La Domus Baebia acull les sessions dedicades a les Matemàtiques en el Món Antic del projecte ESTALMAT

Estes sessions estan destinades a l'alumnat de l'ESO amb talent en Matemàtiques


La Domus Baebia va acollir el passat dissabte 15 de febrer les sessions destinades a l'alumnat de primer i segon cicle de l'ESO amb talent en Matemàtiques, dedicades, en esta ocasió, a les "Matemàtiques en el Món Antic", dins de la programació anual del projecte ESTALMAT.

Sagunt, de nou, ha sigut seu del projecte ESTALMAT (Estímul al Talent Matemàtic), per realitzar sessions formatives a alumnat amb talent en Matemàtiques que impulsa i coordina el professor de la Universitat de València, Rafael Crespo, des de l'any 2007, amb l'objectiu de potenciar el talent matemàtic. Estes sessions estan destinades a jóvens, d'entre 12 i 17 anys, en la Comunitat Valenciana. Hi participen més de 30 professors i professores, així com universitats destacades com la Universitat Jaume I, la Universitat d’Alacant i altres entitats de prestigi.

Les sessions es van realitzar per primera vegada en la seu de l'aula didàctica de la Domus Baebia, després que l’any passat tingueren lloc en el Centre Cultural Mario Monreal i van ser presentades pel regidor d'Educació de l'Ajuntament de Sagunt, José Manuel Tarazona. A més a més, va comptar en tot moment, tant en la seua preparació com en el seu desenvolupament, amb la col·laboració de l'associació Ludere et Discere, ASFAMES i del departament d'Educació de l'Ajuntament de Sagunt, que va acollir estes sessions dedicades a les Matemàtiques en el Món Antic, amb la presència de 50 alumnes.

A partir d'ara i segons s'ha establit en la programació plurianual d'ESTALMAT, Sagunt es convertix en seu permanent d'este projecte estatal, per la qual cosa cada dos anys i alternativament amb la ciutat d'Otos (la Vall d’Albaida) tindran lloc a Sagunt estes sessions.

A més, amb la col·laboració d'ASFAMES (Associació de familiars i amics d'ESTALMAT) que dóna suport al projecte i amb la coordinació de la Domus Baebia, es van fer tallers de cultura clàssica per a les famílies que acompanyaven l'alumnat, vingudes de tota la Comunitat Valenciana, i després van tindre l’oportunitat de conéixer el patrimoni de Sagunt com la Via del Pòrtic, la Casa dels Peixos, el Teatre Romà o la Casa dels Berenguer.​



Segons el regidor d'Educació, José Manuel Tarazona, «crec que les sessions han sigut molt fructíferes perquè els i les alumnes han aprés matemàtiques des del vessant del món clàssic». Tarazona ha afegit, «pensem que aquesta sessió ha tingut lloc en el millor context possible, la Domus Baebia, que recorde és pionera i referent en la innovació i didàctica de la Cultura Clàssica en l'Ensenyament ací i a Europa i crec que aquest tipus d'alumnat d'altes capacitats, també necessiten un suport compensatori alternatiu i que estic segur mai oblidaran les estades formatives a Sagunt». A més a més, el regidor ha manifestat el seu agraïment´, ja que «hem consolidat Sagunt com seu estable d'ESTALMAT, una notícia molt positiva que consolida el nostre projecte com a ciutat educadora».

També ha agraït «enormement a ESTALMAT i al seu director, Rafa Crespo, la confiança i esforç realitzat per fer servir les sessions a Sagunt i a ASFAMES per la seua implicació en tot moment, així com a l'Associació Ludere et Discere - Domus Baebia per la generositat i treball fet en benefici de l'ensenyament de les ciències en el món antic i també del benefici que aporta a la ciutat de Sagunt».

Tarazona ha manifestat el seu agraïment «des de la humilitat d’una persona que treballa per a millorar el benestar en la nostra societat, en aquest cas dins de l'àmbit de l'Educació en l'Ajuntament de Sagunt, haver sigut nomenat soci honorari d'ASFAMES-ESTALMAT».



ESTALMAT és un projecte per a la detecció i l'estímul del talent precoç en Matemàtiques per a estudiants de primer i segon cicle d'Ensenyament Secundari Obligatori en l'estat espanyol. La metodologia del projecte consistix a seleccionar cada any 25 jóvens de 12 o 13 anys, en la seua comunitat autònoma, mitjançant una prova d'aptitud i una entrevista personal per a, posteriorment, assistir a diverses sessions d'estímul del talent matemàtic una vegada per setmana durant dos cursos acadèmics.

Per a complir amb este objectiu, l'alumnat assistix a sessions regulars de tres hores de duració, fora de l'horari escolar, destinades a fomentar la seua vocació científica i el gust pel descobriment, en particular el descobriment matemàtic. En l'actualitat el projecte està establit en deu comunitats, entre elles la Comunitat Valenciana.

Este projecte està creat per ASFAMES, organització associativa i sense ànim de lucre, creada per al suport de la continuïtat del projecte ESTALMAT. Concretament, estes accions tenen l'objectiu d'acostar el món de la ciència i la tecnologia als jóvens de la Comunitat Valenciana d'entre 12 i 17 anys mitjançant l'ús de les matemàtiques. Per això s'organitzen trobades, seminaris, intercanvis, activitats de convivència i conferències, entre altres accions.