra des de fa ja tres anys i que “esperem continuar sumant al nostre calendari la resta dels anys futurs, perquè iniciatives com la de hui reforcen este camí que ens unix amb la ciutadania i que suposa una lluita per aconseguir que Sagunt siga Patrimoni de la Humanitat. És un camí que ja es va iniciar en la passada legislatura, liderat per l'anterior alcalde Quico Fernández a qui done les gràcies, i que es veu reforçat amb la jornada de hui per portar-nos a la meta que tots volem aconseguir, i que no és una altra que el reconeixement de Sagunt com a Patrimoni de la Humanitat”.

En este sentit, Darío Moreno ha assegurat que l'Ajuntament continuarà apostant per este tipus de projectes en el qual el patrimoni cultural és el protagonista “i un dels factors més importants de la nostra ciutat perquè és el nostre passat, el nostre present i el nostre futur”.

D'altra banda, el president del Consell de Sagunt Patrimoni de la Humanitat ha agraït la implicació de tots els que han participat en el projecte de la Universitat d’Estiu que “ens brinda l'oportunitat, a través del patrimoni, de desenvolupar una estratègia social positiva i que a través d'estes terceres jornades s'evidencia que el patrimoni cultural també pot generar participació i cohesió en una ciutat com la nostra, que a vegades no ha mirat cap al futur des d'una perspectiva unida. Jo crec que gran part de l'èxit d'esta iniciativa residix en això, en marcar objectius cap a un mateix horitzó, que en este cas és portar a la ciutat a la candidatura de Patrimoni de la Humanitat”. Quico Fernández considera que este tipus d'iniciatives consoliden i reforcen la candidatura de Patrimoni de la Humanitat i que, a més, es demostra amb això que Sagunt té un patrimoni viu.



Després de l'obertura, han tingut lloc les intervencions del degà de la facultat de Geografia i Història de la UV, Josep Montesinos, que ha parlat sobre la participació ciutadana i la valoració social del patrimoni cultural; del membre del departament d'Història Contemporània de la Universitat d'Alacant, Rafael Zurita, que ha dissertat sobre els camps de batalla i la Guerra de la Independència com a cas d'història pública; Miguel Requena, que ha tractat la recreació històrica com a història pública; i del professor del departament de Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga de la Universitat de València, Ferrán Arasa i Gil, que ha centrat la seua exposició en el tema Sagunto, cruce de caminos.

Més tard, s'han presentat els treballs de la fase prèvia del Dictamen de Sagunt Patrimoni de la Humanitat per la Universitat de València, on ha participat l'arqueòloga Eva Bravo i els professors de la Universitat de València Vanesa Albelda, Eva Mompó, Ximo Revert i Ghaleb Fansa.

La jornada de demà, divendres 12 de setembre, començarà també amb diverses intervencions a partir de les 17 hores i una exposició de treballs a partir de les 19 h. La catedràtica emèrita de la Universitat de València, Carmen Aranegui, parlarà sobre la ciutat de Sagunt com a capital simbòlica en l'imaginari col·lectiu. Per part seua, el membre del departament d'Història de l'Art de la Universitat de Granada, José Castillo, sobre el concepte actual del Patrimoni Cultural com del patrimoni integral passa al patrimoni viu; i Ester Alba que tractarà els aspectes clau de la socialització del patrimoni cultural i la valoració social del patrimoni de Sagunt i diagnòstics de gestió. 

Ester Alba moderarà a continuació una segona sessió de la presentació dels treballs de la fase prèvia del Dictamen de Sagunt Patrimoni de la Humanitat per la Universitat de València, en la qual participaran els professors de la Universitat de València Pau Rausell, Luis Pablo Martínez i Maite Abad.​​