La Colla Verda acomiada el 2023 amb una plantació dunar a la platja d'Almardà

Voluntaris i estudiants s'impliquen en la conservació de les dunes de Sagunt

El projecte de voluntariat ambiental d'Acció Ecologista-Agró i l'Ajuntament de Sagunt han protagonitzat una nova plantació de flora dunar a la platja d'Almardà, on els voluntaris i les voluntàries han reforçat la vegetació dunar per a augmentar la seua biodiversitat i millorar així la seua resiliència davant els temporals i l'erosió litoral. Esta ha sigut l'última activitat de l'any convocada per la Colla Verda. En 2023, la Colla Verda hivernarà a la Marjal dels Moros per a celebrar els 40 anys de lluita d'AE-Agró defensant este aiguamoll.

Les dunes, a més de ser un oasi de biodiversitat entre la terra i la mar, són la principal protecció natural que tenen les platges contra l'erosió litoral. Per això, quan arriba la tardor, la Colla Verda concentra els seus esforços a millorar l'estat de conservació de les dunes.

Enguany, el projecte de voluntariat ambiental de l'Ajuntament de Sagunt i Acció Ecologista-Agró ha convocat tres plantacions dunars. La tercera i última va ser dissabte passat 2 de desembre, quan van pintar de verd la platja d'Almardà. Eixe dia van comptar amb l'ajuda de l'Associació Cultural Falla Els Vents, que ha participat en les tres plantacions de la Colla Verda, i de l'Associació Veïnal Almardà-Viva.

Durant esta jornada de naturalesa al costat de la mar, els voluntaris i voluntàries han plantat una gran quantitat de vegetació autòctona del litoral per a potenciar la biodiversitat i la resiliència d'esta platja davant els temporals i l'erosió litoral. A més, han aprofitat esta activitat per a retirar algunes espècies exòtiques invasores, concretament pites (Atzavara americana) i iuques (Iuca aloifolia).

A més d'esta plantació dunar, la Colla Verda va convocar dos més durant la tardor. La primera va tindre lloc el dissabte 21 d'octubre a la platja del Pantalà del Port de Sagunt, en la qual continuen treballant perquè, malgrat presentar, per la seua ubicació nord respecte del port industrial, unes dunes relativament grans, encara té marge de millora.

L'altre voluntariat el van realitzar el dissabte 18 de novembre a la platja de Corinto. Eixe dia, amb la col·laboració de l'AC Falla Els Vents i l'AC Falla Plaza Rodrigo, van continuar fent créixer la duna construïda durant els últims anys pels voluntaris i les voluntàries amb graves procedents de la Gola de Quartell.

Entre altres espècies, en les tres plantacions de flora dunar d'enguany han plantat borró (Ammophila arenaria), grama de mar (Elymus farctus), plantatge marí (Plantago crassifolia), violer de mar (Malcomia littorea) i lliris de mar (Pancratium maritimum), que va proporcionar el Centre per a la Investigació i Experimentació Forestal (CIEF) de la Generalitat Valenciana i els vivers municipals del Servei Devesa-Albufera de l'Ajuntament de València.

Els instituts s'impliquen en millorar les dunes amb el projecte Participa!

Cal destacar que, a més de la Colla Verda, esta tardor les i els alumnes dels IES María Moliner i Camp de Morvedre també han ajudat a pintar de verd les platges de Sagunt. Concretament, la platja del Pantalà del Port de Sagunt on, amb motiu del projecte Participa! d'AE-Agró i l'Ajuntament de Sagunt, han realitzat diferents plantacions dunars al novembre.

A més, este mateix mes de desembre també han protagonitzat una nova plantació de flora dunar a la platja de Corinto amb alumnes de l'IES Alt Palància de Sogorb, cita que es repetix cada curs amb este centre educatiu.

Des d'AE-Agró recorden que l'entitat va començar a treballar en la protecció, recuperació i conservació de la Marjal dels Moros en 1984. Per este motiu, el pròxim 2024 celebraran els 40 anys d'esta efemèride amb una campanya anual d'activitats mensuals. La primera serà el dissabte 27 de gener, quan celebren el Dia de l'Arbre amb la Colla Verda en la Marjal dels Moros, que serà la protagonista de les activitats hivernals.