La delegació de Turisme de l'Ajuntament de Sagunt ja ha donat inici a l'execució del Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació de Sagunt (PSTD) després de la reunió tècnica de coordinació i informació duta a terme ahir amb les persones responsables tècniques dels departaments municipals implicats. Es tracta d'un pla amb un pressupost de 2.001.722 euros i finançat al 100 % pels Fons Europeus Next Generation, dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) de la Unió Europea. Este pla està compost per 15 actuacions que s'emmarquen en quatre eixos programàtics i l'instrument amb el qual l'Estat espanyol aplica els recursos assignats per les autoritats europees, i més concretament, el Pla de modernització i competitivitat del sector turístic. A través de les comunitats autònomes, transferix les subvencions a les entitats locals, en este cas a l'Ajuntament de Sagunt.
La regidora de Turisme, Natalia Antonino, assegura: «Esta reunió tècnica suposa l'enlairament del Pla de Sostenibilitat Turística a Sagunt, ja que es requerix la implicació d'un gran nombre de departaments per a la correcta implementació del pla, així com l'èxit d'este». Concretament, els departaments implicats en este pla transversal gestionat pel departament de Turisme són: Contractació, Intervenció, Mobilitat Urbana, Manteniment, SMIC, SAG, Medi Ambient, Oficina Pressupostària, Oficina Municipal de Fons Europeus, Gabinet de Comunicació, Secretaria General i Patrimoni.
El Pla de Sostenibilitat Turística en Destíinació de Sagunt (PSTD) té com a objectius, d'una banda, cohesionar el territori mitjançant la mobilitat sostenible i impuls del turisme actiu i, d'altra banda, adequar i posar en valor l'entorn del Grau Vell, exemple únic en tota la Comunitat Valenciana d'antic grau i barri mariner, així com altres actuacions dins del terme municipal.
El primer eix programàtic, referent a la Transició verda i sostenible, consistirà en l'execució de la posada en marxa del Pla d'Acció pel Clima i l'Energia Sostenible, la restauració paisatgística autòctona entorn del nucli del Port de Sagunt, implantació de punts de recollida selectiva al Grau Vell i en punts d'interés turístic, i la prevenció d'incendis amb l'execució del Pla Local de Prevenció d'Incendis Forestals.
El segon eix és el de Millora de l'eficiència energètica, i en el mateix s'inclouen l'adequació de senderes pedalables i per als vianants a Sagunt, la instal·lació de panells solars en edificis públics turístics i la mobilització de fluxos turístics de manera sostenible. El tercer eix se centra en la Transició digital i consta de tres actuacions: la recreació virtual i/o digital del patrimoni historicoartístic, campanyes de promoció digital i l'adequació de l'espai immersiu.
Finalment, el quart eix tracta sobre la Competitivitat i en el mateix s'executaran un centre d'interpretació de Sagunt i la mar al Grau Vell, un estudi de viabilitat del producte MICE també conegut com a turisme de negocis, campanyes de comunicació i sensibilització del PSTD, un estudi de repercussions del PSTD i la Gerència.