La història de Folcris, un Pokémon especial és el títol de la nova obra de teatre que ha creat ‘Apaga y vámonos’, una companyia formada per alumnat i professorat del CEE Albanta-Sagunt, i que veurà la llum per primera vegada el pròxim 15 de desembre. En l'acte de presentació d'este espectacle ha participat l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno; el regidor d'Educació, Raúl Palmero; i Xavi i Pilar Lloris, membres del CEE Albanta-Sagunt. També han estat presents l'alumnat del centre que participa en el projecte, així com altres professores.
Darío Moreno ha posat en valor la valentia del CEE Albanta-Sagunt a l'hora d'obrir el projecte més enllà del propi centre, per a amplificar tot allò positiu que té. «És un projecte que mira cap a dins, és bo com a projecte didàctic, per a poder créixer com a persones, en el qual aneu aprenent i que us posa davant situacions que, potser abans, no havíeu viscut», ha afegit.
Per la seua banda, el regidor d'Educació, Raúl Palmero, ha parlat sobre la importància de projectes com el de ‘Apaga y vámonos’: «Són projectes molt bonics i molt necessaris per a l'evolució de la societat, i crec que vosaltres doneu un tremend exemple a tots els alumnes que veuran les vostres obres de teatre i inculcar eixos valors que moltes vegades falten en molts centres educatius».
Moreno, a més, ha ressaltat el canvi de mires que ha tingut la societat respecte als centres d'educació especial amb el pas dels anys. I, sobre este tema, ha assenyalat que «el que toca en una societat, en la qual tots i totes som normals, és dur a terme este tipus d'activitats amb normalitat, i que tothom veja les diferents capacitats que tenim les persones i que tots i totes som capaços de fer art, de fer entreteniment i amb això guanyar en benestar de la ciutadania».
Durant el present curs, tot l'alumnat dels centres d'infantil i primària dels dos nuclis urbans del municipi tindrà la possibilitat d'assistir a la representació La història de Folcris, un Pokémon especial en el Centre Cultural Mario Monreal de Sagunt. Així mateix, alguns col·legis de Canet d'en Berenguer, Quartell, Onda o Algimia també han sigut convidats a gaudir d'esta obra de teatre. Es calcula que assistiran a veure l'obra eal voltant de 1.200 alumnes.
L'obra La història de Folcris, un Pokémon especial, conta les aventures i desventures de Kira, una xiqueta que visitarà totes les vesprades el seu avi que té demència i no la reconeix, i la manera de comptar amb ell és contar-li històries de Pokémon. «Tampoc volíem fer alguna cosa de Pokémon de baralles i tal. Volíem fer una cosa diferent i tocar estos dos temes», ha apuntat Pilar Lloris, professora del CEE Albanta-Sagunt.
Així mateix, Pilar Lloris assegura que han triat la temàtica Pokémon perquè els interessa tant a l'alumnat del CEE Albanta-Sagunt com al dels centres que aniran a veure l'obra. I, atés que no existix cap Pokémon amb discapacitat, «a través de la intel·ligència artificial creem un i després amb esta imatge hem anat creant els vestuaris i altres del nostre Folcris», ha recalcat.
La representació dura al voltant de 25 o 30 minuts i després es fa un taller. Diversos xics i xiques del públic pugen i se'ls explica com funcionen les coses sobre l'escenari. «És una manera de fomentar la inclusió i mostrar el que fan, del que són capaces. En definitiva, el que intentem és mostrar la capacitat, no la discapacitat», ha ressaltat Pilar Lloris.