La delegació de Medi ambient de l'Ajuntament de Sagunt estudia l'ampliació del conveni amb Acció Ecologista Agró sobre l'ús i gestió de la Casa Penya. En aquest sentit, la delegada Teresa García ha informat que la proposta es portarà a la comissió de Territori i Sostenibilitat per al seu debat.
García ha assenyalat: “La Marjal d’Almardà-Almenara s'ha configurat en els últims temps com un espai natural de gran riquesa que és important preservar. Els resultats de la gestió que s'ha dut a terme fins ara van a possibilitar que el marjal forme part del conveni RAMSAR i tinga la màxima protecció possible en l'àmbit internacional. Açò és fruit de la forma en la qual s'ha col·laborat amb Acció Ecologista Agró per a la gestió, entre d’altres, de l'espai de la Casa Penya. Ara l'Ajuntament vol potenciar esta col·laboració. També ens hem adonat que eixe espai mereix no solament una preservació i una reserva de la biosfera. Es tracta d'un espai d'educació ambiental i de difusió del patrimoni natural de primer ordre i volem potenciar el seu ús a nivell turístic, perquè eixe tipus de turisme tracta de conscienciar ambientalment de la necessitat de protecció d'estos espais i alhora mostra la riquesa natural”.
La delegada de Medi Ambient també ha indicat: “Este nou conveni també comptarà amb la col·laboració d'altres institucions o empreses com pot ser Red Eléctrica. Estem negociant amb ells perquè participen dins d'eixa col·laboració de l'Ajuntament i Agró. A més, estem acabant de valorar la quantificació d'eixes activitats. Abans la col·laboració era de 30.000 euros i es quedava curta perquè allí s'incloïa tota l'educació ambiental i el manteniment de l'espai, amb la qual cosa pràcticament no es podia dur a terme. Estem estudiant ampliar eixe conveni fins als 90.000 o 100.000 euros perquè es puga desenvolupar amb garanties la difusió de la Casa Penya a nivell turístic, l'educació ambiental del municipi, el manteniment de la reserva i la preservació dels valors naturals d'eixe espai”.
Els objectius dels projectes que es desenvoluparan són la participació, l'educació i la sensibilització de tota la població, en concret dels més joves, amb activitats com: la celebració del Dia escolar de l'Arbre en els col·legis, el programa d'educació en centres de secundària “Participa!” o el grup de voluntariat La Colla Verda.
L'ús de les instal·lacions de la Casa i Finca Penya va ser cedit a Acció Ecologista Agró per l'Ajuntament de Sagunt en 2013, seguint el conveni subscrit entre ambdues entitats per a l'ús d'aquest immoble rehabilitat com a centre d'educació ambiental. Les finalitats són: preservar els valors naturals del marjal d’Almardá-Almenara; gestionar i custodiar el territori; realitzar activitats d'educació ambiental, recerca o voluntariat; i difondre'ls entre la població.