Sagunt presenta la campanya dels espais segurs i lliures d'LGTBI-fòbia
La regidoria de Polítiques LGTBIQ+ ha llançat la marca ‘Espais LGTBIQ+friendly’ per a indicar els llocs de la ciutat lliures d'LGTBI-fòbia
La vicepresidenta del Consell i Consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, s'ha reunit este matí a Sagunt amb l'alcalde, Darío Moreno, així com amb els regidors i l'equip tècnic dels departaments de Serveis Socials, Igualtat i Majors de l'Ajuntament de Sagunt per abordar quina és la seua situació, les problemàtiques detectades i estudiar possibles millores.
En este sentit, Darío Moreno ha destacat que el motiu de la reunió és que «Mónica Oltra volia conéixer de primera mà quins són els problemes que troben els diferents departaments a peu de carrer per així poder donar a la nostra ciutadania el servei que mereix». Així mateix, ha detallat que, més enllà de reforçar els compromisos a nivell de projectes i infraestructures que ja estan en marxa, com és el cas del CEAM, s'han abordat problemes més concrets que, a nivell burocràtic, troba el funcionariat a l'hora de prestar els seus serveis.
En este sentit, explica l'alcalde, «hem vist que hi ha determinades àrees en les quals es pot millorar però, sobretot, la sensació general del personal és que la situació ha sigut una revolució en positiu en els últims anys tant a nivell legislatiu com a nivell pressupostari. Realment hi ha hagut un canvi polític total respecte a les ajudes destinades a Serveis Socials, Igualtat i, en general, als serveis inclusius; al final el que busquem és que tothom tinga els mateixos drets i precisament en això és en el que més s'ha treballat. Per part del funcionariat, este reforç s'ha reconegut i estan molt agraïts per l'interés, i molts dels aspectes de millora que s'han detectat, que també la Conselleria havia observat, s'està treballant per solucionar-los».
Per part seua, la vicepresidenta Mónica Oltra ha manifestat que, després de la reunió, «hem parlat i repassat diferents temes com la situació de les persones dependents o la renda valenciana d'inclusió. Sagunt sempre ha donat molt bones xifres i mesures en el que és l'atenció a persones respecte d'altres poblacions de característiques similars, i la veritat és que és un municipi que compta amb un equip de Serveis Socials que funciona molt bé i això s'ha de dir».
Pel que fa al compromís de la Generalitat Valenciana amb els municipis en matèria de Serveis Socials, Oltra ha assenyalat que «per al finançament de l'equip social base en 2015 hi havia 84.000 euros per part de la Generalitat a l'Ajuntament de Sagunt, mentre que en 2019 hi ha 556.000, és a dir, estem parlant d'un increment de 558%, la qual cosa suposa multiplicar la inversió un 5,5. I el mateix passa amb el conjunt de les subvencions de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives a Sagunt on hem passat, en 2015, de 310.000 euros a 863.000, en 2019, és a dir, hem més que doblat la inversió de la Conselleria en el municipi de Sagunt».
Finalment, la Consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha destacat que la col·laboració entre totes dos institucions seguix molt estreta. «Hem informat l'Equip de Govern i l'equip tècnic que en el pressupost de l'any que ve, en 2020, l'increment dels equips socials anirà a municipis de més de 50.000 habitants, per la qual cosa Sagunt també estarà en esta situació de créixer perquè en estos moments els municipis més xicotets tenen uns ràtios raonables i, per tant, són els municipis més grans els que necessiten més reforç perquè solen concretar unes majors necessitats socials per la pròpia idiosincràsia d’estos municipis que concentren molta població i tenen més necessitats».
Després de la reunió, s'han traslladat als diferents departaments per conéixer les seues instal·lacions i els equips que els formen. Concretament, han visitat les oficines de Serveis Socials en la Gerència, el CEAM i l'Àrea d'Igualtat.
La regidoria de Polítiques LGTBIQ+ ha llançat la marca ‘Espais LGTBIQ+friendly’ per a indicar els llocs de la ciutat lliures d'LGTBI-fòbia
Membres de la Corporació Municipal, del funcionariat, de col·lectius i la ciutadania han guardat un minut de silenci en senyal de repulsa i condemna
Gràcies a este acord, l'empresa va incrementar la plantilla fins a uns 70 llocs en la seua planta productiva en el municipi durant el període 2022-2024