La Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori celebra el Dia Mundial de l'Educació Ambiental a Sagunt

El Centre d'Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana de la marjal dels Moros acull esta jornada en el 25o aniversari des de la seua obertura

El 26 de gener és el Dia Mundial de l'Educació Ambiental i per a commemorar esta efemèride la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori ha organitzat una jornada de divulgació mediambiental a Sagunt. El Centre d'Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana (CEACV) de la marjal dels Moros ha sigut l'emplaçament triat per a celebrar esta jornada. Cal esmentar que en 2024 es complix el 25o aniversari de l'obertura al públic d'este espai dedicat a l'educació, divulgació i sensibilització mediambiental.

L'esdeveniment 'Educació Ambiental per a millorar la vida de les persones' ha sigut inaugurat a les 11 hores pel regidor de Medi Ambient i Transició Ecològica de l'Ajuntament de Sagunt, Jorge Vidal; juntament amb el director general de Qualitat i Educació Ambiental, Jorge Blanco. A continuació, la directora del CEACV, Anna Pons, ha presentat el programa d'activitats que es desenvoluparà durant la jornada.

El regidor Jorge Vidal ha explicat que l'educació ambiental sempre ha sigut un dels «principals àmbits d'actuació» del seu departament: «Ara comptem amb un educador ambiental en plantilla, també tenim un programa potent en esta matèria, així com un grup de voluntaris consolidat ja des de fa anys». A més, l'edil de Medi Ambient i Transició Ecològica ha destacat la col·laboració que mantenen amb Acció Ecologista-Agró: «Cal agrair el treball que fan en este municipi i en el conjunt de la comarca».

El director general de Qualitat i Educació Ambiental ha manifestat que el fet que els ciutadans tinguen una «bona qualitat de vida» ha de ser un «objectiu comú» de les diferents administracions: «Per a això, han d'adoptar mesures de mitigació i adaptació al canvi climàtic, evitar la pèrdua de biodiversitat, lluitar contra la desertificació i aprofitar els recursos que tenim d'una manera eficient». Jorge Blanco ha manifestat que estos són els reptes que hem d'aconseguir per a gaudir d'una vida «saludable i amb qualitat».

La coordinadora investigadora distingida d'excel·lència del Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM), Samira Khodayar, ha impartit una conferència titulada 'Canvi climàtic a la regió del Mediterrani: canvis en les condicions del nostre entorn'. Després d'esta ponència, ha arribat el moment de 'València millora la vida dels veïns de tots els barris', una conferència a càrrec del director general de la Capitalidad Verde Europea 2024, Antonio García.

A les 12.45 hores, la tècnica del CEACV, Sara Huertas, va moderar una dinàmica en la qual s'han presentat tres experiències diferents: el tècnic del Servei d'Adaptació al Canvi Climàtic de Qualitat i Educació Ambiental, Juan Carlos de Pau, va exposar 'Canvi climàtic, salut i escala urbana: Potenciar les capacitats locals d'acció climàtica des de l'educació ambiental'; per la seua banda, el CEO de la fundació València Clima i Energia, Carlos Sánchez, va parlar de 'El paper de l'administració local en la transició ecològica per a millorar la vida de les persones'; finalment, la subdirectora general de Seguretat Alimentària, Laboratoris de Salut Pública i Sanitat Ambiental, Blanca Gómez, va explicar el 'Programa de Prevenció i Atenció als problemes de salut derivats de les Altes Temperatures a la Comunitat Valenciana'.

La jornada 'Educació Ambiental per a millorar la vida de les persones' ha sigut clausurada per la consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori de la Generalitat Valenciana, Salomé Pradas. Després del discurs de tancament de la consellera, el tècnic del CEACV, Víctor Benlloch, ha presentat una nova exposició sobre residus titulada Menos es más. Finalment, els assistents a l'esdeveniment s'han desplaçat al pati del Centre d'Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana per a fer-se una foto grupal i procedir a prendre un refrigeri.