La Conselleria d'Agricultura, Ramaderia i Pesca ha implementat a Sagunt el projecte contra el mosquit tigre mitjançant la Tècnica de l'Insecte Estèril (TIE). Concretament, s'actuarà en el Triangle Umbral, la plaça Cronista Chabret i la plaça de l'Aljub. L'actuació duta a terme a Sagunt consistix en l'alliberament de més de mig milió de mosquits mascle estèrils des de maig fins a desembre de 2024, a raó de prop de 20.000 mosquits per setmana.
A la roda de premsa han assistit l’alcalde de Sagunt, Darío Moreno; el secretari autonòmic de la Conselleria d'Agricultura, Ramaderia i Pesca Javier Bartolomé; el regidor de Sanitat de l'Ajuntament de Sagunt, Javier Timón; el cap del servici del departament de Sanitat Vegetal de la Conselleria, Vicente Dalmau i el responsable de l'empresa Tragsa, Ignacio Pla.
El regidor de Sanitat, Javier Timón, ha agraït a la Conselleria l'incloure a Sagunt dins dels municipis on du a terme este projecte. A més, ha aclarit que l'efectivitat d'esta tècnica està avalada per estudis: «Ens explicaven des de Tragsa que ens movem en uns percentatges entre el 70 i el 80 %, que jo crec que això és molt beneficiós i d'alguna forma trasllada la importància que este programa es desenvolupe a la nostra ciutat».
La TIE consistix a criar quantitats massives d'insectes mascle de la mateixa espècie que es pretén combatre, en este cas el mosquit tigre, que són esterilitzats mitjançant irradiació i alliberats. Estos mascles estèrils s'apariaran amb les femelles silvestres i els ous posats per estes seran inviables (per l'esterilitat del mascle), per la qual cosa no hi haurà descendència.
El secretari autonòmic de la Conselleria d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, Javier Bartolomé ha explicat que la tècnica utilitzada s'ha traslladat des de l'agricultura: «És una tècnica que hem traslladat des de l'agricultura, ací potser posar en valor, com un coneixement que es tenia per al control de la mosca de la fruita s'ha traslladat a un problema que tenim en els nuclis urbans».
En ciutats de gran grandària, els parcs i jardins constituïxen entorns urbans propicis per al mosquit tigre, ja que és en estos espais on existixen condicions idònies per a la seua proliferació, en ser zones on es concentren persones, animals domèstics i on existixen plantes on es refugien, alimenten, etcètera.
Antecedents
L'any 2017, es va iniciar un projecte liderat i finançat per la Conselleria d'Agricultura, Ramaderia i Pesca per a combatre el mosquit tigre mitjançant la TIE. L'aplicació en condicions reals de camp en el projecte pilot dut a terme en els anys 2018 a 2020 va donar resultats molt satisfactoris, havent obtingut reduccions de plaga del 70-80 %. En els anys posteriors es va ampliar la zona d'actuació a diversos municipis de la Comunitat Valenciana.
Antigament, les tècniques que s'utilitzaven per al control de plagues eren, per exemple, el tractament aeri amb insecticides. Però, des de fa 20 anys s'han estat implementant tècniques més respectuoses amb el medi ambient i la salut humana, arribant fins a la lluita biològica mitjançant la Tècnica de l'Insecte Estèril (TIE).