La Colla Verda acomiada el 2022 amb la tercera plantació dunar de la tardor

El voluntariat ambiental d'Acció Ecologista-Agró i l'Ajuntament de Sagunt va realitzar una plantació dunar a les Cases de Queralt. A partir de gener, la Colla Verda centrarà els seus esforços durant l’hivern a millorar i conservar la biodiversitat de la Marjal dels Moros

La Colla Verda va convocar el dissabte, 17 de desembre, la tercera i última activitat de la tardor. Eixe dia, el voluntariat ambiental d'Acció Ecologista-Agró i l'Ajuntament de Sagunt va realitzar una plantació dunar a les Cases de Queralt, racó de la platja de Malva-rosa que patix una forta erosió litoral. En total, esta temporada, un centenar de voluntàries i voluntaris han pintat de verd el litoral de Sagunt. A partir de gener, la Colla Verda centrarà els seus esforços durant l’hivern a millorar i conservar la biodiversitat de la Marjal dels Moros.

Millorar i conservar els ecosistemes dunars de Sagunt era l'objectiu de les activitats que la Colla Verda va convocar esta tardor després de l’elevada pressió antròpica que han de suportar les platges durant l'estiu. Concretament, han organitzat tres plantacions dunars durant els mesos d'octubre, novembre i desembre.

La primera de totes va ser el dissabte 22 d'octubre, jornada que van aprofitar per a celebrar el Dia Marítim Europeu. Eixe dia es van desplaçar a la platja del Port de Sagunt, a la zona del Pantalà, per a continuar augmentant la seua biodiversitat dunar i conscienciar sobre la necessitat d’actuar per a millorar l’estat ecològic de la mar Mediterrània.

El dissabte 19 de novembre van continuar fent créixer el Muntanyar, que van crear anys enrere amb les extraccions de graves de la Gola de Quartell a la platja de Corinto. Addicionalment en esta cita, que va comptar amb la participació de la falla del Palleter i també de la dels Vents, es van sumar a la Setmana Europea de Prevenció de Residus. D’eixa manera, van netejar la platja per a sensibilitzar sobre la problemàtica dels residus, especialment en l’ecosistema marí i en les platges.

Finalment, el dissabte 17 de desembre, la Colla Verda va convocar l'última plantació dunar de la tardor. Concretament a les Cases de Queralt, on el repte d’este voluntariat ambiental consistia a augmentar la seua biodiversitat per a fer este racó de la platja de la Malva-rosa més resistent i resilient davant els temporals i l'erosió litoral.

Des de la Colla Verda, «volem donar les gràcies al centenar de voluntàries i voluntaris que han participat en les tres plantacions dunars de la tardor i que ens han ajudat esta temporada a millorar la biodiversitat del litoral de la capital del Camp de Morvedre». Al que han afegit: «També volem agrair la col·laboració del Centre per a la Investigació i Experimentació Forestal (CIEF) de la Generalitat Valenciana, ja que les espècies plantades han sigut produïdes en el CIEF pel Servei de Vida Silvestre i Xarxa Natura 2000 amb el finançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER)».

A més a més, per a estes tres plantacions dunars i les que han realitzat amb instituts en el projecte Participa!, han comptat enguany amb la col·laboració del Servei Devesa-Albufera de l’Ajuntament de València, que també els ha subministrat planta autòctona del litoral per a pintar de verd les platges de Sagunt.

Finalment, la Colla Verda també ha convocat voluntariats en el Riu Palància, la Marjal d’Almardà-Almenara, el futur Paisatge Protegit de les Muntanyes Litorals del Palància-Belcaire i la Marjal dels Moros durant l’hivern i la primavera d’este any.