Ixen a licitació els treballs per a posar en marxa el Museu Industrial i de la Memòria Obrera
El valor estimat del contracte s'ha pressupostat en un poc més de 405.000 euros amb impostos inclosos
La conferència 'El comerç d’Arse', impartida per la catedràtica d'arqueologia Carmen Aranegui ahir en el Centre Cultural Mario Monreal, va congregar multitud d'assistents. La ponència es va emmarcar en el cicle ‘La Ciutat Ibèrica’, dins dels actes per a la candidatura de Sagunt a Patrimoni de la Humanitat. El cicle està coorganitzat per l'Ajuntament de Sagunt i el Centre Arqueològic Saguntí, i continua el pròxim 23 de gener amb la conferència ‘L’iber nord-oriental’, impartida per Joan Ferrer Jané.
L'esdeveniment va ser presentat per l'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, i el president del Centre Arqueològic Saguntí, Amadeo Ribelles. En la seua xarrada, Aranegui va explicar la importància i particularitats del comerç en el nostre territori en l'antiga Arse, durant l'època ibera.
Aranegui va afirmar que el Grau Vell és el port documentat de major antiguitat del litoral valencià. La catedràtica basa la seua afirmació en dades com l'existència de fonts escrites, el fet que no és un ancoratge, la conservació d'estructures en terra ferma i una torre de vigilància, els indicis de múltiples naufragis en les seues proximitats, l'existència de bucs enfonsats (derelictes) i el fet que les seues aigües hagen proporcionat multitud d'objectes nàutics.
El Grau Vell va formar part de la gran xarxa de ports dels quals disposava el Mediterrani en l'antiguitat. En este sentit, Aranegui va subratllar la importància que l'antic historiador Titus Livi descriguera la ciutat ibèrica d’Arse a partir de la seua relació amb el mar i el comerç marítim. “El mar és la principal via de comunicació”, va apuntar Aranegui.
El comerç va propiciar un canvi cultural “de forma molt més efectiva que la colonització”, va explicar Aranegui. Açò es deu al fet que “el comerç és un tipus de relació entre dos parts que ha de realitzar-se en termes pacífics. Un interlocutor pot ser més important que l'altre, però si el que vol és comerciar, no pot suplantar l'altre. I eixe tipus d'interlocució genera cultura i convivència”.
“Els llocs amb port són llocs on hi ha trànsit de gent de llocs molt diferents. I en l'antiguitat, eixes convivències eren llargues, perquè no es navegava tot l'any. Es navegava des del mes de març fins al mes de setembre, i per tant hi havia vegades que les tripulacions dels comerciants hibernaven en un determinat lloc. Per tant, allí s'establien una sèrie de convivències que donaven lloc a canvis culturals”, va exposar Aranegui.Quico Fernández va agrair la gran assistència a l'acte i també el treball de Carmen Aranegui “com a investigadora i incessant treballadora pel nostre patrimoni”. L'alcalde va dir que l'etapa ibera de la nostra ciutat “és una de les més importants de la nostra història i sembla també una de les etapes més desconegudes. La nostra intenció com a Ajuntament és anar recuperant el patrimoni dins de les nostres possibilitats i de les nostres competències”.
El valor estimat del contracte s'ha pressupostat en un poc més de 405.000 euros amb impostos inclosos
Membres de la Corporació Municipal, del funcionariat, de col·lectius i la ciutadania han guardat un minut de silenci en senyal de repulsa i condemna
Serà a les 19 hores i la ciutadania podrà seguir-lo en directe a través de YouTube, les xarxes socials i de manera presencial