La Colla Verda tanca l’any 2024 amb una plantació de flora dunar a la platja de Corinto

Voluntaris, voluntàries i estudiants pinten de verd el litoral de Sagunt

El passat dissabte 21 de desembre, la Colla Verda va convocar l’última activitat de l’any. Eixe dia, voluntaris i voluntàries del projecte de voluntariat ambiental d’Acció Ecologista-Agró i l’Ajuntament de Sagunt van protagonitzar una nova plantació de flora dunar. La cita va ser a la platja de Corinto, on els voluntaris i les voluntàries van reforçar la vegetació dunar per a augmentar la seua biodiversitat i millorar així la seua resiliència davant dels temporals i l’erosió litoral. En 2025, la Colla Verda hivernarà de nou a la marjal dels Moros per a posar el seu granet d’arena en la conservació d’este xicotet però valuós aiguamoll.

Durant l’estiu, a conseqüència de la creixent pressió turística, les dunes patixen fortes agressions que afavorixen l’erosió litoral de les nostres platges. Aturar la regressió d’estos ecosistemes i contribuir a la seua conservació és el repte dels voluntariats ambientals que ha programat la Colla Verda esta tardor.

 

Per a assolir este objectiu, el projecte de voluntariat ambiental de l’Ajuntament de Sagunt i Acció Ecologista-Agró ha organitzat tres plantacions de flora dunar. Enguany, la primera cita va ser el dissabte 26 d’octubre a la platja del Pantalà del Port de Sagunt. Esta és una platja en la qual es continua treballant perquè, tot i presentar per la seua ubicació nord respecte del port industrial unes dunes relativament grans, encara té marge de millora.

La segona plantació tingué lloc el dissabte 16 de novembre a la platja d’Almardà. Ací, la Colla Verda es va centrar a augmentar i salvaguardar dels temporals i l’erosió litoral la biodiversitat associada a les dunes, plantant gran quantitat de vegetació autòctona. El tercer i últim voluntariat es va celebrar el passat dissabte 21 de desembre a la platja de Corinto, on, un any més, s’ha fet créixer el muntanyar (nom que reben les dunes en este racó del litoral valencià) construït durant els darrers anys per les voluntàries amb graves procedents de la mateixa gola.

 

Al llarg de les tres plantacions de flora dunar d’enguany s’han plantat centenars d’exemplars de borró (Ammophila arenaria), grama de mar (Elymus farctus), plantatge marí (Plantago crassifolia) i lliris de mar (Pancratium maritimum), entre altres espècies. Cal destacar que també s’ha introduït flora vigilada, segons el Catàleg Valencià d’Espècies de Flora. En concret, individus de cotonet (Othantus maritimus), corretjola marina (Calystegia soldanella), estepa d’arenal (Halimium halimifolium) i lleteresa de platja (Euphorbia paralias). Totes estes plantes han sigut proporcionades pel Centre per a la Investigació i Experimentació Forestal (CIEF) de la Generalitat Valenciana.