Esta primavera la Colla Verda, el projecte de voluntariat ambiental de l'Ajuntament de Sagunt i Acció Ecologista-Agró, ha centrat els seus esforços a posar en valor i potenciar la presència de fauna auxiliar en parcs de la capital del Camp de Morvedre. Davall este repte, la Colla Verda ha organitzat tres activitats d'ecologia urbana durant les quals, gràcies a la participació de més d'un centenar de persones, s'ha instal·lat un hotel per a insectes en La Gerència i un altre a la Plaça Mestra Amelia Dolz i també una desena de caixes niu per a ocells insectívors al parc de l'Hospital.
Habitualment, s'associa la biodiversitat a àrees exclusivament naturals allunyades dels nuclis urbans. No obstant això, els espais verds que hi ha a les ciutats, encara que siguen insuficients, també són la llar de diferents espècies de fauna que troben en els seus arbres i edificis un refugi on passar l'hivern o criar quan arriba el bon temps. Es tracta d'ocells, ratpenats i insectes, que en molts casos aporten servicis ambientals. Per exemple, la pol·linització o el control de plagues d'insectes molestos com són els mosquits.
Donar a conéixer estes espècies de fauna urbana auxiliar i ajudar a millorar la seua conservació ha sigut l'objectiu dels voluntariats ambientals convocats esta primavera per la Colla Verda en parcs i jardins de Sagunt.
El primer de tots va ser el dissabte 27 d'abril. Eixe dia, amb motiu de la festa del 40 aniversari de la resistència sindical i ciutadana contra el tancament d'Alts Forns del Mediterrani (AHM), celebrada als jardins de La Gerència del Port de Sagunt, les persones voluntàries de la Colla Verda van aprendre a posar en pràctica tots els passos per a construir un hotel per a insectes. Esta instal·lació estarà ocupada per marietes, vespes i abelles solitàries o escarabats, entre altres espècies.
La segona cita de la Colla Verda va tindre lloc el dissabte 25 de maig al parc de l'Hospital de Sagunt, situat al costat també del riu Palància. Eixe dia, amb l'ajuda de l'ambientòleg Toni Rubio (La Granja de Bitxos), es van instal·lar una desena de caixes niu per a aus insectívores com el totestiu (Parus major) o el capellanet (Lophophanes cristatus), grans depredadors del cuc del pi (Thaumetopoea pityocampa).
Finalment, dissabte passat 8 de juny, la Colla Verda va donar pas a l'últim voluntariat de la temporada primaveral amb la construcció i la col·locació d'un altre hotel per a insectes, esta vegada a la Plaça Mestra Amelia Dolz, a la platja d’Almardà. En total, un centenar de voluntàries i voluntaris de totes les edats han participat en estos tres voluntariats.
Amb l'activitat de juny, la Colla Verda tanca el curs 2023-2024 de voluntariats mediambientals, curs que va arrancar la passada tardor amb una campanya de plantacions de flora dunar a les platges del Port de Sagunt, Corinto i Almardà. Durant l'hivern es va tornar a la Marjal dels Moros, en esta ocasió per a commemorar els 40 anys d’AE-Agró en defensa d'este xicotet, però valuós aiguamoll. Concretament, amb activitats per a millorar l'estat de conservació i la biodiversitat d'esta zona humida.