Eduardo Márquez Fuertes pren possessió com a regidor del grup municipal d'Iniciativa Porteña
Substituïx la regidora del mateix partit Lidia Sánchez Valls, que va deixar recentment el seu càrrec
La Comissió de Patrimoni del Consell Valencià de Cultura ha mantingut una reunió hui a l'Ajuntament de Sagunt i ha visitat l'emplaçament de la Vila Romana de Ponera. Esta visita està relacionada amb l'inici de l'expedient per part de la Generalitat per declarar Bé d'Interès Cultural i zona arqueològica este jaciment.
Els representants d'esta institució de la Generalitat han mantingut una reunió este matí amb l'alcalde de Sagunt, Quico Fernández; el regidor de Patrimoni Cultural, Pablo Abelleira, i el regidor de Cultura, José Manuel Tarazona.
“Segons els especialistes, i per açò estava present José Luís de Madaria, que és l'inspector d'arqueologia dels serveis territorials de la Conselleria, consideren que necessitaria una protecció adequada com la d'interès cultural”, ha destacat l'alcalde.
“La presència de la Comissió de Patrimoni del Consell Valencià de Cultura, precisament, venia a ratificar esta importància i el seu informe serà clau perquè prospere est declaració de Bé d'Interès Cultural”, ha explicat Quico Fernández.
“Nosaltres, evidentment, hem dit que farem tots els esforços per ampliar la zona i que el jaciment siga visitable, ja que perquè un BIC siga declarat com tal ha de ser també visitable”, ha declarat Fernández.
L'alcalde ha aprofitat l'ocasió per sol·licitar una reunió amb el Consell Valencià de Cultura “de cara a interessar-los per una sèrie de qüestions que estan pendents en la nostra ciutat i que són molt preocupants, precisament el jaciment arqueològic del Grau Vell, la part de l'antic port, i també l'àrea del Castell”.
La Vila Romana de Ponera es troba en les proximitats de la muntanya de Ponera, a Sagunt. El jaciment arqueològic es va descobrir fa aproximadament sis anys durant les excavacions per a la construcció d'un gasoducte.
El passat octubre, la Conselleria de Cultura va fer pública la resolució per la qual va iniciar l'expedient per declarar Bé d'Interès Cultural i zona arqueològica la Vila romana de Ponera de Sagunt. L'expedient considera el conjunt arqueològic com a singular i un dels més importants de la Comunitat Valenciana i tal volta del panorama peninsular, a causa de la seua entitat arquitectònica i la presència de materials de rellevant interès.
Segons la resolució de la Conselleria, l'espai excavat de la Vila Romana de Ponera compta amb elements constructius que conformen un conjunt edilici de grans dimensions, construït en una zona geogràfica òptima i amb diversos elements que coincideixen amb els requisits que els tratadistes i agrònoms llatins plantejaven com a indispensables per a l'erecció d'una vila, tant en l'aspecte residencial com en el funcional.
La seua primerenca data de construcció, que s'ha datat entorn del canvi d'era entre l'any 50 a. C. i el 50 d. C., no presenta cap paral·lel en la zona de Sagunt i escassos a la Comunitat Valenciana. A més, s'ha constatat la presència de materials més antics a este període, com ceràmica ibèrica i campaniense, la cronologia de la qual es retrotrau fins als segles IV-II a. C. La fase d'amortització del conjunt s'ha datat entorn dels segles IV-V d. C. i s'han trobat algunes restes de materials d'època medieval-islàmica de manera residual.
El document destaca els materials arqueològics recuperats en les excavacions, com estucs, tessel·les monocromes i de pasta vítria, pigments, ceràmica d'època íbera, fragments ceràmics de filiació romana, ceràmica d'època medieval-islàmica, ceràmica d'època modern-contemporània, material metàl·lic, vidre, fragments de marbre de diverses tonalitats i morfologies, objectes d'os treballat i restes òssies faunístiques, entre d’altres.Substituïx la regidora del mateix partit Lidia Sánchez Valls, que va deixar recentment el seu càrrec
L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno; el regidor d'Indústria, Toni Iborra i la presidenta d’ASECAM, Cristina Plumed, participen en la trobada, organitzada pel Ministeri d'Indústria i Turisme
L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, i el de Canet d'en Berenguer, Pere Antoni, lamenten que la Generalitat haja eliminat l'estand Sagunt-Canet, però confirmen que tots dos ajuntaments seguiran avant amb la promoció turística dels seus respectius municipis